Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 5,931 - 5,940 (kaikkiaan 9,680)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Gla Gla

    Taas oli susi ongelma taajamassa:

    https://yle.fi/a/74-20030406

    Maaseudulla ei vaikuta mihinkään, jos susi liikkuu pihapiirissä. Karkoittamistakaan en ymmärrä. Suuressa osassa Suomea on talosta seuraavaan matkaa enintään kilometri. Mihin susia karkoitetaan? Seuraavan talon pihaan, jossa ei havaintoa enää tehdä.

    Visakallo Visakallo

    Metsissä on harjoitettu ns. jatkettua jokamiehenoikeutta jo 80-luvulta lähtien. Yleensä kaikista muista ihmisten omaisuuteen kohdistuvista katselmuksista tiedotetaan etukäteen, ja näin vähennetään epätietoisuudesta johtuvia konflikteja, mutta metsät tuntuvat olevan tässä mielessä vapaata riistaa. Jos sitten metsässä syntyy jotain konfliktia, uutisointi tahtoo keskittyä metsänomistajan toimiin, mutta toinen osapuoli nähdään pelkästään työtään tekevänä uhrina. Olisiko jo aika näissä kartoitusten toteutuksessakin siirtyä sivistysvaltion tasolle. On aivan turha vedota kiireeseen ja rahanpuutteeseen. Aikaa ja rahaa kyllä on, se on niin monet kerrat näissä yhteyksissä nähty.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Artikkelissa mainittu mm. Operaatio Mustikka ja siinä tutkimuksessa dokumentoitu mustikan määrän elpyminen sekä Etelä-Suomen vanhojen metsien määrän pysyminen ennallaan ainakin 1980-luvulta saakka. Lisäksi talousmetsien luonnonhoidon saavutukset, lait ja sertifointi.

    Olisiko palaute esimerkiksi tämän Metsälehden palstan lukijoilta vaikuttanut jutun näkökulman valintaan, eli voidaan kertoa myös metsätalouden onnistumisista eikä aina piiskata hakkuista ja hiilinieluista. Nyt pitää antaa yhdeksän pistettä Hesarin ympäristötoimittaja Piia Eloselle. Yksi piste vähennetään pöljästä otsikoinnista.

    https://www.hs.fi/talous/art-2000009553351.html

    Timppa

    Kerran meillä oli avohakkuleimikko nauhottu ja metsänkäyttöilmoitus tehty peräti kahteen kertaan Natura-alueella, jossa kiellettyä oli vain maa-aines- ja rakenuuslakien mukainen toiminta.  Olisi hakattukin, ellei olisi ollut metsäpalovaaraa.  Sitten joku ”luontokartoittaja” äkkäsi ne nauhat ja ilmoitti Ely-keskukselle, että nyt hakataan ”luonnonmetsää”.  Metsäsuunnitelman alueelta oli tehnyt Metsäkeskus kahteen kertaan.  Soittivat minulle, ettei saa hakata.  Käytiin katsomassa tilannetta.  Kyseessä  oli leimikko, jossa osin hyvää tukkimännikköä puuta 300+ m3/ha, osin varoittavia esimerkkejä jatkuvasta kasvatuksesta.

    Elyn edustaja sanoi minulle, että on kaksi vaihtoehtoa.  Joko perutaan hakkuu tai sitten Ely tekee valituskelpoisen viranomaispäätöksen, ettei saa hakata.  Todettiin, että mahdollisen valituksen pärjääminen on epävarmaa.  Siirrettiin hakkuu Elynkin mielestä luvalliseen paikkaan.  Saatiin sitten aikanaan vaihdossa Elyltä saman arvoinen palsta lähitienoolta.  Puuta jäi hakkaamatta ja hyvät kasvupaikat pois metsätaloudesta.

    Mielestäni nämä luontokartoittajat eivät ole ”jokamiehiä”, jotka siis saavat liikkua vapaasti luonnossa hyödyntämässä sellaista, jolle maanomistajalla ei ole käyttöä.  Luontokartoittajien tavoite on puuttua metsänomistajan oikeuksiin, mikä tekee heidän liikkumisestaan luvatonta.  Luvallista on vain lakiin perustuva  viranomaistoiminta.

    mehtäukko

    Eivät ole kuten ei myöskään ammattimaiset marjanpoimijat.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Minulla on aivan vastaava Natura-alue kuin Timpan porukoilla (kallioperän suojelu) mutta on pääosin ehditty hakata. Nyt kuitenkin metsään.fi tietojärjestelmässä on  melkein jokaisella kuviolla jotain merkintöjä, joiden merkitystä ja sisältöä en tunne. Osa voi johtua siitäkin, että alue on kansallispuistoon rajautuva. Ajattelin hyödyntää mhy:n apua oikeusvaikutusten selvittämiseen. Hyvää harjoitusta heille ja vastinetta jäsenmaksulle.

    Timppa

    Aika erikoista tulee kyllä näillä Natura-alueilla vastaan.  Elyltä tuli äskettäin samaista aluetta koskeva kartta.  Siinä näkyi näiden suojeluun menneiden alueiden lisäksi kolmas alue, jolla on Elyn mielestä sama suojelustatus.

    Erikoista on kuitenkin vaatimus, ettei ”runsaspuustoisia soita” saisi hakata.  Yksi on ojitettu ja 2021 harvennettu mäntyräme.  Toinen, kuusikkokorpi,  on niin ikään ojitettu ja olen parin muun kanssa sen istuttanut 1998 ja perannut 2008.  Hyvin se kasvaakin.  Ojitetut mäntyrämeet ja kuusikkokorvet ovat Suomen yleisimpiä luontotyyppejä.   Erikoista, että niitä pitää suojella.

    Toivottavasti uusi hallitus lopettaa tuon hulluuden.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Mihin perustuu vaatimus runsaspuustoisten soiden hakkaamatta jättämisestä? Onko kyseessä väärin tulkinta, eli jokin luonnontilainen luontotyyppi vaatii suojelua mutta vastaava talousmetsä ei? Jos tällaisia tulee vastaan, kannattaa asiasta valittaa.

    KeMeRat

    ”Luontokartoittajien tavoite on puuttua metsänomistajan oikeuksiin, mikä tekee heidän liikkumisestaan luvatonta.  Luvallista on vain lakiin perustuva  viranomaistoiminta.”

    Hyvin sanottu. Mietin vain, että ELY (viranomaistoiminta) oli sitten kuitenkin luontokartoittajan (lainsuojaton) kanssa samaa mieltä. Hankala näistä on selkoa ottaa.

    Timppa

    Kartassa lukee koodi ”91D0-Puustoiset suot”.  Tulevat joskus kertomaan mitä tarkoittavat.  Tiedossa ei ole mitään, mikä tekisi näistä jotain erikoista.  Erikoista on sen sijaan se, että aikanaan, kun alue päätyi Naturaan, niin Metsäkeskus teki metsäsuunnitelman Valtion piikkiin ja ei suunnittelijarouva havainnut mitään erikoista.  Seuraavan metsäsuunnitelman maastotyön teki Metsäkeskuksen tyyppi.  Suunnitelman kokosi metsäyhtiö.  Eikä siinäkään ollut mitään erikoista.

    Siis kyseessä ovat ojitetut aivan tavalliset suot.

Esillä 10 vastausta, 5,931 - 5,940 (kaikkiaan 9,680)