Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 6,821 - 6,830 (kaikkiaan 8,835)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Gla

    Leena: ”Niskalenkkiä itsestä,  että pääsee pottumonttuun (?). Olen ajatellut sen enemmän metaforana, ei niin konkreettisena vaan kielikuvana.”

    Sama juttu, kuvaa suhdetta elämään ja yhteiskuntaan.

    ”Olet varmaan huomannut että sinne pääsee nekin jotka ei siellä jo valmiiksi ole. Alunperin näennäisen avarakatseiset persoonatkin sinne näyttä luiskatavan.”

    Avarakatseisuutta nimenomaan tarvitaan. Kuluttaa voi kestävämmin kuin kiipeämällä elämysten perässä jonnekin lentomatkan päässä olevalle vuorelle, juoda halpaa viinaa aasialaisella hiekkarannalla, tutustua paikalliseen kulttuuriin japanissa, viettää pääsiäinen Eiffeltornista somekuvia ottaen, ajella 150 hv moottoriveneellä Saaristomerellä, rakentaa 250 m2 ok-talo nelihenkiselle perheelle tai tehdä jotain muuta ns. hienoa. Millä tällaiset ratkaisut perustellaan ympäristövaatimuksia vastaan tarveharkinnalla? Ei millään eli asenne on luiskahtanut täysin kestämättömälle tasolle. Kaikki esimerkit on omasta lähipiiristä tai julkisuudesta poimittuja luontoarvoja kovin sanoin puolustavien konkreettisia ilmastotekoja. Jokainen varmaan tietää vastaavia omasta elämästä tai lähistöltä, jolloin voi peilata omaa suhtautumista tällaiseen kuluttamiseen. Onko se ok vai ei. Jos on, mistä kulutuksen määrää voi leikata, jos tuo on normitaso omalla kohdalla kestävälle toiminnalle.

    Näen pottumonttulaisuuden sellaisena, että osataan nähdä lähelle. Loma voi olla oikein antoisa napakymppimatkana Kuopioon, monillehan on jo extremetason suoritus kiivetä Puijolle vaikkei siitä otetuilla somekuvilla samaa vaikutusta olekaan kuin lentomatkan takaa otetuilla, japanilaiseen kulttuuriin voi tutustua kotisohvalta ja halvan viinan juonti aasialaisella hiekkarannalla ei vaan tarvitse olla hyväksyttävää.

    Ituhippien elämästä en tiedä muuta kuin tarpeen vastustaa pottumonttulaisten yritystä tuottaa kotimaista uusiutuvaa raaka-ainetta kaikkien arkisiin tarpeisiin. Edelleen odotan päivää, jolloin elokapina tai greenpeace lukitsevat itsensä automarketin oven eteen estämään tavallisten kansalaisten kuluttamista. Kyllä raaka-aineen tuotantokin vähenee, kun kuluttajat saadaan vakuuttuneeksi roolistaan ympäristökuormittajana. Toistaiseksi huomio on ollut lähinnä teollisuudessa, vaikkei se omaa kulutustaan varten mitään tuota.

     

     

     

     

    Gla

    AJ: ”Nuo ohjelmat kuten Peltsin seikkailut, Erätulilla, Griff’s Adventures (Uusi Seelanti, Kanada) yms. voi nähdä myös niin että joku sijaismatkailee puolestamme, eli pääsemme paikkoihin joihin ei tulisi itse lähdettyä tai ei ole varaa matkustaa. Erätulilla on lisäksi varmaan kaikkien aikojen paras Suomen matkailumainos.

    Toisella puolella on sitten matkailun päästöt.”

    Sinä sen sanoit, Erätulilla luo kysyntää eli kulutusta. Harva katsoo ohjelmaa siksi, ettei itse tarvitse matkustaa. Kun näkee matkailumainoksessa hienoja paikkoja ja kuuntelee toisten hehkutusta, nimenomaan syntyy kysyntää.

    Jos ei ole varaa matkustaa, ympäristöongelma ratkeaa itsestään. Totesinhan, että varakkaat aiheuttavat valtaosan maailman ympäristökuormituksesta.

     

    Visakallo

    Leenalla tuntuu olevan jatkuva tarve nostaa itseään toisia halventamalla. Sydämen sivistys ei todellakaan näytä kulkevan käsi-kädessä koulusivistyksen kanssa.  Joku voi muistaa paremmin, mutta onko Leena vielä koskaan kirjoittanut mitään metsäaiheista, tai jotain muuta aivan omia ajatuksia sisältävää tekstiä tänne?

    A.Jalkanen

    Kyllä, perusongelma on ihmisen kyltymätön kulutustahto. Erätulilla ja Peltsin retket ovat siitä hyviä ohjelmia, että ne saattavat innostaa ihmisiä liikkumaan lähiluonnossa ja matkailemaan kotimaassa.

    Scientist

    Huippuvuorten turismi on räjähtänyt viime vuosina. Huippuvuorille saapuu vuosittain yli 120000 turistia. Asukkaita saarella vain 3000. Uusia hotelleja rakennetaan jatkuvasti Suuri vaikutus luontoon. Vähän samansuuntainen kehitys näyttää olevan menossa Lapissa.

    Gla

    Kunpa edes Salonius-Pasternakin uutiskynnyksen ylittänyt lausunto saisi aikaan liikkumista lähiluonnossa.

    Tuskin moni edes ymmärtää, miten erilaisen näkökulman saa omaan kotiseutuun ajamalla 50 kilsaa polkupyörällä vs ajamalla 100 km autolla. Tuon kauemmas ei monenkaan tarvitse lähteä kokeakseen jotain uutta.

     

    Visakallo

    Air bnb:n suosion kasvu on kasvattanut myös myös toista liiketoimintaa, eli vuokra-autojen kysyntää. Suositummissa lomakohteissa alkaa loppua parkkipaikat, kun vuokra-auton määrä on koronan jälkeen jopa kolminkertaistunut.

    Gla

    Jäi pottumonttulaisuus vielä vaivaamaan, tai oikeastaan sen ulkopuolella oleminen. Miten Leena asemoit itsesi ilmeisen hyvin toimeen tulevana ja maailman asioita seuraavana ympäristön suhteen, onko kulutuskäyttäytymisesi kestävää?

    Kurki

    AJ:   Siinä olisikin ohjelmaidea: Seppo ja kaverit luontomatkalla Suomessa etsimässä kadonnutta monimuotoisuutta. Aika hyvä eikö?

    Olisi todella hyvä idea.

    Sepolle vain pitäisi saada tiedoksi.

     

    Gla

    Voisi ajatella, että tuo olisi puhdasta politiikkaa ja vastaisku Luontopaneelille. Toki näinkin, mutta oikeasti tuollainen olisi varsin terveellinen ohjelma. Katsotaan, mitä kaikkea arkisesta lähiluonnosta löytyy. Ei tarvitse matkustaa Punaiselle merelle tai Huippuvuorille, jotta luulee löytävänsä jotain katsomisen arvoista.

    Ylen luontoradiossa tuli pari viikkoa sitten vastaan niinkin eksoottinen asia kuin talitiaisen sukupuolen määrittäminen. Veikkaan, että 98% kansasta ei aavistakaan, mitä tuntomerkkejä pitäisi alkaa etsiä. En minäkään ollut kiinnittänyt asiaan ennen huomiota.

    Mitä, onko talitiainen jollekin vieras laji..?

    Eli silmät auki, tällainen ajattelutavan muutos olisi tarpeen.

Esillä 10 vastausta, 6,821 - 6,830 (kaikkiaan 8,835)