Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 7,101 - 7,110 (kaikkiaan 8,857)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Gla

    Sitäkin voisi miettiä, onko asiat ok, kun mo:lle tulee mieleen poistaa luontoväkeä kiinnostavat kohteet. Kieltämättä itsekin muutaman ojan kohdalla olen miettinyt, mitä on odotettavissa, kun joku ne joskus hoksaa. Se, että lopputulos on seurausta tehometsätalouden harjoittamisesta, ei taas ole silloin kiinnostava asia. Rusinat kelpaa muille, kasvattajalle riittää kiitokseksi rangaistus.

    A.Jalkanen

    PEFC Kriteeri 14: Säästö- ja runkolahopuustoa jätetään metsätalouden toimenpiteissä. ”Runkolahopuustolla tarkoitetaan rinnankorkeusläpimitaltaan yli 20 cm paksuja keloja ja muita kuolleita pystypuita, pökkelöitä ja maapuita. … Hakkuissa pysyvästi jätettyjen säästö- ja lahopuiden lukumäärä on yhteensä keskimäärin vähintään 10 kappaletta hehtaarilla leimikkotasolla.”

    Jos siis leimikolla on runsaasti järeitä kuolleita puita tai maapuita, niin eläviä säästöpuita tarvitsee jättää vähemmän, koska kriteerissä tarkastellaan niiden yhteismäärää.

    Timppa

    En tietenkään tarkoita, että mitään lajia pitäisi hävittää.  Lahottajasienet liikkuvat ilmojen teitä ja niitä tulee jossain vaiheessa jokaiselle kuolleelle puulle.  Ei niistä tarvitse olla huolissaan.  Eikä siitä lahopuun määrästä, jota nykyään syntyy ylenpalttisesti.

    Kysymys on siis arvovalinnasta.  Kasvatammeko metsämme niin, että niiden avulla torjumme mahdollisimman tehokkaasti ilmastonmuutosta vai jätämmekö metsämme päästölähteiksi.   Molempia ei voi saada yhtä aikaa.

    Tai toisella tavalla tulkittuna.  Arvostammeko kuolemaa vai elämää?

     

    Petkeles

    Jahyväolisikäydäsuvakkienjoskusulkonaoikeastimetsiäkiertämässäniinnäkisivätmitenasiatoikeastiovat.

    Gla

    Timppa: ”Arvostammeko kuolemaa vai elämää?”

    Ei tämä ole joko/tai-kysymys. Molempia tarvitaan.

     

    reservuaari-indeksi

    Kansainväliseltä servereiden viestiyhdistykseltä tuli pateettisuusilmoitus. Koskenee tuota Timpan loppukanoottia.

    #patetiasuo #perusasiatkunniaan #mitakuuluuminnekin

    Kurki

    https://www.epressi.com/tiedotteet/tuotanto/lahopuun-maara-lisaantynyt-etela-suomessa.html

    Valtakunnan metsien 10. inventoinnin (VMI10) perusteella Suomen metsissä on kuollutta puuta keskimäärin 5,4 m3/ha. Määrä on lisääntynyt Etelä-Suomessa, missä kuollutta puuta on nyt metsä- ja kitumaalla keskimäärin 3,2 m3/ha, kun määrä 1990-luvun lopussa oli 2,8 m3/ha. Pohjois-Suomessa lahopuuta on keskimäärin 7,6 m3/ha.

    Lahopuukoeala on 7 metrin säteinen ympyrä, jolta mitataan kaikki läpimitaltaan vähintään 10-senttiset pystyssä tai maassa olevat kuolleet puut.

    Näytäisi, ettei kantoja eikä hakkuutähteitä ole mukana lahopuumittauksissa.

    Talousmetsissä ei näe juurikaan isoja lahomaapuita kuin siellä täällä myrskyn kaatamina. Kuolleita pystypuita vielä vähemmän.

    Kymmenestä puolen kuution kuolleesta pystypuusta tulisi tuo 5 m3/ha. Tuota en ole nähnyt missään talousmetsässä.

    Kantolahopuu huippupaikkoja ovatkin päätehakkuut joissa 500 m3 runkopuuhakkussa jäisi jo 200 m3 /ha.

    Timppa

    Pystylahopuun määrä lisääntyy metsän vanhetussa ja lahomaapuut myös lumi. ja tuulituhojen seurauksena.

    Kyllä meidän metsissä on ollut tilanteita, että vanhan  sertin vaatimat 10 runkoa/ha ovat olleet jo valmiiksi kuolleita.  Ei ole tarvinnut jättää yhtään elävää puuta, ellei muuten ole halunnut.

    Visakallo

    Kurki on tehnyt ansiokasta selvitystyötä, joka näyttää osoittavan, että kannot on jostain syystä kokonaan sivuutettu metsien lahopuumäärissä, vaikka ne edustavat ylivoimaisesti suurinta ryhmää lahopuussa. Merkittävää on, että lahoavia kantoja on myös nuorissakin harvennusmetsissä aivan merkittävät määrät. Tämä asia pitäisi korjata, jotta lahopuuasioihin saataisiin uskottavuutta ja tasapuolisuutta, mutta onko se juuri sitä, mitä suojeluväki ei jostain syystä haluakaan?

    Metsuri motokuski

    PEFC:ssä kuolleet pystypuut lasketaan säästöpuiden lukumäärään. FSC:ssä ei lasketa. Ennen peffissä sai ylimääräiset kuivaset tuoda pois mutta nykyään suositellaan jätettäväksi. Nykyisillä säästöpuumäärillä päästään hyvinkin suosituksien mukaisiin määriin. Ei nyt ihan 100 mottia/ ha mutta riittävään tasoon. Toki siihen menee vuosia mutta mikään  metsässä ei tapahdu hetkessä.

Esillä 10 vastausta, 7,101 - 7,110 (kaikkiaan 8,857)