Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 7,711 - 7,720 (kaikkiaan 9,344)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • A.Jalkanen

    Lahopuun määristä varmaan luin jo aiemmin samaa julkaisua, mutta kertaus ei ole pahitteeksi: Mönkkönen ym. 2022. Taulukossa 2 kerrotaan että luonnontilaisten metsien vertailuarvo lahopuun määrälle (kuutiometriä per hehtaari) olisi 110 etelässä ja 50 pohjoisessa. 1750-luvulla määrät olisivat huvenneet jo noin 27 kuutiometriin etelässä ja 38 kuutiometriin pohjoisessa. Jotta päästäisiin keskimäärin sataan kuutiometriin ajan ja paikan yli, ainakin joissain paikoin on aina täytynyt olla todella paljon lahopuuta.

    ”Under natural reference conditions, dead wood volumes are >90 m3/ha on average, with higher values in the south than in the north of Finland. By the 1750s in Southern Finland, dead wood volume had decreased considerably, and somewhat also declined in the north.

    Current dead wood volume in the south is <5% of the natural reference value. In the north, the decline is more recent and effectively started in the 20th century, with current volume being 15% of the dead wood volume relative to the natural reference value.”

    More wood but less biodiversity in forests in Finland: a historical evaluation. Available from: https://www.researchgate.net/publication/361661015_More_wood_but_less_biodiversity_in_forests_in_Finland_a_historical_evaluation.

    Scientist

    Ihmettelen mihin perustuu tieto 1750 luvun metsistä. Siitä tuskin mitään systemaattista mittaustietoa. Tietysti voidaan verrata nykyisiin  suojelualueisiin, mutta sehän ei nyt ole ihan sama. Ilmasto olot toiset.

    Kurki

    Aivan.

    Etelä-Suomen metsät olivat Pienen jääkauden aikana ihan muuta kuin nykyiset, kun ilmasto oli 2 ..3 astetta kylmempi ja hiilidioksidia oli vain 280 ppm. Pitäisikö niistä käydä mallia hakemassa nykyisestä Lapista.

    https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009961799.html

    hemputtaja

    Tuo v. 1750 ja sitä ennen on likellä pelkkää arvailua. Metsiähän riitti – siellä kaukana, mutta asutuskeskuksissa oli ajoittain paha puupula. Siedettävän kuljetusmatkan säteellä oli välillä metsät kaluttu tyhjäksi – ei niihin lahopuuta jätetty.

    Muistan yhden metsäisen lehden kertoneen, että Varsinais-Suomesta oli puut vähissä ja pelkän puskan omistajaakin pidettiin varakkaana. Silloinen ratkaisu oli toivomus luojalle väkeä vähentävästä koettelemuksesta, että menisi metsä ja väestö parempaan tasapainoon. Taisi olla jotain 1600 lukua.

     

    Rane

    Tämä ”luonnontilainen metsä” on jonkinlainen tutkijoiden keskenään sopima ideaali tilanne jollaista ei voida todistaa edes koskaan olleen Suomen metsissä.Siihen vertaamalla saadaan luonnon tilanne näyttämään todella huonolta ja kaikki monimuotoisuuden parantamiseksi tehdyt toimenpiteet näyttämään mitättömiltä.

    Tämmöinen utopiavertailukohta tarvitaan koska jos vertailtaisiin esim. sadan vuoden takaiseen tilanteeseen niin esim. lahopuumäärät eivät näyttäisikään niin huonolta.

    On myös muistettava että tämä luonnon monimuotoisuus on välillä (300-vuotta ?)kerinnyt jo sopeutua (evoluutio) lahopuun vähäisyyteen eli se on ollut vallitseva tilanne.Kun /jos me nyt yritämme päästä tähän  luonnonmukaisen metsän illuusioon niin yritämme siinä taas muuttaa evoluution suuntaa ja samalla huononnamme hiilinieluja joka taas vaikuttaa ilmaston muutokseen ja joka taas vaikuttaa lajiston kehitykseen…

    Tämä luonnon museoiminen muuttuvassa ilmastossa on toivoton ja kallis tehtävä.Emme näytä edes tietävän lämpenevätkö vai kylmenevätkö talvet tästä eteenpäin.

    Gla

    Lisäksi yhtään asiaa ei saisi käsitella ilman, että pidetään mukana uusiutuvan materiaalin saatavuusnäkökulmaa. Ilman näitä materiaaleja menee elämä vaikeaksi. Plus tarve korvata ympäristösyiden takia uusiutumattomia uusiutuvilla.

    Peltojen monimuotoisuudesta ei olla huolissaan, ei vaadita sarkaojia ja pajukkoja pelloille. Miksi? Ilmeisesti elintarvikkeet ymmärretään paremmin kuin muut materiaalit.

     

    Petkeles

    <p>”eli”</p><p>Rane on liittynyt pettämättömän logiikan joukkoihin Kurkon seuraksi, kiva.</p><p>Glalta voisi sen sijaan edellyttää pientä älyllistä haastetta. Metsä on metsä ja pelto on pelto. </p>

    Rane

    Petkeles,tuo yritys lytätä ivalla toimisi jos joskus siihen liittyisi jotain faktaa tai älyllistä haastetta.Tämä juuri on kummallista että tästä valtavasta laumasta korkeasti koulutettua luontoväkeä ei löydy metsäalan ykköspalstalle yhtään sellaista keskustelijaa joka pystyisi kirjoittamaan järkevän kommentin.Kun oikeinkirjoituskin näyttää tuottavan haastetta…

    Scientist

    Epäilen kyllä Petkeles nimimerkin koulutustaustaa kun faktoja ei löydy. Yleensä vain katkeroitunutta ivaa.

    1750 luvulla metsiin vaikutti voimakkaasti katkeaminen ja jokivarsissa myös tervanpoltto. Joten voisi olettaa että jonkin verran nuorta metsää ja koivikkoja oli. Kaskea viljeltiin vain muutama vuosi kerrallaan, jonka jälkeen se koivikkona toimi riistapeltona.

     

     

     

    mehänpoika

    Ranelle ja muillekkin: Kyllä Aarteen kolumnisti Petri Kortesjärvi ymmärtää kirjoittaa niinkuin asia kaiken järjen mukaan on. Siitä esimakua löytyy tästä samasta viestiketjusta sivulta 766 viestistä 8/10.

    Muistaakseni siinä asia on aivan toisinpäin kuin mitä ilmastopaneelit ilman tutkittua tietoa yrittävät syöttää metsämiesten tajuntaan. Esim. Kortesjärven mukaan ilmastonmuutos on nimenomaan sellainen tekijä, mikä on uhka metsien monimuotoisuudelle ja lajikadolle. Ei toisinpäin!

Esillä 10 vastausta, 7,711 - 7,720 (kaikkiaan 9,344)