Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 6,691 - 6,700 (kaikkiaan 8,766)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • suorittava porras

    Jospa ollaan jo tilanteessa ,jossa metsästys on paikoin syystä tai toisesta lakannut kiinnostamasta eikä jahtiin  löydy enää riittävästi osallistujia . Orastava lamakin laittaa priorisoimaan harrastuksia ja ajankäyttöä. Tuttu tilanne 90- luvun puolivälin tienoolta.

    .. mutta…Lounais-Suomea lukuun ottamatta ei tämän syksyn tilastoista löydy tukea Visan väitteille. Näkyy olevan enemmän hirvitalousalueita ,joissa hirvikanta on tässä vaiheessa jo reilusi pienempi ,mitä arn on esittänyt  tavoitteeksi.

    Makarov

    Ne on ne arviot suorittava aina reilusti alakantissa, ohan se nähty että niihin ei ole luottamista. Eihän sitä montaa vuotta ole kun talvikanta oli arvioitu muutama kymmenentuhatta liian pieneksi, hupsista.

    Kalle Kehveli

    <p>Hirvenmetsästys ei näytä onnistuvan, joten kielletään petojen metsästys. Eiköhän siinä synny pientä kilpailua!</p><p>Jos tuokaan ei auta, vapautetaan hirvenmetsästys täysin maapinta-ala vaatimuksista. </p>

    Perämurikka

    Ei toimiva aivopieru ei jatkoon.

    suorittava porras

    Joitakin vuosia sitten ei ollut käytössä reaaliaikaista havaintojen kirjaamisjärjestelmää. Tieto oli käyttökelpoisessa muodossa vasta pari vuotta myöhemmin . Nyt jo viikon sisällä. Tänä päivänä on lisäksi runsaan lupamäärän puolesta mahdollista tehostaa metsästystä jo kauden aikana ,jos tarvetta ilmenee. Tälläkin alueella vielä kolmannes luvista reservissä. On täysin paikallisten käsissä ,millä tasolla hirvikanta halutaa pitää. Jos ei puolestaan ole kykyä tai haluja ,tilastot menettävät merkityksensä.

    Kurki

    AJ:   Metsälajeista oli tuossa edellä kysymys (Kurki), ja nimenomaan sellaisista, joiden kuuluisi olla yleisiä mutta eivät sitä ole tai taantuvat kovaa vauhtia.

    Tarkistin Punaisesta kirjasta 2019 lahopuuriippuvaisten ”Kääväkkäiden” sivut 234…237 ja niiden elinvoimaisten lajien muutokset uhanalaisuusluokituksissa.

    Arvioituja lajeja oli 991 ja niistä 4 uhanalaisen lajin luokitusta kiristettiin sekä 7 aiemmin elinvoimaisiksi luokiteltuja lajeja siirrettiin luokkaan  silmälläpidettävät (NT), jota ei lueta uhanalaisuusluokaksi.

    Vain neljä aikaisemmin uhanalaista tai silmälläpidet-
    tävää lajia arvioitiin aikaisempaa korkeampiin uhan-
    alaisuusluokkiin (CR-VU).

    Toisaalta 29 lajin luokitusta alennettiin ks. taulukko 36  sivulla 237 eli kaiken kaikkiaan kääväkkäille on ollut riittävästi lahopuuta tarjolla jo iät ja ajat, kun elinvoimaisuus vain paranee. Mielenkiintoista näissä luokan muutoksissa oli, että edellistä ankarampi väärä arviointi (2010) muutti ”tiedon lisääntymisen” vuoksi luokituksia nyt elinvoimaisiksi (LC).

    Kääväkkäissä paras ja halvin ratkaisu olisi tuottaa nämä 4+7 lajia kasvattamoissa ja siirtää niitä sitten metsiin lahopuupökkelöissä.

     

    A.Jalkanen

    Luet Kurki tilastoja tarkasti, mutta samalla osoitit niiden heikkouden: ne voivat viedä harhaan, jos tiedon lisääntymiset eli kartoitusten tarkentumiset tulkitaan todellisiksi muutoksiksi luonnossa. Lajitiedolle tulisi ehkä saada ”tuoteseloste” josta näkisi tiedon epävarmuuden.

    Lisäksi lajien laskennasta puuttuu vielä tieto siitä minkä lajien tulisi olla yleisiä ja mitkä ovat aina luonnostaan harvinaisia. Oletuksena taustalla on siis se, että yleiset lajit ovat tärkeämpiä ekosysteemissä kuin aina harvinaiset lajit. En ole tarkistanut mitä ekologian teoria tästä sanoo.

    Lopputulemana edellisistä päätyisin elinympäristöjen suojeluun ja luonnonhoidon tehostamiseen: lajit voivat hyvin suojelualueilla ja leviävät niistä takaisin talousmetsään olojen parannuttua riittävästi. Istutus ei auta jos lahopuuriippuvaiselle lajille ei ole mitä lahottaa.

    Luontotyyppien uhanalaisuuden käsitteessä on myös vastaavia ongelmia: osaan eli luonnostaan harvinaisiin ehkä käyttäisin, mutta luonnostaan yleisiiin kuten kangasmetsiin en käyttäisi.

    Kurki

    https://yle.fi/a/74-20063916

    Ei kun vain hullummaksi menee.

    Lahopuun puute edelleen suurin uhka, vaikka sitä on ollut 95%:lle lahopuunlajeista riittävästi ja kääväkkäille jopa liikaa, kun ovat parantaneet luokituksiaan.

    AJ : ne voivat viedä harhaan, jos tiedon lisääntymisen muutokset tulkitaan todellisiksi muutoksiksi luonnossa.

    Tässä kääväkkäiden tapauksessa Punaisen kirjan 2010 luokitukset olivat mielikuvitusta ainakin 29 tapauksessa.

    A.Jalkanen

    Aiheuttaja, jonka kuuluu maksaa, on kuluttaja joka ostaa metsäteollisuuden tuotteen. Laitetaanko myös maataloustuottajat maksamaan Itämeren rehevöityminen? Lähestymiskulma on pulmallinen monin tavoin. Metsäteollisuudestamme hyötyy koko Suomen kansa joten sieltä ne maksajatkin pitää löytyä.

    Luontopaneelin käyttämä termi luontotyyppihehtaari muistuttaa läheisesti BII:tä.

    Metsäkupsa

    Ilmastopaneelin huru-ukot Ollikainen ja Kotiaho aloittivat Ylen/ HS avittamassa loppumessun 9 miljardin sadulla. 70% luonnostakin jo tuhottu, mutta minusta luonto voi paremmin kuin aikoihin. Uskottavuuskato taitaa olla se varmin kato, joka meitä on kohdannut.

Esillä 10 vastausta, 6,691 - 6,700 (kaikkiaan 8,766)