Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 7,921 - 7,930 (kaikkiaan 9,345)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Nostokoukku

    Varpuspöllö on ahkerin varastoija, mutta kyllä helmipöllökin tekee varastoja, etenkin soidin- ja pesäpoikasaikaan, jos ravintoa on hyvin tarjolla.

    Puustola

    Korjaan omaani; edellinen suuri myyrähuippu etelässä oli noin 15 v sitten

    A.Jalkanen

    Joku innostui arvostelemaan avohakkuita Isomäen haastattelun kommenteissa. Nostokoukku suuttuu mutta ei voi mittään…

    AJ:

    Edellä luetellut avohakkuiden aiheuttamat pintakasvillisuuden ja muun eliöstön muutokset eivät kai ole pysyviä vaan väliaikaisia. Metsäekosysteemi on luonnontilassakin koko ajan muutoksessa ja muutokset voivat olla rajujakin, esimerkiksi hyönteistuhoja ja metsäpaloja. Metsien hakkuiden ja luonnontuhojen pääasiallinen ero on paikalle jäävän puuston määrässä ja laadussa.

    Avohakkuun käyttöön liittyy tietenkin myös taloudellisia ja logistisia näkökohtia, muun muassa se että koneita ja niiden kuljettajia ei ole riittävää määrää tekemään laajoja poimintahakkuita. Tärkeintä on kuitenkin huomata, että taloudellisesti tärkeistä metsäpuistamme mänty ja koivu ovat valopuita, jotka uudistuvat ja kasvavat parhaiten aukossa. Kuusi on puolivarjopuu. Meillä ei ole vielä mahdollista kasvattaa varjossa pärjääviä ”etelän” puita, mutta ilmaston lämmetessä esimerkiksi tammen, lehmuksen ja vaahteran kasvatusalue voi laajentua nykyisestä. Nykyään pyritään sekametsiin eikä yhden puulajin ”puupeltoihin”. Karun maan männiköt ovat luontaisia yhden puulajin metsiä.

    Luin juuri tänään uudelleen Luontopaneelin julkaisuja jatkuvapeitteisestä metsänkasvatuksesta. Erittäin hyvin onnistuessaan se voi olla yhtä kannattavaa kuin jaksollinen kasvatus, mutta nykyisiin puutuotannon ja metsien hiilinielujen tasoihin sillä ei päästä. Erityiskohteisiin se on hyvä, yleismenetelmäksi ei jatkoon!

    https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000010240751.html

    Nostokoukku

    Ei hyvänen aika Nostokoukku suutu, jos joku on erimieltä. Jos siitä suuttuisin, en joutaisi mitään muuta olemaan kuin suutuksissa. Inhorealisti kun olen, minulle tahtoo näitä väitöksiä tulla.

    Avohakkuita ja luonnontuhon kautta uudistumista voi verrata, mutta ne ovat eri asioita, vertailussa perusteet ovat väärät. Luonnontuhossa mitään ei viedä ”aukolta” pois. Luonnolla ei ole kiire mihinkään, sillä ei ole tuotto-odotuksia eikä se ymmärrä korkolaskennasta mitään. Sen ei tarvitse suunnata uutta kasvua mihinkään luonnonlaeista poikkeavaan suuntaan. Ihmisellä on hirveä kiire. Uudistamista on kiirehdittävä muokkauksella, järjestelmällä vesitaloutta, käyttämällä keinotekoisesti synnytettyjä jalostettuja taimia, raivattava vähempiarvoista pois, harvennettava, lannoitettava ja nopeutetussa ajassa aloitettava kaikki alusta kymmenen kertaa nopeammin kuin luonnonmetsän.

    Joskus keittää sen verran, että tulee silloin tällöin lyötyä sanan säilällä, jopa varmaan loukattua toista vetämällä vähän ”lipan alta” . Kanssasi A.J. on hauska väitellä, et ole vielä kertaakaan sortunut siihen mihinkä itse olen. Jatketaanko ?

    A.Jalkanen

    Kiitos Nostokoukku selityksestä. Parhaassa tapauksessa asiat etenevät ja ymmärrys kasvaa mielipiteiden vaihdon tuloksena keskustelun kaikilla osapuolilla. Sen vuoksihan täällä ollaan.

    Kaikki edellä kirjoittamasi on aivan totta. Hesarin lukijoille piti vetää vähän mutkia suoriksi. Vaikka metsätuhossa ei viedä mitään pois, muutokset voivat silti olla rajuja ja nopeita ja metsälajit ovat sopeutuneet näihin muutoksiin. Lisäksi metsäekosysteemimme ovat vain muutaman tuhannen vuoden ikäisiä, eli ne eivät ole ehtineet kehittää yhtä monimutkaisia spesiaalilajien ravintoverkostoja kuin vaikka sademetsät.

    Nostokoukku

    Ymmärrän metsätalouden pyrkimykset ja vaatimukset. Olen saanut siitä koko ikäni leipäni. Ja seisoohan Suomi puujalalla. Jos ei nyt enää entiseen malliin, niin ainakin toinen jalka on polvesta alaspäin puuta. Mutta minun on siitäkin huolimatta vaikea ymmärtää kaikkea bio, sertti, nature ja green kaunistelua. Se on läpinäkyvää teeskentelyä ja pään pistämistä pensaaseen. Tuotettakoon puuta niille varatuilla alueilla tehokkaasti. Siten suojeluun on mahdollisuus jättää alueita hieman enemmän.Ei viljapellollakaan jätetä hukkakaura-, nokkos- ja horsmapuskia sinne tänne.

    A.Jalkanen

    Nykyinen paradigma taitaa sanoa, että suojelualueet eivät riitä, koska niiden pinta-ala ei tule koskaan yksinään olemaan riittävän suuri luontokadon torjuntaan. Niiden avuksi tarvitaan suojelualueiden ja tavallisen talousmetsän väliin ”puolisuojeltuja” alueita ja edellisten lisäksi vielä talousmetsien luonnonhoitoa. Ennallistamista voidaan tehdä missä tahansa missä siitä koetaan olevan hyötyä. Vasta näiden yhteissummana saadaan tarvittavat pinta-alat ja laadulliset parannukset.

    Kurki

    luontokadon torjuntaan.

    Minkä luontokadon?

    A.Jalkanen

    Ei jaksa nyt alkaa vääntää, antaapa olla.

    Timppa

    luontokadon torjuntaan.

    Minkä luontokadon?

    Sitä minäkin ihmettelen.

    Onhan sitä rakennustyömailla ja sähkön tuotannon seurauksena.  Mutta sitähän ei koskaan tarkoiteta.

    Väistämättä tulee mieleen pari diktatuuria, jossa samaa mantraa hokemalla saadaan kansa uskomaan mitä vaan.

    Ihmettelen myös aukkojen kauhistelua.  Kun katsoo hienosti kasvavaa aukkoa, niin ei voi ymmärtää mitä pahaa siinä on.  Luonto vaan kiittää, kun pääsee uusiintumaan.

     

Esillä 10 vastausta, 7,921 - 7,930 (kaikkiaan 9,345)