Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

  • Tämä aihe sisältää 9,315 vastausta, 121 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , 9 tuntia sitten Kurki toimesta.
Esillä 10 vastausta, 6,571 - 6,580 (kaikkiaan 9,316)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • A.Jalkanen

    Luonnon toimintakyvyn romahdus se vasta olisi mittaamattoman kallis lysti. Kun ruokaakaan ei vielä osata tehdä laboratorioissa suuressa mittakaavassa. Sitten kun osataan, Marsin asuttaminenkaan ei enää tunnu niin mahdottomalta. Lajien häviäminen on myös menetys itsessään, vaikka niistä ei olisi varsinaista hyötyä ihmiselle.

    Gla

    Kun Keski-Euroopassa ja Briteissä on luonto hävitetty satoja vuosia sitten, mitään romahdusta ei seurannut. Kun nyt puhutaan Suomen luonnosta, miten mittakaavat istuu tähän keskusteluun?

    mehtäukko

    Juuri niin, Gla ja se mihin suuntaan Suomen metsätaloutta on viety serteineen,lakeineen ja ohjeineen, ”kallista lystiä” ei ole mahdollista tehdä.

    A.Jalkanen

    No jos kattoo vaikka sitä nummea mitä suuri osa Brittein saarista on, ei se kovin toimivalta näytä. Lysti on mahdollinen jos sille löytyy maksajia.

    Gla

    Nummet ovat olleet tuollaisia ties miten pitkään ja nyt puhutaan suomalaisen talousmetsän luontokadosta.

     

    A.Jalkanen

    Ekosysteemin romahdus on suhteellinen käsite. Siitä voi puuttua jokin toiminto, joka olisi olemassa luonnontilaisessa systeemissä samalla alueella. Esimerkiksi metsätuhoja aiheuttavia juurikääpiä ja kaarnakuoriaisia ei todennäköisesti olisi nykyisiä määriä luonnonvaraisissa metsissä.

    Metsuri motokuski

    Anneli: mihinkä olettamasi perustuu ? Uskon että luonnovaraisissa metsissä tuhoja on saman verran. Uskon että ilmaston lämpiminen on enemmänkin syyllinen tuohohyönteisten lisääntymiseen. Suomessa on hakattu metsiä satoja vuosia ja vielä kulotettu. Siitä huolimatta tuhot ovat lisääntyneet viime aikoina.

    A.Jalkanen

    Juurikääpä on hyötynyt nykymetsätaloudesta leviämistapansa vuoksi. Muistelen että se on lisäksi heikko kilpailija, eli luonnonmetsässä se ei ehkä pärjäisi muille lahottajalajeille.

    Kaarnakuoriaiset hyötyvät ilmaston lämpenemisestä. Keski-Euroopassa myös kuusten liiallisesta suosimisesta eli yksipuolisesta puulajivalikoimasta. Lisäksi lahopuuta suosivat kaarnakuoriaisten viholliset (kuoriaiset ja tikat) ovat yleisempiä luonnonmetsissä.

    mehtäukko

    Tikat tuskin kerkiävät takoa mitään lovea kuusiporaparveen. Se, että ihminen on muotivillityksissään tappanut ja tuhonnut puustoa tarkoituksella ötököille, on jo vaikutusta niiden räjähdysmäiseen lisääntymiseen jos kututekijät sattuvat kohdalleen. Mutta että laajat lumituhopuut tai valtavat myrskytuho-alueet on jätetty hurskaasti ötököille, on mennyt yli ymmärryksen.

     

    Gla

    Luonnonmetsän juurikäävän normaalitasoa on vaikea määritellä, mutta talousmetsissä se on ilman muuta lisääntynyt sekä käsittelemättömien kesähakkuiden, että entisten metsälaitumien takia.

    Sekametsäbuumi on kyllä tervettä kehitystä. Tällä vauhdilla metsien yleisilme muuttuu 20-30 vuodessa merkittävästi.

    Käpytikkojen määrä on tällä hetkellä jotain huikean ja käsittämättömän välistä. Luontoväki saa tosissaan miettiä selityksiä, miksi kolopesijöillä on pulaa pesäkoloista tällaisen tikka-invaasion jälkeen.

Esillä 10 vastausta, 6,571 - 6,580 (kaikkiaan 9,316)