Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 7,791 - 7,800 (kaikkiaan 9,344)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Gla

    Mikä oli perätöntä?

    suorittava porras

    …että tekopökkelöitä ei muka tehdä. Jos sinun palstoillesi ei niitä ole ilmaantunut ,suosittelen vaihtamaan ammattitaitoisempaan yrittäjään tai myymään puut ympäristöstä välittävälle ostajalle.

    Gla

    Kolme suurta ja pari isompaa sahaa sekä joitain energiapuuasiakkaita. Osa mhy:n kautta.

    Vähiin käy nämä vastuulliset ostajat. Mutta ei hätää, en vain osaa katsoa.

     

    Timppa

    Hesarissa taas juttua luontokadosta Ilari Sääksjärvi kumppaneineen on tehtaillut julkilausuman.  Tässä meikäläisen kommentti:

    Nykyään näytetään pidettävän monimuotoisuuden kannalta tärkeimpinä lahottajasieniä. Kummallista, sillä eivät ne lisää mitään monimuotoisuutta. Ainostaan muuttavat kuolleen puun takaisin hiilidioksidiksi ja vedeksi, joista puu fotosynteesissä muodostui. Nämä sienet ovat siis eräänlaisia jätteenpolttolaitoksia ja tietysti tarpeen, muuta puut eivät ole sieniä varten vaan sienet siis sitä varten, että ettei kaikki biomassa kertyisi maan päälle kuten tapahtui kivihiilikaudella.

    Luke on uutisoinut hyvistä mustikkasadoista, minkä jokainen marjastajakin on havainnut. Metsistämme löytyy siis runsaasti pölyttäjiä. Ansio tästä kuuluu harjoittamallemme avohakkuisiin perustuvalle metsätaloudelle, koska hakkuuaukoissa on koko kesän kukkivia kasveja. Olen ymmärtänyt, että Sääksjärvi ja kumppanit haluaisivat metsissämme harjoitettavan jatkuvaa kasvatusta. Tämä peitteinen kasvatustyyli on on omiaan hävittämään metsistä kukkivat kasvit ja siis myös pölyttäjät. Kummallista, että tätä kuitenkin ponnekkaasti halutaan.

    Luonnossa on aina tapahtunut ja aina tulee tapahtumaan muutoksia. Ilmasto vaikuttaa, kasvien välinen kilpailu vaikuttaa, erilaiset tuhot vaikuttavat ja sattuma. Luonto on jatkuvassa hitaasti etenevässä kaaostilassa. Tämä olisi hyvä tunnistaa. Suomen luonnossa on tietysti myös erilaisia harvalukuisia eliöitä. Näitä uhkaa ennen kaikkea luonto itse. Vahvemmat voittavat. On siis väärin arvioida luontomme tilaa näiden täällä esiintymisalueensa äärilaidalla olevien erittäin harvinaisten eliöiden perusteella, kuten tunnutaan tehtävän.

    Luonnon tilaa tulee arvioida sen uusiintumiskyvyn perusteella. Hyvin hoidetut talousmetsämme uudistuvat erinomaisesti. Niistä löytyy elinmahdollisuuksia niin aukkojen kuin varttuneiden metsien lajeille. Löytyy aivan tarpeeksi ”pureksittavaa” lahottajasienillekin. Parasta ilmastonhoitoa on käyttää fotosynteesin tuottama puu tuottamaan lämpöä tai raaka-aineeksi. Ei lahoamaan tarkoituksettomiksi hiililähteiksi metsiin.

     

    A.Jalkanen

    Erittäin tyylikäs ja asiapitoinen kirjoitus jälleen Timpalta. Olisi hienoa jos joku asiantuntija vastaisi, mutta epäilen että linjoille ryntäävät samat keskustelijat kuin aina ennenkin.

    Korpituvan Taneli

    <p><p><p>Kyllähän Timppa on aina asiaa kirjoittanut, mutta nyt hän tiivisti koko metsätalouden nykytilan ja tulevaisuuden yhdelle sivulle. Kiitos Timppa!</p></p></p><p>Terveisin: Korpituvan Taneli </p>

    A.Jalkanen

    Itse tarjoan tällaista kunhan kommenttikenttä aukeaa.

    *
    Kaksi asiaa toistuu nettikeskusteluissa metsänomistajien kanssa.

    Ensinnäkin: jos luontokatoa torppaavia toimia yhteistuumin lisätään, löytyykö jostain kohtaa perälauta, jonka jälkeen meiltä maanomistajilta ei enää vaadita lisää?

    Toiseksi: uhanalaistilastot sisältävät nyt kaikki tietyn elinympäristön lajit, myös levinneisyysalueensa reunalla sinnittelevät ja luonnostaan harvinaiset lajit. Tilasto olisi toimintaa paremmin ohjaava, jos lajiluetteloista saisi erilleen elinympäristöittäin: toisaalta edellä mainitut ryhmät ja toisaalta ne lajit, joiden kuuluisi olla yleisiä, mutta ovat nyt harvinaisia tai harvinaistuvia. Ne ovat ekosysteemiemme toiminnan kannalta oletettavasti tärkeämmät, ja siksi niille tulisi analysoida harvinaistumisen syyt ja laatia pelastuspaketit.

    Esimerkkinä tähän lajiryhmään kuuluvista lajeista on paljon julkisuudessa keskusteltu hömötiainen. On spekuloitu mikä suhteellinen osuus sen harvinaistumisessa on ilmastonmuutoksella, sen kanssa kilpailevilla ja sitä saalistavilla lajeilla ja elinympäristöjen muutoksella. Esimerkiksi runsastuneen käpytikan vaikutus hömötiaiseen on kahtalainen: toisaalta se ryöstää tiaisten pesistä munia ja poikasia, toisaalta se kovertaa niille pesäkoloja valmiiksi. Hömötiaisen kanta on pysynyt vakaampana Pohjois-Suomessa, vaikka sielläkin (oletettavasti hömötiaisen kanssa kilpailevien) sini- ja talitiaisten kanta on noussut viime vuosina nopeasti. Onko ratkaiseva tekijä se, että pohjoisessa on enemmän suojelualueita kuin etelässä vai jokin muu?

    Gla

    Annelilla hyvä kirjoitus, Timpan osalta pariin asiaan haluan puuttua.

    Poimintahakattuun metsään pääsee valoa, joten kenttäkerroksen kasvilajistokin on monipuolinen. Tietenkään aukon kaltaista horsmamerta ei metsään synny, mutta eipä sellaisia nykyistä määrää ole luonnollisessa luonnossakaan. Poimintahakkuiden yleistyminen ei siis ole realistinen uhka pölyttämisen näkökulmasta.

    Luonto on hitaassa muutoksessa, mutta metsätalous ei edusta metsien hidasta muutosta.

    Kurki

    AJ:ltä oikeita ehdotuksia.

    Luontokato vaatisi selvennystä muilta osin kuin metsäkadon osalta.

    Taas luontokato uhkaa Hesarin mukaan.

    Linkki johon Timppa viittaa. https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000010216445.html

    Hesarin kommenttikenttään ei kelvannut eilen mikään. Nyt muutama mennyt läpi. Ystävämme TA edustaa kommentoitia lähes yksin.

    Nostokoukku

    Glalta hyvä tarkennus. Puuntuottaminen ei tosiaan ole luonnon luonnollista muuttumista.

    Maitohorsman vanha kansankielinen nimi on palokukka. Se on ensimmäisiä kasveja jotka saapuivat kuloalueille. Saa nähdä milloin lupiini valtaa horsman kasvupaikat. Muutamia tienvarsien uudistusaloja on kyseinen vieraslaji jo vallannut.

Esillä 10 vastausta, 7,791 - 7,800 (kaikkiaan 9,344)