Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 7,651 - 7,660 (kaikkiaan 8,878)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • A.Jalkanen

    Suositukset ovat suoritustasoltaan ja tuloksiltaan vielä vaatimattomia, eli Etelä-Suomeen tarvitaan selvästi lisää muun muassa suojelualueita ja lahopuuta. Perälautaa ei tiedetä, joten tässä kohtaa riittää jos suunta saadaan ensiksi käännettyä kohenevaksi.

    Rahaa on tarjolla sekä määräaikaiseen että pysyvään suojeluun, ja lisää Metkassa ja ekologisessa kompensaatiossa. Lisäksi jotkut puun ostajat maksavat jo bonuksia jos jättää enemmän säästöpuita.

     

    A.Jalkanen

    Tiekarttaseminaari

    Paula Horne: maanomistajakysely vahvisti että luontotyö kiinnostaa ja toimia tehdään jo, mutta pakottaminen ei kannusta, vapaaehtoisuus ja tuet kannustavat.

    Jari Hynynen esitteli skenaariot joissa vertailussa PEFC-metsäsertifioinnin mukaiset ohjeet ja monimuotoisuusskenaarioita. Kohentavien skenaarioiden hinta ei ole pieni.

    Markus Nissinen vastasi epäilyyn suurista kustannuksista: jos hoidetaan metsien pienialaiset lehdot ja paahderinteet kuntoon, autetaan jo puolta metsien uhanalaisista lajeista. Kohdennetaan esimerkiksi säästöpuut parhaisiin kohtiin. Vapaaehtoisuus on tärkeää toiminnan hyväksyttävyyden turvaamiseksi.

    Matti Koivula listasi tutkimusperusteisia määriä muun muassa säästöpuiden, lahopuiden ja palaneen puun tavoitetasoiksi. Mikä on uhanalaisten lajien vaatima kynnysarvo? Tutkimus asiasta perustuu lajien määrän kertymäfunktioihin suhteessa lahopuun määrään, ja niiden lähtöaineistona ovat runsaslahopuustoisten kohteiden inventoinnit.

    Tiekartassa on pyrkimys 10 – 20 m3 lahopuukuutiometrin keskimääräiseen tasoon per hehtaari. Luontainen lahopuun määrän vaihtelu on 20 – 150 m3 per hehtaari.

    Koivula vastasi lahopuun määrää koskevaan kysymykseen, että tässäkin asiassa keskittäminen kannattaa: jätetään isompi määrä lahopuuta metsiin, joissa olisi luontaisestikin paljon lahopuuta, niin hyöty niistä on paljon suurempi ja lajiston negatiivinen kehitys voidaan pysäyttää.

    Kurki

    Lahopuusta riippuvaisia lajeja on arviolta noin neljännes kaikista Suomen metsälajeista eli 4 000–5 000 lajia. Lahopuun väheneminen on syynä suoraan jopa 190 lajin ensisijaisen uhanalaisuuteen.

    Lahopuusta on turha keskustella, sillä sitä on ollut ainakin viimeisten 30 vuoden aikana ihan riittävästi, kun tänä aikana Suomen lajeja on arvioitu Punaisissa kirjoissa 2000,2010 ja 2019. Siis tutkimusta on ollut.

    1990-luvulla tehtiin Suomen historian laajimmat suojelualueet Natura 5 milj.ha ja soita suojeltiin 1,3 milj.ha. Näillä ei ollut mitään positiivista vaikutusta Suomen lajien monimuotoisuuteen. Lajien uhanalisuus ei ole vähentynyt. Mikäli uskomme Luontopaneeliin.

    Luontopaneeli väittää, että lajien uhanalaisuus on noussut, sillä Punaisen kirjan 2010 lajien uhanalaisuus oli 10% ja nyt viimeisen Punaisen kirjan 2019 lajien uhanalaisuus on 11,7%.

    Viimeisimmässä uhanalaisuusarviossa 109 metsälajilla havaittiin myönteistä ja 140 lajilla kielteistä kehitystä, eli tosiasiassa uhanalaisuus on metsissä merkittävästi lisääntynyt.

     

    A.Jalkanen

    Olisiko Kurki mahdollisuuksien rajoissa että olisit väärässä luontokatoanalyysissäsi? Musta joutsen? Eikö kuitenkin kannattaisi kokeilla sitä luontokadon torjunnan tiekarttaa, josta melkein kaikki muut puhuvat (paitsi muutamat nimimerkit täällä)?

    Rukopiikki

    Kirjanpainajaiset ja juurikääpä ovat luonnon oma myrkky liikaa kuusettumista vastaan. Tulee tilaa lehtipuille, kuten jalopuille jne. Luonto hakee aina tasapainoa jos jotain tulee liikaa.

    Hömötiaisia oli iso parvi kun kävin metsässä. Tänä talvena niitä näkynyt todella paljon.

    Nostokoukku

    Luontokato on vakava uhka taloudelle. Taloutemma on täysin riippuvainen luonnosta. Monimuotoisuus köyhtyy ekosysteemien raivaamisesta ihmisen käyttöön. Monimuotoisuus köyhtyy avohakkuuseen perustuvasta metsänhoidosta.

    Kaikki lauseita joita johtavat poliitikot, luontoväki ja talousviisaat lausuvat paneelikeskusteluissa ja tiekarttatilaisuuksissa. Onko metsänomistajan syytä huolestua yhä kasvavien vaatimusten vuoksi? Ei tippaakaan. Korulauseet unohtuvat juhlasalin ulkopuolella ja rahan mahti syrjäyttää muut tavoitteet ja kauniit puheet. Puuta myydään, korjataan ja jalostetaan jatkossakin pääosin entiseen tapaan. Määrät hieman vaihtelevat suhdanteiden mukaan, mutta näin on tehty sata vuotta ja tehdään edelleen. Siitä pitävät raha ja vuoristoneuvokset huolen. Valta on yhä vahvemmin siellä missä raha on, mitä kurjempia aikoja eletään, sitä tiukemmin valta sinne majoittuu. Metsäväen kitkerät kirjoitukset, pelot ja uhkakuvien maalailu ovat oman tärkeyden korostamista, kukapa se kissin hännän nostaisi jos ei kissi itse.

    Puuki

    <p>MG kustantaa mo:lle lisäkulut kevään ajan sopimuksissa monimuotoisuuden lisäämisestä leimikoilla . 300 €/ha  avohakkuulla ja 100 €/ha harvennuksilla. Ihan hyvä lisä sertifiointi ohjeiden laajentamisesta monimuotoisuuden lisäämisen hyväksi.  Säästöpuita jätetään 2x määrä. </p>

    mehänpoika

    AARRE-lehti

    ””Kortesjärvi: Suomalaisen metsän ekosysteemi ei tarvitse lisäsuojelua. Metsäluonto ei ole romahtamassa.

    Keskustelussa luontokato nostetaan ilmastomuutoksen rinnalle yhtä hälyttäväksi uhkaksi, joka pitää ratkaista nopeasti. Annetaan mielikuva, että monimuotoisuuden heikkeneminen voi johtaa ekosysteemin romahtamiseen. Kirjoittaa Aarteen kolumnisti Petri Kortesjärvi.

    Suomalaisen metsän ekosysteemi ei tarvitse lisäsuojelua romahtamisen estämiseksi yksinkertaisesti siksi, että romahdusta ei ole tulossa, ei ainakaan metsätalouden seurauksena.

    Ilmastonmuutos sen sijaan on konkreettinen uhka paitsi metsätaloudelle, myös metsäluonnon monimuotoisuudelle.

    Hakkuiden vähentäminen ja aktiivisesta metsänhoidosta toipuminen eivät ole tehokkaita keinoja parantaa metsiemme kykyä sopeutua ilmastomuutokseen, päinvastoin. Tärkeintä on kuitenkin jatkaa metsätaloutta niin, että metsät pysyvät mahdollisimman hyväkasvuisina ja terveinä.””

    – Kaikki edellinen on lainattua tekstiä, johon kannattaa tutustua AARRE-lehden sivuilta. Jos Kortesjärvi puhuu asiaa, niin…

    –  –  –  –  Luontopaneleissa pitäisikin keskittyä enemmän ilmastomuutoksen torjuntaan muilla keinoilla, kuin metsien lisäsuojelulla ja hakkuiden rajoittamisella.

    Esim. lähinnä liian runsaan hirvikannan aiheuttama etelä-Suomen metsien jo pitkään jatkunut kuusettuminen johtaa, ilmaston edelleen lämmetessä, lisääntyviin hyönteis- ym. tuhoihin. Myös metsien lisäkasvu heikkenee ja metsistä kehittyy enemmän päästölähteitä. Se heikentää metsien monimuotoisuutta ja kiihdyttää ilmastonmuutosta entisestään.

    mehtäukko

    ”…lmastomuutoksen torjuntaan muilla keinoilla…”    ja keino on siihen aikoja sitten keksitty: fossiilista käryytystä vähemmäksi !

    Mutta onko moottorisirkushuvittelut vähentyneet?

    Nostokoukku

    Hirvet eivät aiheuta kuusettumista. Tämä vanha virsi kertosäkeineen joutaisi jo lopettaa.

Esillä 10 vastausta, 7,651 - 7,660 (kaikkiaan 8,878)