Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 6,521 - 6,530 (kaikkiaan 9,340)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Gla

    AJ: ”Gla, oikeasti vanhoja metsiä on niin vähän Etelä-Suomessa, että suojelupinta-alat jäävät aivan olemattomiin, ellei mukaan oteta myös luonnontilaisen kaltaisia. Ne ovat suojelun kannalta monesti yhtä arvokkaita kuin oikeasti vanhat kohteet.”

    Kyllä, mutta kirjoituksessa annettiin ymmärtää jotain muuta kuin mitä ajettiin takaa. Kun linjauksia vedetään, pitää määritellä täsmällisesti, mitä halutaan suojella. Avointa valtakirjaa ei suojelijoille pidä antaa.

    Tässä taloudellisessa tilanteessa olisi järkevintä suojella avohakkuualoja.

     

    Rukopiikki

    Eihän kävely kuluta samalla tavalla kuin pyöräily. Ongelma tuli vasta nyt kun pyöräily buumi alkoi. Sähköpyörät voitaisiin kyllä kieltää siellä mielestäni hyvinkin. Ja tarvittaessa muutkin. Jokamiehen oikeudella ei saisi jättää näkyviä jälkiä luontoon ja sähköpyöräily ei kuulu mielestäni jokamiehenoikeuteen. Jokamiehen oikeuksia voi käyttää nokian nelivitosilla. Vai missä menee tehoraja jokamiehenoikeuden kaksipyöräiselle. Kyllä se sorastettu reitti alkaa vain hyvin pajon tieltä näyttää. Näyttää jo enemän tieltä kuin 50-luvun autolla ajettu kylätie. Ja kun soraa ajetaan lisää kun kunnostetaan niin lisääntyyhän se tiemäisyys. Sorastus muuttaa maisemaa enemmän kuin pahinkaan tossulla kulutettu polku.

    A.Jalkanen

    Annika Kangas vie metsäalueen  mosaiikkivision uudelle tasolle kolumnissaan (Metsäuutiset). Hän kertoo tutkimustulosten osoittavan että jos metsäalueella on sekä sekametsää että yhden puulajin metsää, monimuotoisuus on korkeampi kuin jos on pelkästään vastaavien puulajien muodostamaa sekametsää. Monokulttuureille siis osittainen synninpäästö. Aivan järkeenkäypää kun ajattelee, kuinka suuri vaikutus puulajeilla on ympäristöönsä.

    Omassa aiemmassa kolumnissani esitin, että metsäalueen monimuotoisuus on mahdollisimman suuri, jos siinä on sekä avohakkuuta että peitteisenä hoidettavia osioita. (Keto-Tokoin ajatus alun perin.)

    Tomperi

    Niin, otettiinko ko selvityksessä millään tavoin huomioon ikäjakauma?

    isaskar keturi

    Annikan esittämät ajatukset käyvät yksiin Seppo Vuokon esittämien asioiden kanssa. Monimuotoisuutta tukee monimuotoinen metsä, jossa eri-ikäisiä ja eri puulajisekoituksin olevia metsiköitä on koko ajan tarjolla. Luontoväen synti on pitäytyä metsätalouden luomissa käsitteissä ja yrittää selittää monimuotoisuutta ja luonnonmukaisuutta näiden käsitteiden sisällä. Esim. puulajisuhteissa tukeudutaan metsätalouden aineistoihin, jotka eivät huomioi lainkaan pieniläpimittaista tai taloudellisesti merkityksetöntä puustoa kuten pihlajia.

    Monimuotisuutta ja luonnonmukaisuutta arvioidaan metsikkötasolla, vaikka luonnondynamiikka toimii maisematasolla. Ei eliöitä kiinnosta, mihin metsäsuunnittelija on kuviorajan piirtänyt. Tähän haasteeseen vastaa mm. Metsähallituksen kehittämä alue-ekologinen suunnittelu, jonka arvoa luontoväki ei oikein ymmärrä. Samanlaista alue-ekologista suunnittelua keskimäärin metsänsä tunteva metsänomistaja harjoittaa tietämättään. Itselle arvokkaat kohteet (maiseman tai muun harrastuksen kuten metsästys kannalta) jätetään rauhaan; hakkuita suunnitellaan harkitusti, ettei tule suuri yhtenäisiä aukeita alueita; hyödynnetään luontaiset mahdollisuudet; uudistetaan alueelle sopivalla puulajilla, jne.

    Helpompi sivusta kritisoida yksittäisiä kohteita ja mahdollisesti epäonnistumisia kuin antaa jotain todellista panosta luonnon monimuotoisuuden eteen.

    Tomperi

    En ois koskaan uskonut pyykantojen romahdusta mikä on tapahtunut. Pari viikkoa liikuin niillä alueilla joista pikkuserkku ampui syksyllä noin sata pyytä. Iltaisin koulun jälkeen pääasiassa.  neljä tuntia kävelin entisiä polkuja joista osa oli  muuttunut metsäautoteiksi.  Näin närhen ja yhden harakan joka kaukana lensi.Ei siellä ollut yhtäkään semmosta paikkaa joissa perinteisesti pyy pyrähti tai kaino vihellys kajahti.

    Tuli surullinen olo.

    Gla

    Mikä onkaan oikeaa monimuotoisuutta ja miten sitä mitataan. Onko se mosaiikkia, josta löytyy monenlaista elinympäristöä, mutta jossa luontaiseen verrattuna luonto ei ole saanut kehittyä rauhassa ja jossa elinympäristöt ovat pienialaisia. Vai onko se yhtenäisempää luontoa, jossa ihmisen vaikutus on vähäisempi ja mosaiikkimainen vaihtelu vähäisempää.

    Entä onko lehtojen luontainen kuusettuminen ok vai onko luontoväen suosima tapa kaataa kuusia parempaa monimuotoisuutta.

    isaskar keturi

    Noissa Glan asioissa on kyse vähän eri asioista. Monimuotoisuushan on nimensä mukaisesti mitattavissa – mitä enemmän luontaisia eliöitä tarkastelualueella elinvoimaisesti esiintyy, sitä monimuotoisempi se on. Tarkastelualue pitäisi päättää.

    Lehtojen kuusettumisessa on taas kyse siitä, mikä on luonnontilaisuutta tai luonnonmukaisuutta. Se on vaikeampi varsinkin, jos kuten yleensä halutaan rajata ulos ihmisen vaikutus. Toisaalta kuusettuminen on luonnonprosessi, mutta ei ole helppoa sanoa, kuinka paljon se tähän maailman aikaan johtuu ihmisen toiminnasta?

    Tomperi

    Ehkä pitäisi ajatella niin että montako hehtaaria neliökilometriä tarvitaan esimerkiksi sille että geneettisesti lapamadon geneettinen monipuolisuus säilyy… montako pyytää tarvitaan tai saimaan norppaa että valtioiden väliset sopimukset ovat sopisoinnussa…, sKoskahan Suomen viimonen saamelainen kuukahtaa, onko kyseessä lajikato?

    Tomperi

    ne on nuo tilavaatimukset vallan moniniset eri lajien välillä. Yksikään laji ei kovin kauaa yksinään pärjää. Niinku leveä heisimato esimerkiksi, lapamato, suomalaisten siirtolaisten lahja hauen ohella Kanadalaisille. Lapamadolle löytyi vissiin ekologinen lokero kun alkuperäiset kansalaiset hävitettiin tai kuolivatten muuten vain…

     

Esillä 10 vastausta, 6,521 - 6,530 (kaikkiaan 9,340)