Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 6,431 - 6,440 (kaikkiaan 9,344)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Timppa

    Asia on juuri niin kuin kirjoitat, metsät ovat aina uudistuneet sekametsiksi.

    Ei se noin mene.  Minulla on esimerkkinä 1911 olleen metsäpalon jälkeen syntynyt männikkö, josta viimeisten koivujen kuoltua muodostuu täysin yhden puulajin metsä.

    Sitten ollaan uudistettu lukuisia n 100-vuotiaita kuusikoita, joissa on ollut vain muutama koivu.

    Sekametsä, jossa olisi suunnilleen samankokoisia kuusia, mäntyjä ja koivuja on täysin ihmisten metsänkäsittelyn tulosta.  Syntynyt aukkoon ja perkauksilla sekä harvennuksilla saatettu tuohon asentoon.  Minulla on kuvio, jossa puulajisuhde on sellainen että kaikkia kolmea on lähes yhtä paljon.  Ei toki aivan tasaisesti, mutta samalla kuviolla.  Kun se syntyi ei harrastettu varhaisperkauksia, minkä seurauksena osalla aluetta on vähemmän havupuuta mutta enemmän koivua ja osalla tai päinvastoin.  Tämä tulosta kahdesta perkauksesta ja yhdestä harvennuksesta.  Tilanne tasoittuu entisestään seuraavassa harvennuksessa.

    Luonnonmetsissä on yleensä joku valtapuulaji, jonka hävittyä joko jossain katastrofissa tai kuolemalla muuten, seuraava puusukupolvi ottaa vallan.  Jos luonnonmetsään on päässyt kehittymään kuusialakasvusto, niin se on kuusi.  Jos metsä on ollut tiheää, niin sitten kasvuolosuhteisiin parhaiten sopivat valopuut

    e-salo

    Kyllähan metsapalon jälkeen voi olla mäntyä ja lehtipuita kuten maanmuokkauksen jalleen uudisalallakin. Mutta kun mennään  muutama kymmenen vuotta eteenpäin, niin lehtipuut on vähentyneet, lopulta männikkökin kuusettuu jos on sopiva maapohja.

    Timppa on oikeassa kun kirjoittaa että sekametsä jossa on samankokoisia mäntyjä, kuusia ja koivuja on ihmisen toiminan tulos. Sekametsissä on se ominaisuus, etta jotkut puulajit ovat väistyvia ja jos niita halutaan pitää mukana toimitaan tavallaan luontoa vastaan.

    Esim FSC:ssa on 10 % lehtipuuosuus vaatimuksena koko kiertoajan. Luonnon mukaista olisi,  jos aluksi olis vaikka enempi lehtipuuta jota sitten jatkossa kasvatushakkuissa vähennetään. Oltaisiin lähempänä sitä miten luonto itsekin toimii.

    Tomperi

    juuelinvoimaisempi kuin asuinalueelani, arvio 30 000 50 000 kpl , taantunut tasaisesti  2000luvulla, kannan arvioimista vaikeuttaa linnun laaja reviiri ja äänekäs lentely, saattaa sama päätyä useammalle atlas ruudukolle, vanhin 13 vuotta rengaslöytö….  eikä kaihda asutusta…. Birdlife, sieltä luin …. olen varjellut yhtä kuusta jota on kolunut tyveltä mutta viime aikoina ei ole käynyt, tämän hetkistä kanta arviota en löytänyt, luoetettavimman seuraan kannan kehitystä…. iloinen jos säilyy toisaalta vaellukset pitävät kantaa vakaana

    Scientist

    Tikkojen yleisyydestä saa eri lähteistä hieman ristiriitaista tietoa. Palokärjen kanta on mielestäni ollut melko vakaa niin kauan kuin muistan. Se on äännellyt aina paljon, joten se ei liene vaikuttamassa seurantoja. Harmaapäätikka on toinen muurahaisia syövä laji ja se on mielestäni lisääntynyt viime vuosina, vaikka jossain sanottu sen vähenevän. Joka tapauksessa levittäytynyt pohjoisemmaksi.Kannattaa opetella tunnistamaan sen uikuttava laskeva huuto, niin huomaa että sitä on enemmän kuin luullaan. Ääninäyte löytyy googlella. Käpytikalla on meneillään ennätysmäinen vaellus ja se on selvästi lisääntynyt viime vuosina. Valkoselkätikka julistettiin jo melkein sukupuuttoon kuolleeksi 1900-luvun puolella, mutta lienee hieman runsastunut mm. vaellusten ja suojelun vuoksi. Eniten olen ehkä huolestunut pikkutikasta, jota ei juuri näe enää.

    Nostokoukku

    Pari käpytikka on jokaisessa hirvipassissa nakuttamassa. Palokärki on vähentynyt huomattavasti tällä alueella. Enkä yhtään ihmettele, se ei isona kolopesijänä pysty pesimään ensiharvennuspuissa, isompia ei oikein ole jäljellä, paitsi sähköpylväissä. Viimeksi olen nähnyt palokärjenpesän hautausmaalla isossa männystä. Pohjantikkoja tapaa majavapuroilla tulvan tappamia kuusia parkkaamassa. Pikkutikkaa en ole nähnyt vuosikymmeniin. Harmaapäätikkoja näkee harvoin, seutu on vähän pohjoisessa ja varsin karua seutua. Joskus talvella joku vaeltaja ruokinnalla piipahtaa.

    Timppa

    Meillä päin on runsaasti vanhoja haapoja ja myös palokärkiä.  Käpytikkakin on yleinen.  Pikkutikka on meiltäkin päin kai kadonnut.  Tai en ole ainakaan nähnyt.  Täytyy opetella tuo harmaapäätikan huuto.

    Gla

    Timpan käsitykseen metsän uudistumisesta ja puulajisekoituksesta.

    Luonnossa kehitys ei ole samalla tavalla kuvioittaista kuin talousmetsässä. Tuhot voi olla pienialaisia, jolloin metsään tulee sekoitusta ja erirakenteisuutta. Tuho ei odota kliimaksia, vaan lumi ja myrskyt vaikuttavat nuoriinkin metsiin. Variaatioita on paljon, eikä tiettyä kaavaa voi määritellä.

     

     

    Jovain

    Myös luontainen metsän uusiutuminen, uudistaminen voi olla pienialaista.

    Timppa

    Eipä tietystikään voi kaikkea ennustaa.  Esimerkiksi Pyhä-Häkin kansallispuisto on hyvin kaukana sekametsästä ja se on saanut olla hakkaamatta jo 1700-luvulta asti.

    Pointtini oli tietenkin se, ettei tasakokoista sekametsää saa kuin perkaamalla ja  harventamalla.

    Meillä on vaihdettu suolelualueeksi kuvio, joka oli aikoinaan harsittu kohtuullisen harvaksi.  Siitä tulee lopulta kuusikko, jossa kasvaa joku vanha mänty.  Ei siis sekametsää.  Lehtipuut häviävät.    Jos se olisi harsittu vielä harvemmaksi, niin  silloin lehtipuilla olisi ollut mahdollisuutensa.   Siis tuohon Annelin kuvaaman metsän tyyliin.

    Mikä on pienialainen uudistuminen?  Aari vai 10 aaria.  Aarin alue ei ainakaan meillä uudistu.  10 aaria pitkän ajan kuluessa voi tai sitten ei.  Riippuu millaista heinää, vatukkoa, saniaista tai muuta kasvua haittaavaa tulee ensiksi.  Olen lähetellyt kuvia muokkaamattomista kohteista, joissa kasvaa vain istutuskuuset.

     

    Visakallo

    Vanhojen metsien lisääntymisen myötä lintulajistokin muuttuu. Nyt tukkipuun kysyntä voi jäädä heikoksi pidemmäksi aikaa, jolloin vanhat metsät lisääntyvät vielä entisestään. Mitä palokärkeen tulee, sitä tapaa ainakin täälläpäin parhaiten sellaisissa järeissä kuusikoissa, joissa esiintyy tyvilahoa.

Esillä 10 vastausta, 6,431 - 6,440 (kaikkiaan 9,344)