Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 7,811 - 7,820 (kaikkiaan 9,344)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Metsuri motokuski

    Kyllä nämä ilmasto-ongelmat ovat ihan varmaan todellisia.  Nyt vain laskentamallit ovat liian näppäriä ja pyritään liian vaikeaan. Hiilinielun laskenta on varmasti vaikea kunmuuttuvat ja vielä tuntemattomat tekijät niihin vaikuttaa. Ehkä lähtökohta on myös väärä.  Tuprutetaan putkista hiilidioksidia ilmaan ja yritetään keksiä keinoja ja laskentamalleja jolla voidaan entistä toimintaa jatkaa. Mietitään sitä että kun muita vaihtoehtoja ei haluta toteuttaa niin pyritään keksimään luonnolle joku laskentamalli millä tätä voidaan jatkaa.

    Pitäisköhän nuo laskentamalleja yrittää yksinkertaistaa ja kansantajuistamaan. Pahinta lienee että tämä vaje kuitataan rahalla. Mihinkä tämä raha menee ja eihän se raha tee ilmaa yhtään sen puhtaammaksi tai estä ilmakehän lämpenemistä ?

    Nostokoukku

    Ei se ole monimutkaista kuin vasta sitten, kun mukaan sotketaan raha. Esim. Kasvillisuus, mukaan luettuna puut, on hiilinielu vain niin kauan, kun se kerryttää hiilivarastoja, ei syödä yhtä paljon tai enemmän kuin säästetään. Jos puu sitoo hiiltä ja se tuprautetaan aika-ajoin hiilenä takaisin ilmaan, ei puu ole silloin minkään arvoinen hiilinielu.

    Timppa

    Tässä vähän kuittia ”ystävällämme” TA:lle

    Maapallon luonto vaihtelee.

    Tropiikin sademetsät uudistuvat sitä mukaa, kun joku puu kuolee. Tilalle kasvaa aina uusi. Tästä pitävät toistuvat sateet ja korkealta paistava aurinko huolen. Metsälle on katastrofi, kun tehdään aukko. Silloin paahtava aurinko kuivattaa maan ja taimien alut ja puut eivät enää onnistu kasvamaan.

    Boreaalisien havumetsiemme tilanne on toinen. Ne ovat sopeutuneet uudistumaan aukkovaiheen kautta. Kun metsästä kuolee yksi puu, niin sen tilalle ei yleensä kasva uutta. Kuolleen puun naapurit levittelevät vain oksiaan syntyneeseen tilaan.

    Historiasta tiedämme, että suurikin aukko kasvaa , jos uudistumisesta on huolehdittu. Esimerkkinä sotien jälkeen hakattu lähes 20000 ha:n ”Osaran aukea”, joka alkoi kaikkien katastrofiennustajien pettymykseksi kasvaa erittäin hyvin. Ei aikaakaan, kun sen puumäärä oli kolminkertainen hakattuun verrattuna ja mm metsokanta erittäin hyvä.

    Boreaaliset luonnonmetsämme eivät todellakaan ole mitään ”korttitaloja” vaan sopeutuneet erilaisiin tilanteisiin. Olisi hyvä tunnustaa tosiasiat eikä lietsoa paniikkia.

    Puut ja mykoritsasienet toimivat siis yhteistyössä. Ilman tätä ei kaiketi olisi kumpiakaan. Joskus väitetään, että mykoritsat häviävät, kun tehdään aukko. Tähän en ota kantaa. Joka tapauksessa niitä mykoritsoja on aina kuitenkin niin paljon, että uusista taimista syntynyt metsä kasvaa yleensä paremmin kuin hakattu.

    Nämä metsä- ja luontoaiheiset keskustelut olisivat hyödyllisempiä, jos sinulle Toni ei tarvitsisi jatkuvasti jankuttaa itsestään selvistä faktoista.

     

    suorittava porras

    ?

    A.Jalkanen

    Siis tämä keskustelu.

    Kommentti:

    ”Vapaaehtoisuus vs. tarkka sääntely on monipiippuinen asia. Metsänomistajakyselyissä on tullut ilmi että vapaaehtoiset toimet saavat laajan kannatuksen. Puun ostajat ovat sitoutuneet tekemään ympäristötekoja omissa metsissään ja noudattamaan sertifikaatteja puunkorjuussa. Puun myyjä voi saada lisähintaa lahopuun lisäämisestä ja ylimääräisistä säästöpuista.

    Olisiko siis syytä ottaa aikalisä pakottavien keinojen kanssa, ja katsoa mihin päästään vapaaehtoisin toimin. Valtion tärkein ja kiireellisin rooli juuri nyt olisi kahtalainen: rauhoitus omien metsien arvokohteissa ja rahoitus yksityisten arvokohteiden suojeluun.”

    ”Yli 40 tutkijan ryhmittymä vaatii poliitikoilta tiukkoja toimia luontokadon pysäyttämiseksi. Monitieteellinen Biodiful-hanke on laatinut politiikka­suosituksen, jossa vaaditaan määrätietoista johtajuutta luonnon köyhtymiskierteen pysäyttämiseksi.

    Vapaaehtoisuus ei tutkijoiden mukaan riitä, vaan luontoa köyhdyttävälle toiminnalle tarvitaan selkeät reunaehdot ja erityinen luontolaki niitä valvomaan. Laki määrittelisi aikaan sidotut määrälliset tavoitteet luontokadon pysäyttämiseksi.”

    https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000010216445.html

    A.Jalkanen

    Kommentti TA:lle em. keskustelussa.

    Metsähallituksen roolia ja tuloutustavoitetta kannattaisi kyllä pohtia. Se maksaa tuloutustavoitteensa lisäksi talousmetsien käyttökorvausta eli eräänlaista vuokraa. Sen metsät painottuvat pohjoiseen, jossa on jo paljon suojelualueita. Jos hakkuut siellä edelleen vähenevät, pitäisi panostaa entistä enemmän vaikka matkailupalveluihin, jotta työpaikkoja ei häviäisi. Toiminta rahoitettaisiin kohtuullisilla lupamaksuilla ja kohtuullisilla puun myynneillä.

    Hallituksen pitäisi myöntää tarpeeksi suojelumäärärahoja, mutta ei vaikuta nyt siltä että tämä toteutuisi, kun julkinen talous on velkainen. Siksi yksityinen raha tulisi todella tarpeeseen. Näkymä suojeluintoon köyhät vs. rikkaat saattaa olla vähän vino. Moni metsänomistaja (itseni mukaan lukien) tekee jo näkymätöntä hiljaista suojelua, josta ei elämöidä eikä haeta korvauksia.

    Luonnonsuojelun direktiivit ja lait heikentävät yksityisten maanomistajien luottamusta – erityisesti tullessaan yllättäen. Natura 2000 -ohjelman ja rantojensuojelun ohjelman aiheuttamat traumat eivät ole vielä vanhemmalta väeltä unohtuneet. Avoin vuoropuhelu ja asioiden valmistelu parhaaseen tieteelliseen tietoon pohjautuen, luottamus ja vapaaehtoisuus ovat tärkeitä.

    Puuki

    Tutkimuksen mukaan mykorritsat siirtyvät pikkuhiljaa esim. säästöpuuryhmästä uuteen taimikkoon.

    Omaa suojelua tehdään nykyään myös avohakkuilla. Eräs firma kustantaa tavallista runsaamman säästöpuuston jättämisen.  Hyvää yhteistyötä jonka lopputulos näkyy vuosien päästä.

    Petkeles

    ”Tutkimuksen mukaan mykorritsat siirtyvät pikkuhiljaa esim. säästöpuuryhmästä uuteen taimikkoon.”

    Tää tais olla se webinaari ja asia tuli kyllä selväksi kun on muutamaan kertaan jo hoettu. Valitettavasti väite perustuu sellaiseen valikoivaan ymmärrykseen. Vähän kuin jonkun yhteismetsän keskipuuston kasvu tai joku hämärä idea tulvapurojen valjastamisesta metsänlannoitukseen. Bermudan kolmiossa tapahtuu.

    Puuki

    Eläpäs petkele sekaannu asioihin joista et mitään ymmärrä kuitenkaan.

    Nostokoukku

    Valikoivaa ymmärrystä tai ei, mutta Luken tutkimusten mukaan avohakkuu ja maanmuokkaus hävittävät mykoritsasieniä. Ne elävät seuralaissienineen vai aktiivisesti toimivien puunjuurien kanssa. Kannolla ei ole aktiivisesti toimivia juuria. Aina niitä kuitenkin sen verran on, että taimet lähtevät kasvuun. Suurin haitta mykoritsojen tuhoutumisesta on, että ravinteiden huuhtoutuminen kiihtyy.

Esillä 10 vastausta, 7,811 - 7,820 (kaikkiaan 9,344)