Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 7,861 - 7,870 (kaikkiaan 9,345)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Nostokoukku

    No mutta, kuinkas ne kuuset nyt niin kitukasvuiseksi muuttuivat. Toisen otsikon alla käydystä keskustelusta olen ymmärtänyt, että 25 vuotias kuusikko on jo ajat sitten ensiharvennettu ja toinenkin harvennus on jo aivan ovella, eikä paraskasvuisten uudistamiseenkaan enää monta vuotta mene. Eikös sellaiset motit jo näy väkisinkin  tilastoissa. Timpalla on aivan aiheellinen kysymys. Suomen puulajiosuudet ovat: mänty 65 % ja kuusi 25 %. Ekös ole outo suhdeluku maailman ahneimpien hirvien keskellä.

    Reima Muristo

    ”Kuusettuminenhan alkoi vasta n. 25 vuotta sitten,…”

    Ok, minulla on sitten nopeampi kasvuisia kuusia kuin visvalla. 25 vuoteen kasvanut 150 vuotiaaksi. Ala on sellainen, että ilman eväitä ei kannata lähteä sinne.

    A.Jalkanen

    Etelä-Suomessa kuuselle sopivien tuoreiden kankaiden osuus on noin puolet metsämaan kasvupaikoista, joten kuuselle on runsaasti pinta-alaa ja toisaalta etelässä on myös korkeimmat hirvikannat. Tuoreille kankaille olisi hyvä saada kuuselle kaveriksi esimerkiksi mäntyä, pihlajaa, leppää, koivua ja haapaa. Kuivahkoilla kankailla tulisi suosia mäntyä ja vastaavasti lehdoissa ja lehtomaisilla voidaan puulajivalikoimaa monipuolistaa: puulajivaihtoehtoja on siellä eniten.

    Aiheesta on ilmestynyt Luken raportti.

    http://www.luke.fi/fi/uutiset/puulajiston-kirjo-kayttoon-yksipuolinen-kuusen-suosiminen-on-riski-ilmaston-muuttuessa

     

    Timppa

    Kontortamäntyä en ainakaan viljelisi, jos tavoitteena on tukkipuu.  Douglaskuusikin on ainakin meidän tienoolla kasvanut yllättävän hitaasti.

    Johonkin rantamaisemaan on istutettu tervaleppää.  Kasvaa, mutta kuiduksi menee.  Hybridihaavan taimet menivät jonkin  tuholaisen suuhun.

    Visakallo

    Voi jeesus teidän Nostokoukun ja Muriston kanssa! Eihän se tyhmyys synti ole, mutta eipä nyt niin kunniaksikaan ole, etenkin kun vielä alatte tieten tahtoen näytellä tyhmää!! Jos kerran teidän mielestä 25 vuotias kuusikko on jo täyttä metsää, niin miksi sitä sitten kasvatetaan kuusikymppiseksi? – Kysyy epätietoinen Päijät-Hämeestä.

    marttitapio

    Kondorttasta kokemuksia vuosikymmenien takaa.

    Kasvaa sopivalla maalla nuorena aika hyvin. Lumimurroille herkkä, vaihtaa latvustaan. Oksien tautta huonolaatuista tukkipuutuottoa ja tiheämmässä kasvatettuna tautiherkkä. Pääsin yhden kartanon puulajipuistossa seuraamaan kontorttan kehitystä. Kuitupuu koossa uudistivat. Lehtikuusi samoilla mailla, mutta hiukan ravinteikkammalla menestyi hyvin. Yksi taannoinen myrsky pisti Siperian lehtikuuset tantereeseen.

    Olin muuan kymmenen vuotta sitten perustamassa kondorttan koealoja, ison puunkorjuu verstaan osakkaan maille. Tuo organisaatio lakkasi olemasta ja nuo kondortta koealat valjastettiin kotimaisen kuusen tuotokseen.

    Muistona tuosta kondorttaviljelystä minulla muuan ko. lajin puu kasvamassa metsäni syrjässä. Väljässä tilassa ovat säilyneet terveinä, mutta ovat kasvussaan hävinneet samanikäisille näreilleni.

    Nostokoukku

    Eihän sitä minä ainakaan ole täysi-ikäiseksi väittänyt, mutta eihän se nyt mitään taimikkovaihettakaan enää kituuta. Ei ainakaan palstalaisten toisaalla kirjoittamista huikeista kasvuista päätellen. Kyllä 25 vuotiaan kuusikon täytyy näkyä jo motteina tilastoissa.

    Visakallo

    Näkyy toki motteina tilastoissa, mutta 150 mottia/ha on kyllä selvästi vähemmän kuin 450 mottia/ha, -vai mitä?

    Nostokoukku

    150 mottia / ha on mielestäni jo täyttä metsää. Jos sitä ei metsäksi lasketa, niin huoli metsien kuusettumisesta on turhaa. Suomen puulajisuhteet ovat: 65% mäntyä ja 25 % kuusta. Laskentaankoha metsien puulajisuhteet pinta-alan mukaan vai motteina?

    Visakallo

    Molempia lukuja käytetään. Timppa tuolla edellä laittoi mottimääriä:

    VMI 12/12 2018-22 mukaan oli mäntyä 1283, kuusta 763, koivua 420 ja muuta lehtipuuta 84 miljoonaa m3, yhteensä 2550 miljoonaa m3.

Esillä 10 vastausta, 7,861 - 7,870 (kaikkiaan 9,345)