Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 6,261 - 6,270 (kaikkiaan 9,344)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • A.Jalkanen

    Jos omaehtoiset hiljaiset suojelukohteet merkattaisiin yksityisten metsänomistajien metsävarajärjestelmiin omilla koodeillaan, niiden pinta-ala saataisiin näkyväksi. Varmasti on suojelullista merkitystä ja myös viestinnällistä.

    https://www.metsalehti.fi/uutiset/mhy-paijat-hame-kymmenia-tuhansia-hehtaareita-omaehtoisessa-suojelussa/#d22ca7cc

    A.Jalkanen

    Helsingin Sanomat kirjoitti jäkälistä 2.9. ja kommentteja on juttuun sadellut jo yli 50 kappaletta. Antero Järvinen hämmästelee saman lehden mielipidepalstalla 9.9. että viimeinkin poron luontovaikutuksista saa keskustella vapaasti.

    Kurki

    Ruotsissa ja Norjassa on poroja enemmän kuin Suomessa, mutta ongelmat Suomessa suurimmat.

    https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009679339.html

    Nostokoukku

    Moto on suurempi jäkälän hävittäjä kuin poro. Milloinkahan moton luontovaikutuksista saa keskustella vapaasti?

    Puuki

    Aika harvoin käy moto kuviolla Lapissa. N. 50 vuoden välein taitaa olla tavallista. Pienemmät koneet kyllä sopisi sinne hyvin, kun puusto on pientä.

    A.Jalkanen

    Editoitu kello 10.08. Kommenttini Hesarin jäkäläjuttuun 2.9. 10:29. Tähän voisi vielä lisätä, että ilmeisesti Metsähallitus tekee ainakin Ylä-Lapissa hyvin vähän avohakkuita, yksityiset tekevät enemmän.

    ”Jos haluaa lukea poroon liittyvää tutkimustietoa, sitä löytyy kun hakee Metsätieteen aikakauskirjan nettisivustolla hakusanalla ”poro” tai ”jäkälä”. Esimerkiksi vuodelta 2014 tiivistelmä otsikolla ”Poron laidunnuksen ja metsätalouden vaikutukset maajäkäliin”. Lyhyesti tiivistäen: havaittiin että porolaidunnuksen vaikutus jäkäliin oli huomattavasti suurempi kuin metsätalouden vaikutus.

    Aitausten ulkopuolella jäkälää oli eniten vanhoissa metsissä, mutta aitausten sisällä saman verran kaikissa puuston kehitysvaiheissa. Jäkälä ei vaadi kasvaakseen vanhaa metsää, vaan hyötyy taimikonhoidoista ja hakkuista eli valoisuuden lisääntymisestä metsässä. Luppoakin esiintyy jo nuorissa metsissä, jos sen uusiutuminen eli luppojatkumo turvataan välttämällä avohakkuita. Poimintahakkuu eli jatkuva kasvatus suosii jäkäliä ja luppoa.”

    http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009679339.html

    Nostokoukku

    Siinäpä se, 50 vuoden välein. Puusto uudistuu niin tavattoman hitaasti. Ja sen mukana lupot ja naavat. Myös ne ovat poron tärkeätä ravintoa.

    mehtäukko

    Mikä siinä on, että porotalouden pitäisi olla etu-oikeutettu tuotantomuoto muihin nähden? Lihamäärä on ruokahuoltoon aivan olematon ja koko se ala elää vain valtion tuen varassa.

    Nostokoukku

    Ei kai etu-oikeutta kukaan ole tavoitellut. Kunhan pääsisi edes lähelle metsätalouden oikeuksia. Poronhoito on Lapin luonnon vanhinta käyttöä ja alkuperäiskansan elinkeino. Metsätalous on Lapissa ”pirkkalaisten” ryöstöretken jatkumoa.

    A.Jalkanen

    Metsätalouskin on ollut tikun nokassa monimuotoisuusvaikutustensa takia. On ehkä tasapuolista että muutkin elinkeinot arvioidaan niiden luontotyyppien osalta joihin ne enemmälti vaikuttavat: poronhoidolla ne ovat varmaan tunturipaljakat ja tunturikoivikot.

Esillä 10 vastausta, 6,261 - 6,270 (kaikkiaan 9,344)