Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 5,901 - 5,910 (kaikkiaan 9,687)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Gla Gla

    Minusta luonnon matkiminen talousmetsässä ei tarvitse olla tavoitteena. Eihän jk matki luontoa sen enempää kuin jaksollinenkaan. Se riittää, että talousmetsän kasvatuksessa kunnioitetaan luonnon mekanismeja, joilla puusto kasvaa ja uudistuu.

     

    Nostokoukku

    Ei pidäkkään olla. Luonnon mekanismien kunnioittaminen on tietenkin tarpeen, kasvupaikan rehevyys ratkaiskoon puulajit, puulajien erityistarpeiden kuten valaistusolojen huomioiminen ym. Puuntuotantoalueille kasvatettakoon puuta tehokkaasti, se on niiden tehtävä. Mutta ihmisen aukon vertaaminen luonnon aukkoon on hurskastelua ja itsepetosta.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Glan ja Nostokoukun ajattelussa on siis (jos oikein ymmärrän) vain tiukan suojelun alueita ja tehokkaita puuntuotannon alueita. Käytännössä on olemassa myös välimuotoja, esimerkiksi vesistöjen suojakaistat. Lisäksi on toinen kolmijako toimenpiteisiin eli suojellut metsät, poimintahakattavat eli peitteiset ja avohakattavat. Nämä jaottelut auttavat ainakin itseäni metsäsuunnittelussani. Jokin kuvio voi siirtyä ryhmästä toiseen.

    Nostokoukku

    Glan mielipiteitä en tiedä, mutta oma kommenttini koski vain avohakkuu vertaamista luonnon tekemään aukkoon. Toki vaihtelua voi olla suojelualueen lisäksi myös puuntuotantoalueen käsittelyssä. Mutta suojakaistat, jättöpuut, riistatiheiköt ym. hukkuvat virhemarginaaliin ja kuuluvat pääosin siihen kategoriaan hurskastelu.

    Gla Gla

    On ehkä vaikea määritellä, mikä on luonnon matkimista ja mikä puuston kasvuedellytysten luomista. Luontohan on päättänyt, miten puusto kasvaa. Toisaalta luontoa matkivia nimikkeitä tai tapoja on useita ja niiden vertaaminen oikeilla painoarvoilla luonnontilaisuuteen on mahdotonta. Onko minun jaksollinen kasvatus, jossa koivut kasvaa alla ja kuuset päällä luonnonmukaisempaa kuin jonkun toisen poimintahakattu jk-metsäksi kutsuttava kuvio?

    Luonnon monimuotoisuus pitää metsätaloudessa huomioida. Siinä en kuitenkaan tavoittele luonnontilaiset metsän matkimista, vaan siihen tilanteeseen sopivaa vaihtelua, jonka arvioin parantavan luontoarvoja ja samalla myös metsän terveyttä ja stressinsietoa. Toisaalta joku hakkaa lehdosta kuusia pois ja sanoo parantavansa luontoarvoja. Toisaalla taas laitetaan naudat laiduntamaan rantaniittyä ja taas luontoarvot kuulemma paranee. Jossain hakataan puustoa, jotta saadaan avoimia paikkoja karuille hiekkarinteille. Mikään näistä ei matki luonnontilaista luontoa, kun siinä estetään luontainen kehitys.

    Kurki Kurki

    Tähän tapaan voi esimerkiksi lehtoja hakata, Tapio opastaa:

    Lehtojen määrää rajoitaa maapohjan emäksisyys (kalkki) niiden määrää 1% metsien pinta-alasta ei voi lisätä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Glalla jälleen hyvää pohdintaa, josta näkyy että ei kaikki luonnonhoito ja ennallistaminen ole luonnontilaisuuden palauttamista tai luontaisen kehityksen matkimista. Lajien elinympäristövaatimuksista johdetaan toimenpiteet kuhunkin tilanteeseen.

    Lehtoja on hävitetty nimenomaan peltoja raivaamalla, joten jos jossain nyt jää peltoa käyttämättä, niin lehtoa voi sinne koettaa palauttaa.

    Gla Gla

    Minä edellä: ”Onko minun jaksollinen kasvatus, jossa koivut kasvaa alla ja kuuset päällä luonnonmukaisempaa kuin…”

    Taisi mennä päinvastoin tuo järjestys.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Mielipiteen muokkauskampanja jälleen vauhdissa Hesarin kommenttikentässä metsätaloutta mustaamassa. Puupelto, avohakkuuraiskio, pilalle jalostetut taimet ja niin edelleen.

    Kommentoin (etupäässä TA:lle):

    Edelllisiin viesteihin kommentteja.

    Ovatko avohakkuu ja metsän jalostus luonnotonta vai luonnollista? Mielestäni ovat molemmat verrattavissa siihen mitä luonto itsekin tekee.

    Lähes kaikki puut kuolevat kerralla myrskyn tai metsäpalon sattuessa kohdalle. Avohakkuu ei ole täysin luonnonmukaista, mutta sitä ei kai voida vaatiakaan, kun toiminnan pitää olla myös taloudellista. Metsänhoito on jo muuttunut; esimerkiksi avohakkuuala ei ole nykyään hakkuun jälkeen täysin puuton.

    Luonnossa on käynnissä myös evoluutiota, se ei ole vain metsänjalostajien käytössä. Ei ole oikein minkäänlaisia todisteita siitä, että jalostetut metsäpuiden taimet olisivat heikompia kuin luonnontaimet. Jos joskus jossain olisivat, ne hakattaisiin pois pikaisesti, eivät tuottaisi siitepölyä eikä siementä ja haitta jäisi lyhytaikaiseksi.

    Välillä voisi pysähtyä miettimään seurauksia mitä kirjoittelulla voi olla. Avohakkuiden mustamaalauskampanja täällä ja EU:n komissiossa voi johtaa siihen, että niitä tehdään entistä enemmän, kun metsänomistajat pelkäävät niiden luvanvaraistamista tai kieltämistä.

    Muutama metsäammattilainen ja metsänomistaja on jo huolestunut, että tässä jutussa mainittu luontokartoitus ja kohteiden julkaisu tapahtuu ehkä seuraavaksi yksityismailla ja ko. alueet asettuvat hakkuukiellon alle. Vastakkainasettelua lisäävää keskustelua ei nyt herkässä vaiheessa tarvittaisi. Nyt saattavat alkaa aavistushakkuut juuri niillä etelän arvokkaimmilla alueilla (rahallisesti ja luonnonsuojelullisesti) ja niitä ei saada enää suojeltua.

    https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009531741.html

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ja kasvupaikkatyypeistä kommentti TA:lle. (Oho, hän oli tästä samaa mieltä. Pitääkö olla huolissaan?)

    En ehdota että pelkästään kitumaata, vaan että myös sitä otetaan mukaan suojeltaviin kohteisiin, mikäli siltä löytyy luontoarvoja ja uhanalaisia lajeja. Eliöryhmiä joissa on suhteellisesti ottaen paljon uhanalaisia ovat esimerkiksi sammaleet, käävät ja jäkälät, jotka eivät välttämättä aina vaadi vanhaa rehevää metsää. Ottamalla mukaan myös kitumaata saadaan aikaan laajempia yhtenäisiä kansallispuistojen kokoisia kohteita, joista on kovasti pulaa etenkin Etelä-Suomessa.

    Koska rahaa on aina käytössä liian vähän, suojelu pitää aloittaa arvokkaimmista ja hakkuu-uhan alla olevista runsaspuustoisista Etelä-Suomen kohteista. Etunenässä vanhat lehtometsät, joissa on 40 % metsien uhanalaisista lajeista. Lisäksi tuoreiden kankaiden eli mustikkatyypin vanhimmat metsät. Jos mentäisiin vain kasvupaikkatyyppien osuuksien mukaan, päädyttäisiin suojelemaan muun muassa isot pinta-alat kuivia puolukkatyypin kankaita, vaikka niillä ei olisi erityisiä suojeluarvoja.

Esillä 10 vastausta, 5,901 - 5,910 (kaikkiaan 9,687)