Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 6,741 - 6,750 (kaikkiaan 8,832)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Scientist

    Puuenergiasta suuri osa on  selluteollisuuden sivutuotteena tulevaa ligniinin/mustalipeän polttoa. Sellutehdas tuottaa energiaa 2.4 krt oman tarpeensa. Lisäksi tulevaisuudessa poltosta syntyvä hiilidioksidi voidaan ottaa talteen tai tehdä siitä vedyn kanssa ns sähköpolttoaineita. IPCC näyttää edelleenkin suosittelevan BECCS (Bioenergy carbon capture storage) teknologiaa. Siihen on vielä matkaa, mutta tutkimus on aktiivista. Yksinkertaisin versio olisi tukkipuiden kasvattaminen ja niiden varastointi kuiviin olosuhteisiin.

    R.Ranta

    Ydinongelma on, että meitä on täällä aivan liikaa ja luonnonvaroja älyttömästi kuluttava elämäntyyli. (Linkolan ennustukset) Mihin oikein johtaa väestön edelleen lisääntyminen ja ennustetusta ilmastomuutoksesta aiheutuva kansainvaellus.  Kaikki sivilisaatiot ovat tähän asti  jossakin vaiheessa romahtaneet. Yleensä luonto jotenkin hoitaa asian, jos jonkun lajin määrä riistäytyy käsistä.

    Kuuntelin juuri Tiedeykkösestä, minkälaiseen umpikujaan elintarvikkeiden tehotuotanto on ajautumassa. Onko edessä muuttoliikkeen kääntyminen takaisin maalle?

    Elintarvikkeet pakataan pieniin kuluttajapakkauksiin, josta muodostuu valtava jätevuori, johon luonnonvaroja on lisääntyvässä määrin käytettävä.

    Perko

    Suokin voisi olla  alle 1000  vuoden varastona  edullinen ja niitähän riittää.

    mehtäukko

    Mihinkä RR perustaa Suomen syntyvyyden aihettaman liikakansoituksen? Linkolan oikeutta mölähdellä maanmiestensä puolesta olla vaiko ei olla, oli irvokasta elämän tuomarointia.

    Kurki

    Coofy:  Puuntuotannon kasvattamiseksi hävitimme miljoonia hehtaareita suoekosysteemejä, jotta saamme kehua maailman parhaan osaamisen ja metsänhoidon saavutuksia.Samalla kiihdytimme osaltamme ilmastonmuutosta ja nyt nautimme ilmastonmuutoksen tuomasta kasvunlisäyksestä, ainakin toistaiseksi. 

    Suomen luonnot suot 4 milj.ha ovat ilmastopäästö metaanin vuoksi n. +10 Mtn-ekv.

    Jos ilmaston lämpenemistä halutaan estää, niin kaikki Suomen suot tieteeseen perustuen pitäisi ojittaa, sillä ojitus lopettaa metaanipäästöt.

    Soiden ennallistaminen l. suo-ojien tukkiminen tieteeseen perustuen taas palauttaa metaani-päästöt lämmittämään ilmastoa.

     

    Timppa

    Puuntuotannon kasvattamiseksi hävitimme miljoonia hehtaareita suoekosysteemejä, jotta saamme kehua maailman parhaan osaamisen ja metsänhoidon saavutuksia.Samalla kiihdytimme osaltamme ilmastonmuutosta ja nyt nautimme ilmastonmuutoksen tuomasta kasvunlisäyksestä, ainakin toistaiseksi. 

    Suoekosysteemit ovat entisiä järviä tai metsiä.   Suollakin on monta kehitysvaihetta.  Miksi pitäisi ennallistaa juuri sotien jälkeiseen tilaan.

    Ojitetun suon puuston sitoma hiili lisättynä metaanipäästöjen poisjäännillä ja vähennettynä lisääntyneillä hiilidioksidipäästöillä  on hiilitaseen kannalta parempi kuin luonnonsuon metaanipäästöt.  Kannattaa muistaa, että täällä pohjoisessa tarvitaan energiaa.  Mistä sitä saa edullisemmin kuin metsästä.  Sekin kannattaa muistaa, että metsäteollisuustuotteilla korvataan fossiilisia päästöjä aiheuttavia tuotteita.

    A.Jalkanen

    Pannaan tännekin näkyviin keskustelua Hesarissa. Aiheena uhanalaiset lajit, ominaispiirteet ja luontotyypit ja miten niitä tulisi seurata.

    Tähän vielä siirto Metka-ketjusta. Vielä kun saisi myös kaikki poikkeamat eli lajitiedon metsään.fi-tietokantaan jokaisen metsänomistajan näkyviin. Metsään.fi-järjestelmästä saisi irti vaikka mitä, kun metsän kuvaus ja omistajan kuviokohtaisten tavoitteiden kuvaus paranee: osittain ja kokonaan suojellut pinta-alat, lajisto, ominaispiirteet kuten lahopuu, luontotyypit jne. Metsälehden Metsätietäjä on myös hyvä toiminnan suunnittelun apu.

    Oma kommenttini (kursivoinnit minun):

    Meillä on melko heikko tietämys siitä mikä on ”100 prosentin monimuotoisuus” eli se lajiston perustaso, johon pitäisi verrata. Erityisesti tietyissä lajiryhmissä kuten sienissä. Ominaispiirteistä kuten lahopuun määrästä tiedetään enemmän, mutta sitäkin on inventoitu vasta sata vuotta. Vertailutasona joudutaan käyttämään luonnontilaisia ekosysteemejä muualla ja luonnontilaisen kaltaisia alueita joita meillä on jäljellä. Kaikkein helpoin mittari on luontotyypin jäljellä oleva pinta-ala; esimerkiksi lehdoista voitanee suunnilleen laskea kuinka paljon niitä on on ollut ennen maanviljelyn alkamista.

    Haluaisin nähdä julkisuudessa syvempää analyysiä uhanalaistilastoista. Sieltä pitäisi erotella ja seurata tarkemmin sellaisia lajeja, jotka eivät ole meillä harvinaisia meidän luonnonolojemme tai lajien leviämishistorian vuoksi, vaan nimenomaan meidän taloustoimintamme vuoksi. Lisäksi tarvitaan parempia alueellisia seurantatilastoja kehitettävistä ominaispiirteistä ja luontotyyppien pinta-aloista. Ennallistamisasetuksen toteutuspaketti sisältäneekin varmaan näitä. Samoin kiistelty metsien monitorointiasetus.

    https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010041345.html

    Scientist

    Hesarin otsikko on kummallinen. Luontoa on myös ihmisen muokkaama metsä, ei vain vanha koskematon.

    Uhanalaisuusarvioinneissa on se ongelma v että niitä on tehty Suomessa vasta 2000 luvulla 3 krt. Todennäköisesti 100 vuotta sitten tilanne ei ollut juurikaan parempi, ainakin jos katsotaan nisäkkäitä. Suomeen on myös levinnyt enemmän uusia lintulajeja. Alunperin IUCN kriteerit on tarkoitettu luonnontieteellisille alueille  , eikä varsinkaan maakuntatasolle. Suomen arvioinneissa on myös systemaattisen virheen vaara, koska tarkasteltava lajimäärä on kasvanut joka kerta. Kun mukaan tulee uusia harvinaisempia lajeja, on mahdollista että niistä löytyy todennäköisemmin uhanalaisia.

    On tehty joitakin vertailuja itärajan molemmin puolin. Yllätys oli esim se, että liito-oravaa ei siellä ollutkaan enempää kuin Suomen puolella. Myös joutsenia ja kurkia oli vähemmän, mutta metsäkanalintuja enemmän kuten oli odotettavissa.

     

     

    Rane

    Kun seuraa professoreiden,kuten nyt viimeksi Janne Kotiaho, höpöpuheita julkisuudessa niin ei tarvitse ihmetellä miksi opiskelijoiden tilanne on tämä…

    Yliopisto-opiskelijat eivät aina hallitse tieteen käsitteitä edes valmistuttuaan | Tiede | Yle

    reservuaari-indeksi

    <p>Rassin linkissä jymyuutinen, etusivut uusiksi!<br /><br />”Muutamilla vaikeuksia”, ”saattavat jäädä puutteellisiksi”. Ei ylen jutusta, vaan väikkärin tiivistelmästä lukaistuna. Loput perusjargonia.</p><p>Onhan se hellyttävää, että vissit ja rassit on huolissaan kriittisen ajattelun ja tieteellisen ajattelun roplematiikasta.<br /><br />Jos ei ihan kotikylän kansanopistosta löydy niin naapurikylän kansanopistossa voi olla aiheesen liittyvää kurssitusta. Se vaan vaatisi vähän vaivannäköä. Silti kannustan tsemppaamaan.</p><p>Kasiluokalla peruskoulussa näyttää alkavan tuon aiheen opiskelu nykyään. Valveutuneimmat opettajat varmaankin aloittaa jo aiemmin. Yliopistossa seminaaria seminaarin perään aiheesta.</p><p>On vähän opiskelijastakin kiinni miten kokonaisuus alkaa hahmottumaan. Pottumontun kärkietenijät ovat näköjään asian vaikeuden tiedosttaneet, se on tietysti hyvä.</p><p>♥ Kerttu</p>

Esillä 10 vastausta, 6,741 - 6,750 (kaikkiaan 8,832)