Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 5,911 - 5,920 (kaikkiaan 9,687)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • suorittava porras suorittava porras

    Miettikääpä ,ketä palvelevat toimet ,joilla metsään kohdistuvia menoja lisätään ja tulopohjaa kavennetaan ? Tilannetta pahentaa vielä se ,että toiminta muuttuu kiristyvien säädösten myötä tehottomampaan suuntaan ja kilpailukykymme taantuu.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ainakaan noita mainitsemiani lehtoja ja oikeasti vanhoja metsiä ei ole etelässä niin paljon että niiden suojelu vaikuttaisi olennaisesti valtion talouteen. Myös Metsähallituksen mailta voitanee suojella kartoitetut muutamat tuhannet hehtaarit ilman kohtuutonta haittaa. Puun kysyntä kasvaa sen tuloksena muiden maanomistajien mailla.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Hömötiais-gate, executive summary. Hesarin keskustelu on kuin rikkinäinen puhelin -seurapeli. Jos on metsä- tai ympäristöaihe, aina jossain vaiheessa nousee esiin avohakkuu, hiilinielu tai hömötiainen.

    ”Suojaa, pesäpaikkoja ja ravintoa ei nyt löydy tintille tarpeeksi metsistä. Hömötiaista autetaan keskittämällä sille pesäpaikkoja eli lahoavaa lehtipuuta erityisesti suojaa tarjoaviin kohtiin metsässä (esim. metsälain tärkeisiin elinympäristöihin ja metsäsertifikaatin suojakaistoille). Ravintokohteiksi vanhoja eri lajien puuyksilöitä. Osasyynä taantumaan voivat olla myös muut runsastuneet lajit: pesäkoloja ratsaava käpytikka sekä sini- ja talitiaiset. Sinitiaisesta tiedetään, että se häätää hömötiaisia pois pesäkoloista ja sen kanta on viime aikoina runsastunut.

    Kysyin asiasta juuri äskettäin lajiin perehtyneeltä SYKE:n tutkijalta Raimo Virkkalalta ja vastauksesta nousee pari pointtia. 1. Nykyiset suojelualueet sijaitsevat hömötiaisen kannalta liian pohjoisessa (Pohjois-Lappi) tai liian karuilla kasvupaikkatyypeillä. 2. Tiaista auttaa jos lisätään jatkuvapeitteisenä hoidettavan metsän osuutta, mutta samalla pitää huolehtia riittävästä lehtipuusekoituksesta esim. pienaukkohakkuilla.”

    https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009555000.html

    Rehevä jatkuvapeitteinen korpi (sekametsä) turvemaalla voisi olla kelvollinen hömötiaiselle, mikäli sinne jätetään runsaasti lahopuuta ja myös vanhoja jäkäläisiä ja naavaisia puuyksilöitä vaikka säästöpuuryhmiin.

    Muutenkin hömötiaismetsää, esim. suojakaistaa tai tärkeää elinympäristöä, pitäisi hoitaa eri tavalla kuin tavallista talousmetsää. Hömötiaismetsästä pitäisi poimia pois taloudellisesti arvokkaita puuyksilöitä ja jättää sinne huonolaatuisia ja vanhoja kasvunsa loppuvaiheessa olevia puita. Hakkuun tarkoitus ei siis ole metsikön puuntuotantolaadun parantaminen vaan luontolaadun parantaminen.

    Gla Gla

    ”1. Nykyiset suojelualueet sijaitsevat hömötiaisen kannalta liian pohjoisessa (Pohjois-Lappi) tai liian karuilla kasvupaikkatyypeillä.”

    Varmasti näin, jos ajatellaan hömpän esiintymistä etelässä.

    ”2. Tiaista auttaa jos lisätään jatkuvapeitteisenä hoidettavan metsän osuutta, mutta samalla pitää huolehtia riittävästä lehtipuusekoituksesta esim. pienaukkohakkuilla.”

    En ihan varmaksi muista, mitä aiheesta on juteltu. Tuo kohta vaikuttaa siltä, ettei kyse ole yksiselitteisestä asiasta.

    Kun lähtökohtana on hakata tietty puumäärä, poimintahakkuut kasvattaa hakattavaa pinta-alaa verrattuna jaksollisen kasvatuksen hakkuisiin. Toisaalta hömötiaisen osalta on puhuttu vanhojen metsien roolista ja poimintahakattu metsähän ei edusta millään mittarilla vanhaa metsää. Jättö- ja lahopuita tms. yksilöitä ei hoitomenetelmä määrittele, molemmissa niitä joko on tai ei ole riippuen toteutuksesta.

    Lehtipuusekoitusta saa avoimesta vaiheesta ja helpointa se on avohakkuun yhteydessä.

    Ymmärrän sen, että avohakattu alue on hömötiaiselle kelvoton elinympäristö pitkän ajan. Lintujen osalta ei kuitenkaan tarkastelua voi tehdä kuviotasolla, vaan pitää tehdä laajemmassa mittakaavassa. Siksi en niele väitettä jatkuvapeitteisen kasvatuksen edullisuudesta.

    ”[Hömötiaismetsän] hakkuun tarkoitus ei siis ole metsikön puuntuotantolaadun parantaminen vaan luontolaadun parantaminen.”

    Tämä näkökulma toki sopii jatkuvapeitteisen metsän käsittelyyn, mutta silloin ei puhuta talousmetsästä, eikä ole rehellistä kannustaa lisäämään avohakkuiden sijaan poimintahakkuita. Mikä on metsätaloudenharjoittajan motiivi luopua metsätaloudesta ja siirtyä hömötiaismetsäpuuhastelijaksi?

    Hesarin linkissä puhutaan Taalaksesta, ei hömötiaisesta.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jos joudumme alentamaan puun tarjontaa muun muassa turvemaiden jatkuvalla kasvatuksella ja metsäpinta-alaa vähentämällä (tuulivoimaloita ja suojelualueita perustamalla), teollisuus sopeutuu siihen. Ei kuitenkaan anneta sen nyt määrätä, vaan tarkastellaan metsämaisemaa hetki hömötiaisen näkövinkkelistä. Lähes jokaisella metsänomistajalla tulee olemaan kuvioita joissa puuntuotanto ei ole ensisijainen hyöty. Näitä kohtia metsätilasta voidaan hoitaa vaikka tiaiskuvioina, vaikka ei muuten olisikaan ”hömötiaispuuhastelija”.

    Jatkoin Hesariin:

    ”Tuo on oikein hyvä kysymys miksi juuri hömötiainen kärsii avohakkuista mutta jotkut muut tiaislajit eivät. Ehkä metsien rakenteellinen muutos on olennainen asia, ei niinkään hakkuutapa tai metsän ikä.

    Metsiä pitäisi saada muutetuiksi sellaisiksi, että sieltä löytyy spatiotemporaalisesti ts. ”aluetasolla tarkastellen aina jostakin” hömötiaisen tarvitsemat elementit – suoja, ravinto ja pesäkolo. Tekopökkelöstä ei ole hyötyä heti katkaisun jälkeen avohakkuulla, mutta myöhemmin kyllä, kun se on sopivan pehmeä pesäntekoon ja metsä on kasvanut uudelleen puun ympärille suojaksi petolinnuilta.

    Hömötiaisaluetta pitää hoitaa eri tavalla kuin puuntuotantoon painottunutta kuviota. Tiaismetsikössä suositaan peitteisyyttä, kerroksellisuutta ja hoitamattomuutta. Jätetään hakkuissa jäljelle vanhojen jäkäläisten ja sammaleisten puiden mahdollisimman laaja lajikirjo. Hyvät taloudellisesti arvokkaat puut poimitaan pois mikäli halutaan. Peitteiset alueet myös kytkeytyvät toisiinsa.”

    Rukopiikki

    Onko värikäs paperinauha hyvä metsälintujen pesien suojaamiseen kun tiedetään että harakka ja närhi ovat pahimmat munarosvot. Värikäät nauhat voivat vetää näitä puoleensa ja kun ne oppivat että nauhojen luota pesä löytyy niin alkavat etsiä nauhoitettuja paikkoja. Harakka on viisas ja oppiva lintu.

    Nostokoukku

    Kanalintujen pesiä suojattiin ennen lippusiimalla ja saippuasta vuoleskeltiin lastuja kehä pesän ympärille. Varikset ja korpit oppivat kuitenkin uteliaina lintuina varsin pian, että lippusiiman sisällä odottaa ”lounas”. Millään värikkäällä ei pesiä kannata merkata. Saippualastut saattavat torjua maapetoja.

    Gla Gla

    Itsekin ajattelen, että ihmisen puuttumisella eläinten asioihin on aina riskinsä.

    R.Ranta R.Ranta

    Harakka todellakin on viisas lintu.

    Pikkupoikana variksilla ja harakoilla haudotettiin keväisin kananpoikia. Varis piti hyvää huolta kuoriutuvista untuvikoista,  mutta harakka pudotti ne helposti pesästä, jos ei heti kuoriutumisen jälkeen hakenut niitä pois pesästä.

    Vahinkoakin joskus tehtiin, jos variksen pesä oli korkeassa, alhaalta oksittomassa männyssä ja runkoon naulattiin laudanpätkät kiipeämisen helpottamiseksi.

    Rukopiikki

    Hyvä merkintätapa pesille voisi olla vaikkapa neljältä syrjältä aisattu/vestetty keppi. Sen kyllä konemies huomaa kun tietää että pesiä niillä merkitään. Tällaisia keppejä on yleensä  myös raja/paalukivien merkkeinä ja maanmuokkaajan tulee ne siksikin huomioida.

Esillä 10 vastausta, 5,911 - 5,920 (kaikkiaan 9,687)