Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 6,791 - 6,800 (kaikkiaan 8,832)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Timppa

    Näissä ”ympäristöopin” keskusteluissa ongelmana on, että tiedemiehet eivät voi haastaa esimerkiksi Kotiahoa.  Sehän merkitsisi urapolun katkeamista yliopistoissa ja sitä, ettei apurahoja tipu.    ”Toisinajattelijoiden” tilanne on sama kuin Putinin Venäjällä vain sillä erolla, ettei Suomessa joudu vankilaan.

    Luke sinnittelee vielä.  Kun sen raportteja lukee, niin tilanne on toinen.

    Täällä voimme vapaasti keskustella.

    A.Jalkanen

    Siitonen ja Huhta ovat molemmat Luken tutkijoita.

    Timppa

    Ehkä heillä on uraputkihaaveita.  Lue Markku Remestä.

    Nostokoukku

    Paljonko Ranen mittausten mukaan luonnontilaisessa metsässä olikaan lahopuuta? Vaikkapa 80 vuotta sitten.

    A.Jalkanen

    Mistä voi lukea Remestä?

    Timppa

    Nimellä löytyy paljon asiaa.  Esimerkiksi tämä

    Haavan merkitys lukuisille eliölajeille ymmärretään ja tunnustetaan nykyisin varsin laajasti, joten suuret puut säilyvät useimmiten myös uudistushakkuiden yhteydessä. Haapa on todella tehokas lisääntymään juurivesoista ja siemenistäkin, joten puulajin tulevaisuuden pitäisi olla turvattu. Valtakunnan metsien inventointien mukaan järeän haavan tilavuus onkin yli kuusinkertaistunut 1980-luvulta lähtien. Samaan aikaan on kuitenkin huomattu, että pieniläpimittaista haapaa syntyy hyvin vähän. Tutkijat ovat huomanneet saman kuin metsänomistajat ja metsäammattilaisetkin: hirvet ja jänikset jälttävät haapavesakot toistuvasti, jolloin ne jäävät melko nopeasti viljelytaimikon varjostukseen ja näivettyvät pois.

    Visakallo

    Mitenkä ne Jessen haapavesaikot nyt voivat?

    Nostokoukku

    Varmaan hyvin voiva, kun ei ole hirviä syömässä.

    Kurki

    AJ: Näistä havainnoista löytyy perusteita paitsi lahopuun lisäämiseen (kovakuoriaiset) myös vanhojen puiden ja vanhojen metsien suojelun (jäkälät) lisäämiseen.

    Punaisen kirjan 2019 mukaan (sivu 393) uhanalaisia kovakuoriaislajeja on 288 kpl kaikista arvioiduista 3519  lajista. Kangasmetsien ja vanhojen metsien lajeja niistä on 20% eli n. 60 kpl. Punaisesta kirjasta 2019 poimin alla olevat lajit elinympärisöistä Mk,v (Kangasmetsät ja vanhat metsät) sekä uhanlaisuuden  MI (lahopuun väheneminen) ja Mk (vanhojen metsien väheneminen).

    Selasin alkupäästä uhanalaisten listaa ja otin ylös nämä 9 lajia ja katsoin laji.fi:stä niistä arvion.

    Aivan kuten muutkin uhanalaiset lajit kovakuoriaiset olivat joko pienen popun tai toisenlaisen ilmaston lajeja, joita on Suomessa mahdoton auttaa runsastumaan. Ilmasto estää toisenlaisen ilmaston lajien menestymisen ja pienen popun lajien suuret kannanvaihtelut kadottaa lajin pitkäksikin aikaa ja sitten kun jostain syystä runsastuu taas löydetään jostain.

    Esimerkiksi Perminsepästä on Pohjois-Suomesta kautta aikain 10 havaintoa ja viimeiset 2 havaintoa vuodelta 2015. Ei auta Etelä-Suomen vanhojen metsien suojelu lajia runsastumaan, kun ei ole auttanut Pohjois-Suomenkaan vanhojen metsien suojelu.

    -Perminseppä VU /https://laji.fi/taxon/MX.193033

    -Veriseppä EN

    -Puolanjäärä EN

    -Liekohärkä EN

    -Kaukosyöksykäs CR

    -Kelonyhäkäs VU

    -Uppokeiju EN

    -Vyöseppä EN

     

    Nostokoukku

    Jos kovakuoriaisista 288 lajia on uhanalaisi ja niistä vanhojen kangasmetsien lajeja 60, niin se on kyllä aika paljon. Etten sanoisi jopa hälyttävän paljon.

Esillä 10 vastausta, 6,791 - 6,800 (kaikkiaan 8,832)