Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 7,671 - 7,680 (kaikkiaan 9,344)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Puuki

    <p>Kuusen parempi kantohinta ei toimi, kun on kyseessä yksityinen metsä ja kuiva kasvupaikka.  Yhtiöillä voi olla syytä kasvattaa tarkoituksella paljon kuusikuitupuuta mutta ei yksityisillä.</p>

    mehänpoika

    Taimitarhoille on syntynyt suuret tappiot hirvituhojen pelon vuoksi. Nytkin kevääksi halutaan suurelta osin vain kuusen taimia, vaikka metsänomistaja tietää kuusen riskit ilmaston lämmetessä edelleen. Näin metsänomistaja haluaa välttyä ylimääräisistä taimikon täydentämisistä ja turhista taimikon jatkohoidon kustannuksista. Metsityksen tuotto, jos sitä tulee, jää muille. Laki velvoittaa aikaansaamaan vain hyväksyttävän taimikon. Aita jää matalammaksi käyttämällä kuusen taimia. Tätä on tehty hammasta purren jo vuosikymmeniä.

    Nytkin jalostettuja männyn ja rauduskoivun taimia voi jäädä keväällä kaatopaikkatavaraksi, ja samalla kuusentaimista on pulaa. Ylivuotinen taimitarhataimi on soveltumaton metsänviljelyyn. Myös jalostushyöty ja männyn ja rauduskoivun osalta jää nykyisellä hirvien pyyntilupapolitiikalla metsänomistajilta ja kansantaloudelta saamatta. Hirviseurueiden lupauksiin pienemmistä hirvitiheyksistä ei ole uskottu enää vuosikymmeniin.

     

    Nostokoukku

    Taas joudun olemaan Motokuskin kanssa samaa mieltä. Vuosien varrella olen ollut muutamina keväinä töissä myös taimitarhalla, ollut tekemässä työnantajalle lähtevistä taimikuormista laatukontrollia ja vastaanottamassa metsäpäässä taimikuormia. Sanomista on tullut käytännössä vain männyn taimista, kuusella lähinnä vain taimikauppalain mukaisista mediaanipituuksista. Mänty on taimitarhalle huomattavasti haastavampi kasvatettava kuin kuusentaimi. Männyllä raakkiprosentti tahtoo olla huomattavasti suurempi kuin kuusella. Hankalinta on, että muutamat taudit jotka ovat jo taimitarhalla männyntaimissa, paljastuvat vasta maastossa muutaman viikon päästä istutuksesta. Taimikaupassa kuusentaimia on yleensä aina saatavissa, männyntaimissa tahdotaan myydä usein eioota. Ostajalle tyrkätään herkästi männyn tilalle kuusta. Paljon on kuusta mennyt väärälle kasvupaikalle, kun vaihtoehtona on ollut istuttaa kuusta tai jättää muokattu aukko vähintään vuodeksi mahoksi heinettymään.

    A.Jalkanen

    Jos haluaa jalostettua mäntyä tai koivua, aina voi kokeilla kylvöä. Riskinsä ovat siinäkin olemassa, mutta särkymävaraa on enemmän jos onnistuu saamaan tiheän taimikon. Ehkäpä ylenmääräisen kuusen suosimisen syytä tulisi kysyä metsänomistajilta. Osalla voi olla todellinen huoli hirvistä ja osalla kuviteltu huoli joka todellisuudessa on jo poistunut. (Kuriositeettinä: olin nuorena väitöstutkijana laatimassa otantaohjetta taimierän mediaanipituuden määrittämiseen.)

    Nostokoukku

    Otettiinko otantaohje käytännön työhön? Olisi mielenkiintoista tietää. Jos tuli, niin olen saattanut sitä käyttää. Silloin olemme A.J. melkein sukulaisia, ainakin sukulaissieluja.

    A.Jalkanen

    Heh, enpä osaa sanoa mutta ehkä ottivat, koska se kehitettiin Suonenjoen Metlalla ja esittelin sitä taimitarhapäivilläkin. En tiedä onko enää käytössä. Yksi harmittava virhe ohjeeseen jäi: kehotin aloittamaan mittaukset aina kennorivin ensimmäisestä taimesta, kun parempi olisi ollut arpoa aloituskohta jottei reunataimille tule yliedustusta.

    Nostokoukku

    Tuleekohan siitä yliedustusta? Taimikennoa kiertavässä reunariveissä on aina enemmän taimia kuin seuraavassa rivissä.

    Metsuri motokuski

    Eihän tuohon muuhun päätelmään voi tulla mitä nostokoukku kirjoitti. Myökin ollaan niin paljon vieraalla istutettu ja nähty mikä on taimien toimitukset. Jos metsänomistaja ei tiedä pyytää jotain tiettyä tavaraa niin hänelle myydään sitä mitä ”hyllyssä ” on.  Jos metsänomistaja ymmärtää jotain metsän kasvusta niin hän osaa vaatiakkin jotain. 80 % nykyisistä metsänomistajista on täysin muiden ohjailtavissa.

    Tuo Annelin mainitsema kylvö toimii männiköllä ihan hyvin mutta kun on pikkuisen haasteellisempi maapohja heinityymisen vuoksi niin kylvö ei välttämättä toimi. Silloin tarvitaan hyvät taimet. Se milloin näin pitää tehdä niin se tietämys aika monelta puuttuu.

    Nostokoukku

    Olin poissa keskustelusta tuossa puolenpäivän kahta puolen, sorry vaan, kuten eräs professori aikoinaan totesi. Ajelin hirvikämpällä, tie kun on vielä savotan vuoksi auki. Eräältä pari vuotta sitten harvennetulta kuviolta hirviporukka, jäljistä päätellen emä ja kaksi vasaa, oli tullut tielle ja latonut sitä pitkin toista kilometriä. Paksu lumikerros teki varmaan tiellä kulkemisen vaihteeksi mukavaksi. Olivat kulkiessaan napsineet tienvarren pajukkoa. Tienpenkat ajettiin toissa kesänä vesakkoleikkurilla, nyt penkoissa kasvaa toistametristä pajunvesaa. Olivat ohittaneet kaksi miehen mittaista männyntaimikkoa niille poikkeamatta. Takaan, että taimikot ovat niin väkivaltaisesti hoidettuja, että ainoatakaan hangen pinnalle ulottuvaa lehtipuun vesaa ei niissä ole. Olikohan nuori paju maistunut paremmalta vai olisiko niin, että olivat lukeneet Metsälehden keskustelupalstaa ja tulleet synnintuntoihin?

    Timppa

    Jos haluaa jalostettua mäntyä tai koivua, aina voi kokeilla kylvöä. Riskinsä ovat siinäkin olemassa, mutta särkymävaraa on enemmän jos onnistuu saamaan tiheän taimikon.

    Männiköllä on riskinä itäneen sirkkataimen kuoleminen kevään tai alkukesän helteissä.  Muutama  sellainen vuosi on ollut, että äestyksen yhteydessä kylvetyille taimille on käynyt näin.  Nykyään, kun kylvetään, se tehdään käsin.  Kylväjä polkee siemen kevyesti maahan, jolloin itäminen on selvästi varmempaa.

    Jos ei pelätä hirviä, mäntykin istutetaan.

Esillä 10 vastausta, 7,671 - 7,680 (kaikkiaan 9,344)