Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 6,731 - 6,740 (kaikkiaan 8,832)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Gla

    Ylen jutusta poimittua: ”Myös kehuttavaa raportista löytyy: luonto on elpynyt on lehtomaisilla, tuoreilla ja kuivahkoilla kankailla, siis tyypillisissä talousmetsissämme, joissa on otettu metsänhoidossa askelia kestävään suuntaan.”

    Silti painopiste toimenpiteissä esitetään kohdistettavaksi talousmetsiin.

    Mutta jatkossa pitää muistaa, että Luontopaneelin mukaan talousmetsien, ainakin kangasmailla, luonto elpyy. Kun turvemailla ei uusia ojituksia tehdä, miksei sama elpyminen toteutuisi siellä. Uutisen mukaan tilanne on silti saatu raportissa heikkeneväksi, koska turvemaiden ennallistamista ei tehdä?

    Talousmetsien sekametsäbuumi vain parantaa tilannetta jatkossa.

    Aiheuttaja maksaa-periaatetta voisi esittää sovellettavaksi esim. makeisveron tyyppisesti. Kaikille puupohjaisille tuotteille lisävero. Kelpaisikohan kansalle. Tällä esityksellä olisi se hyvä puoli, että se pakottaisi kaikki miettimään omaa rooliaan tässä kokonaisuudessa. Pahis ei olekaan ahne metsänomistaja tai kansainvälinen teollisuus, joka tuottaa sinulle sinun kaipaamiasi hyödykkeitä. Pahis olet sinä!

    Jään odottamaan, että elokapina sulkee Luontopaneelin tukemana automarketin maito- vessapaperi- ja lehtihyllyt, jotta kuluttajat eivät voi ostaa puuperäisiä tuotteita.

    Petkeles

    <p>Pahis on Mo niin pitkään kun hakkuiden tekeminen ei ole pakollista.</p><p> </p><p>T. Miki L</p>

    MaalaisSeppo

    Gla:n mukaan talousmetsissä on meneillään sekametsäbuumi. Sekametsäähän syntyy lähinnä aukkohakkuiden jälkeen. Eli Luontopaneelin ideologian vastaisen toiminnan seurauksena.

    Ehkä kannattaisi tehdä tutkimus miten nykyiset sekametsät ovat syntyneet ja kehittyneet sekä niiden hyödyt ja haitat mm monomuotoisuudelle. Ideologia tietysti estää tällaisen tutkimuksen.

    MaalaisSeppo

    Edelliseen tuli painovirhe. Monomuotoisuuden sijasta po monimuotoisuus.

    hemputtaja

    Puolestani annan anteeksi ”monomuotoisuuden”.

    Sitten jotain muuta. Ainakin kuluvalla viikolla on ollut telkussa muotia luontopaneelin ”huippuasiantuntijoiden” tieto Suomen luontokadosta ja eiköhän tuo monimuotoisuuden köyhtyminenkin sovi jotenkin samaan laariin.

    Yksi asia luontopaneelin ”huippuasiantuntijoiden” ”huipputiedoissa” häiritsee. Kertaakaan eivät ole kertoneet mihin heidän varma tietonsa luontokadosta perustuu. Avohakkuutakin vihjaillaan luontokadoksi, mitä se ei ole. Kummasti sitä hakkuualueet rehottavat yhtä sun toista elämää ennen metsän sulkeutumista.

    Nimittäin ja silleen. Voin olla väärässä, mutta tietääkseni luonnon tilaa eli hinnakasta kasvaillisuuskartoitusta on tehty koko Suomessa vain 2 kertaa (Metsäntutkimuslaitos ja Luke)?? Viimeisimmän kartoituksen tulosta ei ole taidettu vielä julkaista ??

    Eihän se kasvillisuuskartoitus tietenkään eli välttämättä luontokatoa kartoita ja muitakin konsteja löytyy, mutta aika hyvä vihje kuitenkin.

     

    Goofy

    Perustuuko metsänhoito tieteeseen, ja miten luonto siinä on huomioitu.

    Suomalainen metsänhoito on perustunut vuoden 1948 harsintajulkilausumasta lähtien voimakkaasti valtion, asiantuntijavallan ja etujärjestöjen ohjaamaan metsäpolitiikkaan. Sodan jälkeen voimakkaasti kasvanut metsäteollisuus tarvitsi puuta enemmän kuin metsämme kasvoivat. Silloin vallalle tuli puuntuotannollisesti tehokas metsänkasvatuksen menetelmä, johon olennaisena osana kuuluu metsänuudistamisen menetelmänä käytetty avohakkuu.

    Vaikka tasaikäistä metsänkasvatusta perustellaan tukkipuun saannon maksimoinnilla, niin silti vuosittain hakatusta puusta vain noin 1:6 osa päätyy pitkäaikaisiin metsäteollisuuden jalosteisiin, kuten sahatavaraksi, neljäsosa mm. selluksi ja loput 60 % käytetään energiaksi.

    Metsänhoito on perustunut ja perustuu edelleenkin tieteeseen, kuten metsänhoito- ja taloustieteisiin. Luonnonsuojelubiologisen tieteen sanoma on metsien hyödyntämisen ohjauskeinoissa jäänyt vähemmälle, vaikka tietoa olisikin ollut. Otetaanko tämän päivän metsänhoitosuosituksissa tai metsänomistajalle annettavassa neuvonnassa kaikkia metsää koskevaa tieteellistä tietoa huomioon, voi vastaus olla kyllä ja ei – se on metsäpolitiikkaa ja arvovalintoja.

    Meidän tulee ymmärtää, että tieteen olemukseen kuuluu, että se korjaa itse itseään. Kun tiedetään enemmän tai saadaan jokin uusi menetelmä, vanha tieto kumoutuu. Tieteen tarkoitus ei ole löytää totuutta, joka pätee aina. Monia tieteessä ahdistaa juuri tuo, että uusi tieto voi kumota vanhan. Näin kävi myös kolumnissani esille nostamani kolmen myytin; avohakkuun, ojitusten ja kuolleen puun osalta. Avohakkuuta voidaan edelleen harjoittaa, kuten itsekin teen ja ojia kaivaa, mutta tieteelliset perusteet niiden käytölle tai hyväksyttävyydelle ovat muuttuneet ajan kuluessa.

    Jos metsäala haluaa tehdä aidon kestävyysmurroksen, niin luonnonsuojelubiologinen tiede tulee huomioida metsiä koskevassa päätöksenteossa ja niitä ohjaavassa suosituksissa, se on elämän perusta. Metsätalouden toimenpiteiden pinta-alallinen laajuus ilmenee metsäelinympäristöjen ja niitä tarvitsevien lajien uhanalaistumisen lisäksi mm. lähteiden, purojen ja isompien vesistöjen heikentyneenä tilana.

    Puuntuotannon kasvattamiseksi hävitimme miljoonia hehtaareita suoekosysteemejä, jotta saamme kehua maailman parhaan osaamisen ja metsänhoidon saavutuksia. Samalla kiihdytimme osaltamme ilmastonmuutosta ja nyt nautimme ilmastonmuutoksen tuomasta kasvunlisäyksestä, ainakin toistaiseksi. Miksi vastustaisimme muutosta, sehän voisi muuttaa narratiivia?

    Luontoa on toki jo huomioitukin metsänkäsittelyssä, mutta tieteen näkökulmasta riittämättömästi. On vain valitettava tosiasia, että mikäli haluamme säilyttää luontoa myös tuleville sukupolville, se vaatii pinta-alaa – myös täällä. Etelä-Suomen luontoa ja vesistöjä ei voi suojella kolonialisistisesti Lapissa. Miten tieteeseen perustuva tiukka 10 prosentin suojelu jokaisesta luontotyypistä toteutetaan maakunnassamme, on meidän ihmisten ratkaistavissa. Kyllä me siihen kykenemme – saimmehan me muutamassa vuosikymmenessä ojitettua miljoonia hehtaareita suoekosysteemeitä.

    Olen usein kuullut myös sanottavan, ettei luonnonsuojelijoille mikään riitä. Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla on metsiä 79 %, joista on suojeltu 7 %. Todellisuudessa määrä on pienempi, kuten esimerkiksi Siikajokilaaksossakin, jossa suurin osa suojelusta kohdistuu suoekosysteemien suojeluun, mutta ne tilastoidaan metsiensuojeluna. Mikäli suot jätetään tilastoinnista pois, Pohjois-Pohjanmaan metsistä on suojeltu noin 4 %. Kaikki loppu on metsätalouden käytettävissä. Onkin perusteltua kysyä, eikö tästä edes 10 % riittäisi metsälajeille.

     

     

    A.Jalkanen

    En Rane tiedä mihin arvioihin tai tutkimuksiin Kotiaho tuossa viittaa. Se on selvä että heikosti puuta kasvavilla kasvupaikoilla on aina vähemmän puuta ja siten lahopuutakin.

    Pahkeinen, kun unohtui mainita HS:n kommentissa että avohakkuut eivät ole nykyään puuttomia niin kuin ennen, vaan kaikenlaista tavaraa jää pystyyn ja maahan. (Kommentti edellä 8.12.2023, 12:44.)

    Vinkki! Siinä oman nimen alla on nappi jossa lukee ”Muokkaa”; sitä klikkaamalla pääsee korjaamaan kirjoitusvirheet.

    Goofyllä on hyvä kolumni.

    Yksi pieni huomio koskien ilmastonmuutoksen kiihdyttämistä soita ojittamalla. Jos soiden ojitusten maaperäpäästöistä vähennetään poistuneet luonnontilaisten soiden metaanin päästöt, saldo kääntyy kai jonkin verran positiivisen puolelle, vaikka lisääntyneestä puun kasvusta vähennettäisiinkin kasvaneet hiilidioksidin ja typpioksiduulin päästöt. Tuo ”kiihdyttäminen” on myös suurelta osin korvautunut sillä, että metsien hiilivarasto on noussut, metsätuhot ovat lähes loppuneet, ja on tuotettu korvausvaikutuksia valmistamalla tuotteita ja puupohjaista energiaa.

    Päästötase on maatalouden puolella paljon heikompi, kun pysyvää hiilen varastointia ei juurikaan synny ja turvemaan pellot muokataan jopa vuosittain (paitsi nurmet ja suorakylvöalat).

    Scientist

    Tiede ei anna yksiselitteistä vastausta siihen miten metsiä on hoidettava. Kaikki riippuu asetetuista tavoitteista. Hiilinielun ja monimuotoisuuden kasvattaminen voivat toimia samaan suuntaan jonkin aikaa, muttei pitkällä tähtäimellä.

    Metsänomistajat, minä mukaan luettuna, myisivät varmaan metsänsä mielellään hiilinieluksi, jos se olisi mahdollista. Nyt se, että Suomi ja EU ovat tavallaan sosialisoineet hiilinielun. Kaksoislaskenta ehkäisee tavallisen metsänomistajan tulot metsien hiilonielusta. Puun myyntitulot olivat viimevuonna 2 mrd tasoa, ja muut tulot lähellä nollaa tietääkseni. Jos vanha metsä tai hiilinielu on niin arvokasta siitä pitäisi myös maksaa. Ei pelkästään maapohjan ja sen hetkisen puun hinta.

    Gla

    Goofy: ”Vaikka tasaikäistä metsänkasvatusta perustellaan tukkipuun saannon maksimoinnilla, niin silti vuosittain hakatusta puusta vain noin 1:6 osa päätyy pitkäaikaisiin metsäteollisuuden jalosteisiin, kuten sahatavaraksi, neljäsosa mm. selluksi ja loput 60 % käytetään energiaksi.”

    En osaa sanoa, onko 1:6 oikea vai väärä luku. Sovitaan, että se on oikea. Mutta onko luku hyvä, huono vai merkityksetön? Eikö sahatavaran määrä ole ainoa merkityksellinen asia? Onko jollain tiedossa, miten sahatavarakelpoisen puun määrää voidaan kasvattaa? Muistetaan myös, että sellu ja energiakin ovat kovin tarpeellisia ja vaikeasti kestävämmillä ratkaisuilla korvattavissa.

     

    A.Jalkanen

    Taitaa lähteä puun jalostajien päästä se mekaanisen puolen osuuden kasvattaminen. Ja meistä kaikista kuluttajina, ei niinkään alkutuottajina.

Esillä 10 vastausta, 6,731 - 6,740 (kaikkiaan 8,832)