Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 7,881 - 7,890 (kaikkiaan 9,345)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • suorittava porras

    Koeta nyt tajuta ,että narulla ei voi työntää!

    Perassic Park

    Hirviä on nykyisin (jo vuosia) niin harvassa, ettei niillä ole monimuotoisuuteen mitään vaikuttavaa merkitystä.

    Scientist

    Vasaloppet menossa. Hyvä mahdollisuus katsella Taalainmaan metsiä. Kovin kalutuilta ja nuorilta näyttävät enimmäkseen.

    Nostokoukku

    Ne on varmaan Ruotsin tiheä hirvikanta kalunnut. Metsät ovat nuorentuneet, kun hirvet ovat nälissään syöneet kaikki vanhat metsät pois.

    Kalle Kehveli

    Metsät ovat nuorentuneet, kun hirvet ovat nälissään syöneet kaikki vanhat metsät pois.

    Tuokin on ”oikeasti” totta. Kovien hirvikantojen aikaan hirvet kalusivat tukkienkin nilaa.

    Metsuri motokuski

    Hyvät näytti taalainmaalla olevan mäntytaimikot. Vasaloppet menossa tv 5.

    A.Jalkanen

    Toisessa ketjussa sivuttiin kysymystä lehtojen hakkuista. Tässä vähän lisävalaistusta asiaan. Ei kannata uskoa sitä ajatusta että lehtoa ei saisi hakata lainkaan, kun se ei ole läheskään aina paras hoitovaihtoehto. Lähde: EU:n luontodirektiivin luontotyyppien tilan parantaminen – Selvitys sitoumuksen edellyttämistä toimista. Luodsi-hankkeen loppuraportti. Tapio Oy. Sivut 48-49.

    Metsänhoidon suositusten päivitetyissä luonnonhoidon suosituksissa talousmetsälehdot luokitellaan kosteusolosuhteiden perusteella kolmeen päätyyppiin: kuiviin, tuoreisiin ja kosteisiin lehtoihin (Luontokohteet, suositusluonnos 9/23). Lehtojen luonnonhoidollisten hakkuiden tavoitteena on luoda talousmetsälehtoja, joissa esiintyy monimuotoinen ja lehdoille luontainen lajisto.

    Kuivien lehtojen käsittelyssä pyritään lisäämään puuston avoimuutta ja sitä myöten kohteelle tulevaa lämpöä. Kuivien lehtojen puusto pidetään koko kiertoajan harvana ja hakkuissa suositaan mäntyä ja lehtipuustoa. Kuusen osuus pidetään mahdollisimman vähäisenä.

    Tuoreissa lehdoissa tulisi suositusten mukaan tavoitella lehtipuuston elinvoimaisuuden lisäämistä ja turvata erityisesti jalojen lehtipuiden kasvua. Tavoitteena on myös ylläpitää puu- ja pensaskerroksen kerroksellisuutta.

    Koska kosteiden lehtojen lajisto on sopeutunut varjoisaan pienilmastoon ja vakaisiin kosteusolosuhteisiin, niiden hakkuissa pyritään varovaisuuteen tai niitä ei tehdä lainkaan. Uudistushakkuiden sijaan suositaan mahdollisuuksien mukaan poiminta- ja pienaukkohakkuita. Vesitaloutta ei myöskään tule muuttaa.

    Suositusten mukaan parhaaseen lopputulokseen päästään, kun tunnistetaan kunkin lehdon erityispiirteet ja käsittelyjä täsmennetään tilanteen mukaisesti. Kohdekohtainen vaihtelu tuo lehtojen käsittelyyn haastavuutta, joten kohteen perusteelliseen arviointiin ja suunnitteluun on tarpeen käyttää aikaa tavallista enemmän.

    Tarkemmissa lehtojen käsittelyohjeissa mm. korostetaan lehtojen puulajivalikoiman monipuolisuutta, luontaista ryhmittäisyyttä ja tiheysvaihtelua. Lehtopensaat ja jalopuut suositellaan säästettäviksi ja suosimaan niitä kaikissa metsänkäsittelyn vaiheissa. Lisäksi suositellaan jättämään runsaammin säästöpuita suosien erityisesti jalopuita ja vähälukuisia lehtipuita, säilyttämään olemassa oleva lahopuu ja turvaamaan lahopuujatkumo.

    Poiminta- tai pienaukkohakkuita suositellaan erityisesti lehdoissa, joiden puusto on monilajista ja sen ikä- ja kokovaihtelu on suurta sekä kosteissa lehdoissa, jossa voi esiintyä esimerkiksi lähteisyyttä. Maanmuokkauksesta suositellaan pidättäytymään tai tekemään se mahdollisimman kevyesti.

    Kurki

    Lehtoja on 1% talousmetsien pinta-alasta, mutta metsälajeista siellä 2723 arvioiduista kaikista metsälajeista 9499 .

    Uhanalasia lehtolajeja on 472 lajia joka on kaikista metsien uhanalaisista lajeista 833 lajia 57% (Katso Punainen kirja 2019 sivu 43 /taulukko 5)

    Kävin lehtojen sammalet läpi ja niistä oli 9 uhanalaista.

    Kaikki olivat joko pienen popun tai eteläisen ilmaston lajeja.

     

    A.Jalkanen

    SLL Keski-Suomi järjestää webinaarin kirkanpainajista 27.3. Alustamassa Atte Komonen. Osallistumislinkin saa sähköpostilla K-S piiriltä keski-suomi@sll.fi.

    Rane

    Jos SLL on Suomen luonnonsuojeluliitto ja kirkanpainajat ovat kirjanpainajia niin silloinhan konferenssin teema on miten estää kirjanpainajien häviäminen sukupuuttoon?

Esillä 10 vastausta, 7,881 - 7,890 (kaikkiaan 9,345)