Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 6,781 - 6,790 (kaikkiaan 8,832)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • A.Jalkanen

    Katsauksesta Siitonen & Huhta, s. 16-17 (kursivoinnit ja kappalejaot minun).

    ”Metsälajeista yhteensä 249 lajilla arvioidaan tapahtuneen aito luokkamuutos edellisen kymmenen vuoden tarkastelujaksolla. Näistä muutoksista 109 oli positiivisia ja 140 negatiivisia, eli lajit ovat siirtyneet joko alempaan tai korkeampaan uhanalaisuusluokkaan.

    Niistä lajeista, joilla on tapahtunut myönteistä kehitystä, hiukan yli puolet on perhosia (kuva 10). Ne ovat pääasiassa eteläisiä ja lounaisia lehtimetsien jalopuihin sitoutuneita lajeja, joiden esiintymisalue Suomessa on laajentunut. Ilmaston lämpeneminen on keskeinen tekijä niiden yleistymisen syynä.

    Jäkälissä on tapahtunut lähes pelkästään kielteisiä muutoksia: yhteensä 51 lajin uhanalaisuus on kasvanut. Näistä yli puolella eli 30 lajilla ensisijainen uhkatekijä on joko vanhojen metsien ja kookkaiden puiden väheneminen tai metsien uudistamis- ja hoitotoimet.

    Kovakuoriaisissa ja kääväkkäissä myönteisiä ja kielteisiä muutoksia on tapahtunut suunnilleen yhtä paljon. Linnuissa ja putkilokasveissa on tapahtunut enemmän kielteisiä kuin myönteisiä muutoksia. Kaikissa muissa eliöryhmissä yhteensä on tapahtunut pääasiassa myönteisiä muutoksia.”

    Näistä havainnoista löytyy perusteita paitsi lahopuun lisäämiseen (kovakuoriaiset) myös vanhojen puiden ja vanhojen metsien suojelun (jäkälät) lisäämiseen. Luokissa jäkälät, perhoset ja kovakuoriaiset muuttuneiden lajien määrä oli huomattavasti suurempi kuin kääväkkäissä, linnuissa ja putkilokasveissa.

    Kurki

    Tuosta siis (18+36)/2=27 m3/ha.

    Pitäisikö jakajana olla 3?

    Gla

    Ei, se on keskiarvo 18…36 kuutiosta. Ymmärsin, että tuon verran pitäisi löytyä talousmetsistä, joka on Kotiahon mukaan kolmasosa luontaisesta.

    Timppa

    Juuri kuten kirjoitin.  Lahopuun määrä on lisääntynyt ja on tapahtunut kielteisiä muutoksia.  Siis lahopuun määrästä eivät negatiiviset muutokset voi johtua.  Jos niitä aidosti on tapahtunut, niin kyse on ilmastomuutos.  Tutkimuskin saattaa antaa vääriä tuloksia.

    Esimerkiksi kookkaat haavat ovat lisääntyneet ja suojelualueet lisääntyneet.   Tutkija pupeltaa vanhaa mantraa, mikä on ristiriidassa Luken tutkimusten kanssa.

    Gla

    Timppa: ”Vanhojen lehtipuiden tilanne vaikeutuu tulevaisuudessa .  Jättöpuuhaavat alkavat vanhetessaan kuolla ja hirvet ovat estäneet jo vuosikymmeniä uusien syntymisen.  Sama juttu pihlajien kanssa.  Raitoja on vähän.”

    Varmaan suuri osa taimistä päätyy myös raivurin hampaisiin. Itse olen säästänyt kaikki vähänkin isommat raidat, joistain jopa karsinut oksia ahdistamasta muita puita. Varhaisperkauksessa tai taimikonharvennuksessa noihin tuskin tulee kiinnitettyä huomiota.

    Pihlaja kasvaa hitaasti suureksi, se mahtuu olemaan jos sopuvaan reikään on paikkansa valinnut ja hirvieläimiltä säästyy.

    Metsuri motokuski

    Kyllä niitä raitoja ja haapoja vaan löyty. Minusta ne ovat vain lisääntyneet. Sertifiointi niitä lisää jatkossakin. Enää ei jokaista raitapuskaa laiteta energiakasaan kuten ennen hakattiin.

    A.Jalkanen

    Timppa on skeptismissään yhtä luja kuin Luontopaneeli uskossaan. Tavalliset epäillyt: elinympäristöjen muutos, ilmaston muutos ja kemikaalit. Lisäksi jossain määrin vieraslajit ja lajien hyötykäyttö. Näiden antama selitysaste eri lajien kohdalla vaihtelee. Parempaa arviota kuin edellisten raporttien antama ei ole kuitenkaan käytettävissä.

    Jossain raportissa kehotettiin jättämään lehtipuita tuulenkaatojen ryteikköihin joissa ne ovat paremmin turvassa hirven turvalta.

    Timppa

    EN ole skeptinen vaan teen johtopäätökset luonnosta havaittujen tosiasioiden pohjalta.  Luontopaneeli jonkun  ismin.  Enkä hyväksy selitykseksi lahopuun vähenemistä, koska se on Luken mittausten mukaan lisääntynyt.  Enkä vanhojen metsien vähenemistä,  koska niitä on enemmän kuin  70 vuotta sitten.

    Edelleen on siis neljä selittäjää, mittausvirhe, ilmasto, valehtelu tai tuntematon.

    Meidän metsissä on runsaasti haapaa.  Sitä on  jätetty vuosikymmeniä.  Muutama tosi kaunis pihlajakin  löytyy.  Löytyy muutama metsälehmuskin ja metsäruusukin.

    Mehän emme tiedä, mikä noiden uhanalaisten tila oli 100 tai 200 vuotta sitten.

    A.Jalkanen

    Timpalle. Se on totta että emme tiedä lajistoa tarkalleen muinoin, vaan siinä joudutaan tekemään oletuksia. Metsän eliöt eivät ole kuitenkaan kehittyneet viimeisen sadan eikä kolmensadan vuoden aikana, jolloin lahot puut ja vanhat metsät on raivattu pois, vaan ovat paljon vanhempia. Muun muassa sukupuuttovelka ja metapopulaatioteoriat selittävät sen miksi lajiston muutokset eivät näy heti ympäristön muuttuessa vaan viiveellä, ei vähenevään eikä kasvavaan suuntaan.

    Rane

    ”Onko Kotiaho jossain keskustelussa vaatinut, että puunkasvatusalueille pitäisi saada 100 mottia lahopuuta?”

    Ei,hän on väittänyt että suomen metsissä olisi ollut keskimäärin 100 m3/ha lahopuuta ja ”me” olisimme hävittäneet siitä 95% nykyiseen 5m3/ha.Tämä ei pidä paikkaansa.

    No miksi tästä pitäisi huolestua? Siksi että Luontopaneeli on ainakin omasta mielestään ainakin puolivirallinen organisaatio joka tuottaa tietoa päättäjille tehtävien päätösten pohjaksi.Luontopaneelin tieto on kuitenkin sellaista jota kukaan ei tarkista pitääkö se paikkaansa.Se että paneelin tiedotusvastuussa oleva puheenjohtaja valehtelee julkisuudessa noin tökerösti herättää kysymyksen kuinka paljon paneelin muussa tiedossa on paikkansa pitämätöntä aineistoa?

Esillä 10 vastausta, 6,781 - 6,790 (kaikkiaan 8,832)