Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 7,751 - 7,760 (kaikkiaan 9,344)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Timppa

    Laajemmaksi ongelmaksi se muuttuu vasta sitten, jos ne ei uudelleenkouluttaudu esim. perushoitajiksi.

    Jos kaikki olisivat perushoitajia, niin mistä saataisiin raha heidän palkkoihinsa?

    A.Jalkanen

    Jalostusasteen nosto ei kuulu tähän ketjuun, mutta kommentoin vähäsen. Arvonlisän nosto tapahtuu tutkimuksen ja kehityksen avulla. Alemman arvonlisän tuotteet voinemme jättää pääosin muille maille? Kiina voi tuottaa omaan pehmopaperiin tarvitsemansa neitseellisen kuidun omissa istutusmetsissään. Eräs metsäasiantuntija Hesarissa: pehmopaperi tuotetaan useimmmiten kierrätyskuidun ja havusellun sekoituksesta, havusellu lisää vetolujuutta.

    Käpytikka hyötyy siitä, että männyn siemensadot paranevat pohjoisessa. Tiaisilla on eri ekologiset lokerot, joten ne reagoivat eri tavoin ilmastonmuutokseen ja luontokatoon. Tiaisiin ja ilmastonmuutokseen ei ole nyt esittää lähdettä, palaan asiaan jos löytyy.

    Maaseudun elinvoimaisuus tietenkin huolettaa. Esimerkiksi turkistarhaus ja turvetuotanto ovat kohta tiensä päässä, mutta tilalle voi tulla jotain muuta. Simon Reeve kävi eilen telkkarissa Chilen eteläkärjessä Tulimaassa Ushuaiassa katselemassa hylkeitä. Alueelle oli tulossa lohen kassikasvatusta, mutta paikallinen väestö sai ne mielenosoituksillaan torpattua. Elinkeinoina on nyt matkailu ja kalastus, jota kalankasvatuksen on muualla Chilessä havaittu päästöillään haittaavan.

    A.Jalkanen

    Sinitiaisen pesimäkanta Suomessa on yli kymmenkertaistunut viimeisten vuosikymmenten aikana. Sinitiainen on hyötynyt ilmastonmuutoksesta, talvien leudontuminen on vähentänyt talvikuolleisuutta ja auttanut kannankasvua. (Lähde: laji.fi)

    Talitiainen:

    https://tiedebasaari.wordpress.com/2013/05/03/talitiaiset-sopeutuvat-hyvin-ilmastonmuutokseen/

    Laji.fi kertoo tiaislajien ensisijaisista elinpaikoista, suluissa toissijainen alue. Tämän lisäksi niillä lienee hienovaraisempaa eriytymistä kasvupaikkatyypin sisällä, mm. ravinnossa.

    Kuusitiainen: tuoreet ja lehtomaiset kankaat (lehdot, myös kuusivaltaiset); tali- ja sinitiainen: kangasmetsät (lehdot, myös kuusivaltaiset, korvet, puistot, pihamaat ja puutarhat); hömötiainen: kangasmetsät; lapintiainen kangasmetsät (korvet); töyhtötiainen: kuivahkot ja sitä karummat kangasmetsät (rämeet);

     

    R.Ranta

    Kuinka tikanheitto onnistui Gla? Tuliko napakymppi, vai lipsahtiko kasiin.

    Juon täällä aamukahvia ja tarkkailen tinttejä, jotka ruokailevat metrin päässä ikkunan takana. Pähkinärouhe maistuu. Talitintit yrittää määrätä nokkimisjärjestystä, mutta eräs sinitiainen on thnyt Rokat. Ei väisty vaan syö hievahtamatta keskellä lintulautaa, Uuutena tulokkaana on tänä vuonna tullut hömötiainenkin, jota ei ole vuosiin näkynyt. Täällä rannassa on vanhoja lepikkoja, joissa on joka lähtöön lahopuuta kolopesijöille.

    Rukopiikki

    Voihan se olla että nyt ku on kunnon vanhanajan talvi niin se karsii noita etelän sinitinttejä pohjoisessa vähemmäksi.

    Hömötiaisia on näillä seuduilla ollut isoja parvia. Ja lapintiaisia. Mutta täällä on vanhoja metsiäkin.

    Gla

    Aivan kuten tälläkin palstalla, myös lintulaudalla näkyy erilaisia persoonia. Niiden seuraaminen on mielenkiintoista. Moniko muuten osaa varmuudella sanoa, onko talipötköä syövä lintu tali- vai kuusitiainen? Tänään piti pitkään kiikaroida erästä yksilöä, talitiaiseksi sen lopulta määritin.

    Sinitiaisesta laji.fi kertoo myös, että ”metsätalous heikentää sinitiaisen pesimämahdollisuuksia. Tehokkaan metsien käsittelyn takia talousmetsissä on paljon vähemmän lahopuuta ja luonnonkoloja, eli vähemmän tiaisille sopivia pesäkoloja.” 

    Mutta metsätalous ei siis ole ongelma, kun kanta voi hyvin. Mitenkään vakuuttavasti asioita ei ole perusteltu, lähinnä vaikuttaa automaattiratkaisuilta eli metsätalous ja ilmastonmuutos, joiden vaikutus säädetään tuloksiin sopiviksi.

    Tikanheitto (ei siis linnun) osui 50% todennäköisyydellä tässä tilanteessa parhaaseen mahdolliseen vaihtoehtoon, kun hutia ei tullut. Tosin vaihtoehdon paremmuutta emme saa koskaan selville.

     

    Gla

    ”Alemman arvonlisän tuotteet voinemme jättää pääosin muille maille? Kiina voi tuottaa omaan pehmopaperiin tarvitsemansa neitseellisen kuidun omissa istutusmetsissään.”

    Sikäli aihe kuuluu tänne, kun jalostusasteen nostoa tarjotaan keinoksi parantaa luontoarvoja. Kun joku kertoo, miten alemman jalostusasteen tuotteiden kysyntää voidaan vähentää, silloin minäkin alan ymmärtää. Toistaiseksi tällaista ei ole esitetty. En usko, että tuotannon siirtäminen Kiinaan olisi ympäristölle edullinen ratkaisu. Lisäksi keinot puuttuvat. Sanommeko täkäläiselle teollisuudelle Kotiahomaisesti, että tuotanto loppuu täällä, keksikää jotain muuta vai millä tavoin siirtymä toteutetaan?

    ”Käpytikka hyötyy siitä, että männyn siemensadot paranevat pohjoisessa.”

    Käpytikka on runsastunut etelässä. Voi olla pohjoisessakin, mutta ainakin etelässä. Erikoista, kun metsätalous vie pesäpuutkin.

    Gla

    Petkeles: ”Glalta voisi sen sijaan edellyttää pientä älyllistä haastetta. Metsä on metsä ja pelto on pelto.”

    Kiitos tiedosta, en vain ymmärrä haastettasi. Lisätäänkö listaan vielä erään makkaratehtailijan määritelmä Mooseksesta ja bisneksestä. En kyllä ymmärrä Leenankaan ajatusta siitä, että tällä kapasiteetilla, jolla ei Petkeleksen älyllisiä haasteita selätetä, voisin tehdä pesäeroa pottumonttuun. Vai tajusinko sittenkin… no, en jatka tuota spekulointia.

    Sen sijaan kaipaan älyllistä näkemystä siitä, miten Keski-Euroopassa luonto voi, kun jossain jopa 90% metsistä on hävitetty peltojen ja rakennetun maan tieltä. Suomessakin paikoin jopa 50%. Metsistä suuri osa voi jossain päin Keski-Eurooppaa olla suojeltua, mutta kovin vähän metsää silti jäljellä on. Suojellaanko prosentteja vai hehtaareja. Että peltomaan luontoarvoilla ei ole väliä, vain metsän? Onko asia kuten eräs vihreä sanoi, että Keski-Euroopassahan tilanne on ollut tuo jo satoja vuosia, ei siellä heikennystä ole tapahtunut. Täällä varmaan talousmetsän asema alkaa vähitellen vakiintua, kun Vihreässä langassa supikoiraakin jo ehdotettiin poistettavaksi vieraslajilistalta. Eihän noin ihkuja hauveleita saa tappaa.

    Sekin vielä, että Keski-Euroopassa on muistaakseni 15-kertainen tiheys ihmisiä kuormittamassa luontoa. Silti moni muuttolintu karkaa täältä sinne viettämään talvea. Koitin luontoradion väeltä kysyä, paljonko on hävikki tuolla matkalla, mutta eivät katsoneet aiheelliseksi käsitellä näin kiusallista kysymystä. Suomen metsätaloushan se suurin syyllinen luontokatoon on. Vaikea juttu, ettei vaan jäisi Leenaltakin aamupuuro puulusikalla syömättä. Vai fossiilistako käytätkin.

     

    Gla

    Timppa: ”Viimeinen huippu oli 2009.  (Tämän seurauksena mm varpuspöllöt ovat vähentyneet kuten aamulla Luontoradiossa saimme kuulla).  Myös oravat ovat voimakkaasti vähentyneet.  Metsissä ei ole kuitenkaan tapahtunut sellaisia muutoksia, jotka selittäisivät näiden kummankaan jyrsijän vähenemistä.”

    Olihan jutun asiantuntijalla ornitologi Lokilla vastaus valmiina: vanhojen metsien vähentyminen, pirstoutuminen ja ilmastonmuutos. Perustuiko tuo tietoon vai oliko se vain kaverin arvaus, sitä ei kerrottu. Jäi sellainen kuva, että jälkimmäisestä oli kyse. Mutta kun asiantuntija Ylen ohjelmassa näin sanoo, totta sen on oltava. Ja näin meillä on jälleen yksi fakta metsätalouden haitoista enemmän.

    Visakallo

    Meni viikonvaihde vapaaehtoishommissa, niin piti vähän lueskella, minkälaisia hengentuotteita palstalta löytyy. Reva-Leenalla näkyikin eilen olleen varsinainen vauhti-aamu, kun jo ennen kirkonmenoa oli noussut näppäimille! Mistähän moinen? Miten lie energiatasot näin arkena?

Esillä 10 vastausta, 7,751 - 7,760 (kaikkiaan 9,344)