Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 6,381 - 6,390 (kaikkiaan 9,344)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Tomperi

    ” Molempia ongelmia voidaan hoitaa niin että suojelupäätökset tehdään pääasiassa katsoen elinympäristöjä eikä lajeja. ”

    Koska ja missä  on näin tehty? Onko Suomessa näin toimittu?

     

    A.Jalkanen

    Tomperille. Natura 2000 -ohjelma perustuu elinympäristöjen suojeluun. EU:n luontotyyppidirektiivin luontotyyppiseurannat myös. Nyt on alkamassa iso Priodiversity Life -hanke jossa on aika lailla sama näkökulma.

    https://www.metsalehti.fi/uutiset/iso-luontohanke-kayntiin-vuoden-alussa-tavoitteena-luontokadon-torjuminen/#d22ca7cc

    A.Jalkanen

    Lainaus Hesarista.

    Sitten tulevat luonnon hellässä hoidossa olevat ja metsien käsittelyn ulkopuolle jäävissä ja suojelluissa luontotyypeissä olevat uhanalaiset lajit kuten lehdot (378), harjumetsät (75), paahderinteet (58), paloalueet (25), kalliot ja kivikot (298), rannat (283), suot (120), vedet (156) ja tunturipaljakat (309) yhteensä 1702 lajia, jotka eivät ole runsastuneet tästään vuosikymmeniin eivätkä runsastu.

    Lainaus tutkimuksesta: ”Siksi luontokadon pysäyttäminen vaatii luonnonsuojelualueiden lisäksi tehokkaita toimia suojelemattomillekin alueille.”

    Miten luontokato pysäytetään suojelemattomien alueiden tuella, kun nämä edellä luetellut suojellut luontotyypit ja niillä esiintyvät uhanalaiset lajit eivät edes ole siellä?

    *

    Kysymys on hyvä. Ne uhanalaiset varmaan voisivat olla siellä jos olosuhteet paranevat? Suojeltujen alueiden tueksi tarvitaan luultavasti toimia suojelemattomilla alueilla. Puhutaan välivyöhykkeistä suojeltujen ja talousalueiden välissä, mutta itse vierastan hieman tätä, että ikään kuin ”kaavoitettaisiin” metsiin suojelukuviot ja muut. Asian voi ajatella vaikka niin että metsävaratiedoissa oleville jokaiselle metsäkuviolle mietitään mihin tavoitteisiin sillä tietyllä kuviolla pyritään. Tavoite voi myös muuttua ajan myötä.

    Apukeinot riippuvat luontotyypistä. Suojelemattomilla tavallisilla talousmetsäalueilla esimerkiksi säästöpuiden ja lahopuun lisääminen ja laadun parantaminen. Tunturipaljakalla poromäärien selkeä alentaminen. Paloalueilla poltetun pinta-alan lisääminen. Harjumetsissä ja paahderinteillä harvennus- ja avohakkuut. Rannoilla suojavyöhykkeiden hoito ja puulajivalikoiman monipuolistaminen. Soilla suojelualueverkoston vahvistaminen ja runsaspäästöisten kohteiden ennallistaminen. Vesistöissä ravinne- ja humuspäästöjen pääsyn ehkäisy viljelyksiltä ja turvemailta. Ja niin edelleen…

    https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009906414.html

     

    Kurki

    https://www.ymparisto.fi/fi/luonto-vesistot-ja-meri/luonnon-monimuotoisuus/luontotyyppien-monimuotoisuus/luontotyyppien-uhanalaisuus/kalliot-ja-kivikot

    Luontotyyppejä uhkaa umpeenkasvaminen.

    Koko maata koskevissa arvioissa 48 % kallio- ja kivikkoluontotyypeistä katsottiin lähiajan kehityssuunnaltaan vakaaksi, 43 % heikkeneväksi ja 9 %:lla kehityssuuntaa ei pystytty arvioimaan. Kehityssuunnaltaan edelleen heikkeneviksi katsottiin esimerkiksi kalkkikalliot, joiden umpeenkasvu etenee todennäköisesti lähitulevaisuudessakin, koska esiintymien hoitotoimet eivät ole riittäviä. Lisätaantumista aiheuttavat suojelemattomilla kohteilla myös rakentaminen sekä intensiivinen metsätalous.

    Tässä kuvaa kalkkikallioilta. Ei näyttäisi edes olevan mitään hakattavaa.

    https://metsonpolku.fi/kalkkikallioiden-ja-ultraemaksisten-maiden-elinymparistot

     

    A.Jalkanen

    Niinpä! ? En edes tiedä mistä kalkkikallioita lähtisi etsimään… varmaan sen verran harvinainen luontotyyppi, että edustavat esiintymät voisi vaikka rauhoittaa.

    Kurki

    Hyvin näyttävät kalkkikalliolajit olevan suojelussa.

    Tämän Paltamon Kainuunnurmihärkin, joka tuli esiin Paltamon biotuotehdas hankkeen yhteydessä, kasvupaikat näyttäisi olevan suojeltu.

    On monivuotinen lyhytikänen kihokkikasvi ilman juurakkoa. Tyypillinen pienen popun laji ja suuret kannanvaihtelut ja katoaa välillä ja sitten taas löydetään. On vaikeasti suojeltava, kun sitä vielä uhkaa samaan aikaan umpeenkasvaminen ja metsien uudistamis- ja hoitotoimet.

    Laji ei koskaan tule runsastumaan, mutta ompahan uhanalaislajina kuitenkin haittana vähän kaikelle metsätaloudelle, kaivostoiminnalle ja rakentamiselle.

    Tällaiset lajit pitäisi jättää omaan arvoonsa ja noteraamatta niitä mitenkään.

    Suojelualat näkyvät Paikkatietoikkunassa ja havaintopaikat, kun suurentaa laji piste fi maailmakarttaa.

    https://laji.fi/taxon/MX.38077/occurrence

    A.Jalkanen

    Näkyykö laji.fi:ssä myös minun metsätilaltani tehdyt havainnot jos suurennan siitä? Ainakaan metsaan.fi ei näytä vaikka mielestäni pitäisi: osaisi sitten huomioida ne uhikset.

    Kurki

    Pitäis kait näkyä, jos niistä on tehty viralliset havainnot. Tuohon laji piste fi hakulaatikkoon kirjoittaa vain kasvin nimen.

    Nostokoukku

    Kalkkikallioita on arveltu olevan 500-1000 ha. Esiintymät keskittyvät lounaisrannikolle Pohjois-Savoon ja Kuusamoon. Kalkkikallioita on hyödynnetty teollisesti ainakin Paraisilla, Lohjalla, Salossa ja Vimpelissä.

    Rane

    <p>Tässä kiistassa olen täysillä vanhan savottakaverini,Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäen puolella…</p><p>Poliisi poisti Elokapinan mielenosoittajat Länsiväylältä – liikenne kulkee taas | Yle Uutiset</p>

Esillä 10 vastausta, 6,381 - 6,390 (kaikkiaan 9,344)