Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 6,221 - 6,230 (kaikkiaan 9,344)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Gla

    Timppa vajaat pari tuntia sitten.

    ”Onkohan niitä kartoituksia tehty 1940-luvulla, jolloin aloin käydä marjassa.  Silloin oli kyllä varpuja, muttei marjoja.”

    Timppa

    Ei ole varpujen määrällä ja mustikkasadolla korrelaatiota.  Valaistus vaikuttaa.  Minulla on hyvä mustikkapaikka 2015 tehdyssä aukossa ja muutama metri sen vieressä isossa metsässä.  Siinä metsässä on lähes kauttaaltaan mustikan varpuja, mutta marjoja vain aukon vieressä.

    Tietysti aukkojen mustikkapaikat ehtyvät, kun taimikko kasvaa.  Meillä tehdään aukkoja lähes joka vuosi, joten aina tulee uusia paikkoja.    Harvennusmetsissä marjasato elpyy parin vuoden kuluttua harvennuksesta ja sitten jonkin vuoden kuluttua alkaa vähetä, kun valaistus vähenee.

    Siis minä olen nähnyt, että ennen oli vähemmän marjoja.

    Gla

    Valaistus vaikuttaa, ennenhän metsät olivat valoisia.

    Itse en aukoilta ole hyviä mustikkapaikkoja löytänyt. Paljon useammin niitä löytyy varttuneista metsistä, joissa tilanne pysyy vakaampana toisin kuin aukoissa, joissa tilanne muuttuu muutamassa vuodessa.

     

    Kurki

    Heinittyvät ja nopeasti vesakoituvat rehevien maiden aukot eivät ole marjapaikkoja. Ainoastaan tuoreet ja sitä karummat metsätyypit kasvavat metsämarjoja. Myös aukkojen varttuneet metsänreunat ovat hyviä mustikalle ja puolukalle. Vasta toisen harvennuksen jälkeiset laajat mustikkatyypin männiköt antavat paljon mustikkaa. Puolukan parhaat paikat ovat muutaman vuoden ikäiset valoisat männytaimikot.

    suorittava porras

    Täytyy käyttää jälleen kulunutta termiä hoidettu metsä. Siellä kasvaa selkeästi enemmän mustikanvarvustoa oman onnensa varassa elävään risukkoon tai tiheän aluskasvoskuusikon valtaamaan metsään vetrattuna. Mustikan ”katoaminen” johtuu juuri edellä mainituista tekijöistä hetkellisesti käytetyn  liian voimaperäisen maanmuokkauksen ohella.

    Kun maan pinta saa riittävästi valoa, mustikkakin viihtyy. Aukkojen reunat ja aluskasvoksesta vapautetut harvennetut metsät tuottavat runsaita satoja. Ajallaan hoidettujen taimikoiden taimikkovaihe kestää vähemmän aikaa ,jolloin tilapäisesti taantunut mustikkakanta palautuu entiselleen vuosia nopeammin verrattuna hoitamattomina kasvaviin taimikoihin ja nuoriin metsiin.

    Ja eihän se hyvä mustikkapaikka mikään pysyvä tila ole. Aina kuitenkin löytyy uusia toisaalta ,kun vanha taantuu. Metsien uudistaminen ja hyvä hoito varmistavat uusien paikkojen syntymisen. Kannattaakin suunnata askeleensa muutama vuosi sitten harvennettuihin valoisiin metsiin ja avohakkuualueiden reunoille. Hyvällä onnella marjat löytyvät paikoista ,joissa ei tarvita edes kumisaappaita. Riittää ,kun kävelee ajouraa ja täyttää ämpärit sen varsilta. Näin kertoo nimimerkki ” liki kymmenen ämpärillistä tänäkin kesänä”. Näyttää lisäksi siltä ,että puolukkaämpärit täyttyvät vieläkin vaivattomammin eikä tarvitse edes aluetta vaihtaa. Molemmat viihtyvät samoilla tienoolla eli siellä ,missä on runsaasti valoa tarjolla. Jos vielä osuu lannoitettuun metsään ,on marjoilla näköä ja kokoa. Siitä on kuitenkin pidettävä huolta ,että ehtii paikoille ennen ”marjaturistien” invaasiota .

    Gla

    Suorittava: ”Täytyy käyttää jälleen kulunutta termiä hoidettu metsä. Siellä kasvaa selkeästi enemmän mustikanvarvustoa oman onnensa varassa elävään risukkoon tai tiheän aluskasvoskuusikon valtaamaan metsään vetrattuna.”

    Joskus noin, joskus ei. Omissa koivikoissani alikasvoskuuset nitistää vähitellen heinikkoa, jolloin varpukasvit saavat elintilaa. Joskus jopa männiköstä katoaa luontainen aluskasvillisuus ja heinikko voittaa kilpailun. Näitä näkee jopa varttuneissa kohteissa, joten tilanne säilynee päätehakkuuseen saakka.

    Tietysti tukkoon kasvanut kuusikko myös tuhoaa edellytykset mustikalta. Yleistää ei siis noin epätarkalla määritelmällä voi.

    ”Ja eihän se hyvä mustikkapaikka mikään pysyvä tila ole. Aina kuitenkin löytyy uusia toisaalta ,kun vanha taantuu.”

    Nyt varmasti ollaan jo taannuttu aukkojen suhteen tasapainotilaan eli uusia mustikkapaikkoja syntyy samaa tahtia kuin vanhoja katoaa. Vain turvekankaiden lisääntyminen tuo kokonaisuuteen lisää mustikkakelpoista pinta-alaa, mikä näkyy tilastoissa mustikan määrän kasvuna.

    suorittava porras

    Mustikan lisääntyminen johtuu kokemuksieni mukaan raivausten yleistymisestä . Männiköissä annettiin kasvaa vielä viimevuosiin asti runsaasti mustikan elinolosuhteita kaventavaa varjostavaa aluskasvosta. Mustikan paluu on ennen kaikkea metsänhoitotoimien tehostumisen ansiota. Esimerkiksi taimikoiden varhaisperkausten ja ennakkoraivausten yleistyminen on selvästi kiihdyttänyt hyvien marjapaikkojen kehittymistä.  Peitteisissä olosuhteissa marjat eivät menesty. Niissä viihtyvät vain hirvikärpäset ja hyttyset

    jees h-valta

    Ainakin eilen illan sienestyksen tuntumana oli että hirvikärpäset ovat kyllä elukoiden kulkupolkujen vakioriesaa. Mutta toisaalta myös kanttarelli viihtyy peurapolkujen varressa ainakin tänä vuonna. Ne on senverran huonoja maaston kulkijoita että rikkovat maan pintaa terävillä sorkilla potkiessaan. Kanttarelleja aivan keltaisenaan paikoitellen. Ja ihan omalla maalla. Mustikat on ollut pakko noutaa pohjois-satakunnasta kun nämä ulkomaisarmeijat ovat levittyneet H-vallan metsiin. Satalinnassa asustavat ja sieltä joka aamu maaston usealla kymmenellä autolla.

    A.Jalkanen

    Suurpetopolitiikka on myös monimuotoisuuspolitiikkaa, mutta kuka päättää? Maanomistaja, metsästäjä, virkistäytyjä vai luontomatkailuyrittäjä?

    https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009806120.html

    Gla

    Suorittava: ”Esimerkiksi taimikoiden varhaisperkausten ja ennakkoraivausten yleistyminen on selvästi kiihdyttänyt hyvien marjapaikkojen kehittymistä.”

    Hirvituhoista puhuttaessa tätä ei uskoisi.

    Operaatio mustikka valmistuu loppuvuodesta, jolloin saadaan tarkemmat analyysit. Ennakkotiedot eivät viittaa raivausten lisääntymiseen. Sen sijaan äestyksen korvautuminen mätästyksellä vaikuttaa kehitykseen.

Esillä 10 vastausta, 6,221 - 6,230 (kaikkiaan 9,344)