Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 7,091 - 7,100 (kaikkiaan 8,856)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Visakallo

    Tarkoitin KeMeRat sitä mitä kirjoitin, eli olen naamatusten aivan samanlainen kuin täällä palstallakin, eli helposti lähestyttävä.

    Visakallo

    Takaisin lahopuukysymykseeni, eli mikä kaikki puuaines lasketaan Suomen metsissä lahopuuksi?

    Nostokoukku

    <p>A.J. Pieni tarkennus. Lajikohtaisesti lahottajat ovat hyvinkin tarkkoja millaiseen puuainekseen iskevät. Lajeja on niin monia, että kaikenlaiselle kuolevalle ja kuolleelle puulle toki löytyy ottajansa.</p>

    Timppa

    Joko Huski sait riittävät vastaukset ja mitä mieltä ole asiasta?

    Gla

    ”Takaisin lahopuukysymykseeni, eli mikä kaikki puuaines lasketaan Suomen metsissä lahopuuksi?”

    Tätä samaa on tullut mietittyä nuoren metsän kunnostuskohteessa. Rangat raivurilla maahan. Määrää on vaikea arvioida, mutta kai tuollaisessa herkästi yli 10 m3 löytyy. Ehkä jopa tuplat, en tiedä. Niinkin luotettavan täsmällisestä lähteestä kuin ”jostain joskus muistaakseni” olen saanut käsityksen, että rungon pitäisi olla vähintään 10 cm, jotta se laskettaisiin lahopuuksi. Mikä määritelmä onkaan, melkoinen leikkuri siitä niin nmk-kohteen, kuin muidenkin kuvioiden lahopuumäärään tulisi, jos osa puusta jätetään laskuista ulos.

    Kannot on toinen mielenkiintoinen asia, koska maaperän mikrobitoiminnalla on ratkaiseva merkitys sekä monimuotoisuuteen, että talousmetsän puuston kasvuun. Kannot on merkittävä eloperäisen materiaalin lähde maaperässä, jonka merkitys tunnustetaan monimuotoisuuskeskustelussa ehkä vain silloin, kun aletaan suunnitella kantojen nostoa. Muuten kannot ovat itsestäänselvyys, jota ei kuitenkaan talousmetsän ansioksi lasketa. Minulle tämä antaa viestin siitä, että joillain on tavoitteena saada asiat näyttämään mahdollisimman huonolta. Se palvelee omia intressejä parhaiten. Silloin kannoissa metsän maaperään tuotettu eloperäinen materiaali mikrobien ja muiden eliöiden ravinnoksi ja elinympäristöksi on toissijainen asia. Ymmärrän asiaan liittyvät vaikeudet keskustelussa, koska jos puuston kasvua heikennettäisiin luontoväen pyrkimysten mukaisesti, kannoista kertyisi entistä vähemmän monimuotoisuutta palvelevia elinympäristöjä.

     

    A.Jalkanen

    Gla, en oikein usko että meiltä löytyy uhanalaista lajia, joka olisi riippuvainen talousmetsien kannoista. Ravinnekierron kannalta on kuitenkin tärkeää että maassa on orgaanista ainesta, sen ainakin maanviljelijät tietävät. Eli on omistajan oma etu että kaikkea ei viedä metsästä pois.

    Nostokoukulla hyvä täydennys. Timppa harmitteli tuolla aiemmin runkopuun lahottamista ilmoille. Kai niitä runkopuun – sekä vielä pystyssä olevan että maahan pötkähtäneen – runkopuunkin lahottajia tarvitaan terveessä systeemissä. Juuri muun muassa näitä uhanalaisia paksujen runkojen lahottajia on mukana ymppäystutkimuksissa.

    Kannot ja juuret ovat mukana kasvihuonekaasujen inventaariossa puun kokonaisbiomassan osina. Metsien inventoinnissa inventoidaan pystyt ja maalahopuut. Lämpimittoja en muista, mutta jos katsoo Luken tilastotietokannasta niin siellä alaviitteissä ne on varmaan selitetty.

    Gla

    Ei varmasti löydykään uhanalaista lajia, joka olisi riippuvainen kannoista. Tai jos löytyy, uhanalaisuuden syy on joku muu kuin sopivien elinympäristöjen puute. Kannot tarjoavatkin runsaasti elinympäristöjä monille lajeille, mutta jostain syystä tämä huomioidaan metsäkeskusteluissa vain silloin, kun joku haluaa kannot maasta nostaa. Minusta se on kummallista.

    Monimuotoisuudessa ainoa kiinnostava asia ei pitäisi olla uhanalaisuus, vaan myös luonnon hyvinvointi. Luontoväki on opettanut kansan keskittymään ongelmiin, hyvät saavutukset ei palvele luontoväen intressejä, mikä kansalta saattaa unohtua.

     

    Timppa

    Ihmiset ovat aikojen saatossa palvoneet monenlaisia asioita.  Muinaiset egyptiläiset mm kovakuoriaisia ja kissoja.  Nykypäivän intialaiset lehmiä.  Kiinalaiset ja monet muut vainajia.

    Viimeisen parinkymmenen vuoden aikana on levinnyt uskonto, jonka mukaan jäte, siis kuollut puu, on pyhin asia, mitä metsässä voi olla.

    Toki minullekin siellä metsässä on jotain tärkeää.  Nimittäin taimikot.  Niin erilaisia me ihmiset olemme.  Toiset ajattelevat kuolleita, toiset eläviä.

    A.Jalkanen

    Se kiertokulku kaikkine tarpeellisine osasineen on tarpeen sekä luonnon hyvinvoinnille että puuston kasvulle. Lajeilla on itseisarvon lisäksi välinearvo: ei voida tietää kuinka paljon systeemiä voidaan yksinkertaistaa ennen kuin se alkaa yskiä. Ei voida tietää kuinka paljon vielä toteutumatonta sukupuuttovelkaa on tapahtumassa.

    reservuaari-indeksi

    On niissä uskonto listoissa muutakin kuin laho puuta. Lähteitä, noroja/p:ja, vanhoja metsiä ja mitä prkleitä liekään. On ne ohjeet täällä annettu, eli aavistuskaivattaa ja -hakkuuttaa ne vaan suoriksi ja sileiksi. Tulee parempi mieli ja isäntä omissa metsissään. Rang.:t mitättömät jos edes kukaan huomaa.

    ♥ Kerttu

Esillä 10 vastausta, 7,091 - 7,100 (kaikkiaan 8,856)