Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 431 - 440 (kaikkiaan 9,557)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Samaan tapaan kuin kaikista myytävistä kemikaaleista on oltava turvallisuustieto, voidaan lajitietokantakin pyrkiä rakentamaan niin että    valintavinouma olisi mahdollisimman pieni. Uudet uhanalaisarvioluokat on laskettu osuuksina kaikista riittävän hyvin tunnetuista lajeista, ei siis kaikista meidän lajeista.

    Vain monivuotisen seurannan avulla voidaan määrittää vaikka se onko meidän pölyttäjien määrä alentumassa. Jos maatiloilla on pulaa pölyttäjistä, silloin kato on tapahtunut ja pelastustoimet ovat hieman myöhässä. En osaa sanoa onko tällaista kehitystä meillä vielä nähtävissä.

    Metsänhoitomme on monessa mielessä hyvinkin luonnonmukaista. Parannettavaa on edelleen ja jos tässä onnistutaan, metsä on paremmin sopeutuva ympäristömuutoksiin.

    Gla Gla

    Jees: ”Miksi luontoväki ei käsitä valon merkitystä mustikan olemassaololle?”

    Kyllä se käsitetään, mutta tuossa piilee luontoväelle valtava poliittinen ongelma. Jos puuston määrää vähennetään eli hakkuita lisätään, pienenee hiilivarasto ja ehkä nielukin. Jos hakkuita rajoitetaan luontoväen toivomalla tavalla, hiilivarasto ja -nielu kasvaa, mutta metsistä tulee ylitiheitä ja aluskasvillisuus kärsii. Koska mustikka on yksi avainlajeista, tätä ei voida hyväksyä.

    Metsiä pitäisi luontoväen mukaan käsitellä harsintahakkuin, jolloin tietysti valon määrä aluskasvillisuudessa lisääntyisi, mutta mutta…

     

    jees h-valta

    Onhan näillä ristiriitaisuuksia. Luonnonperintösäätiö ”pelasti” kirveen koskemattoman metsän perikunnalta Kullaalla. Porin kaup. luontovastaava Lampolahti totesi tämän päiväisessä Satakunnan Kansassa metsän olevan 50-60 vuotiasta, pääasiassa kuusimetsää joka on vain kitunut hoidon puutteesa eikä ole siksi kunnolla edes kaikilta osin järeytynyt. Lehtipuu, ainakin koivu puuttuu tyystin ja sen hän pitää jopa nyt suojelualueena jatkavan rytön suhteen ongelmallisena. Ei niin monimuotista että olisi kovin parhaasta suojeluarvosta kyse. Yksitotista kuusirytöä joka vain kielii ettei metsää ole hoidettu kasvatuksen kaaressa ollenkaan. Mitä tekoa tällä on suojelun kanssa lehdessä vähän kummastellaan.

    Visakallo Visakallo

    metsaan.fi tietoihin ilmestyvät mahdolliset Metso-kohteet ihmetyttävät entistä enemmän. Nyt sinne oli vuorostaan ilmestynyt kesäretkeläistenkin kanssa käymämme kuusikymppinen istutuskuusikko. Pelkkä puuston järeys ja suuri mottimäärä hehtaarilla riittää näköjään perusteeksi. Jos luontoarvoista puhutaan, niin nykymittapuun mukaan tämä kohde sisältää kaikki mahdolliset metsänomistajan tekemät synnit!

    Gla Gla

    Visakallo: ”Suomessa on metsänomistajia yli 600 000, eli metsätilat ovat keskimäärin verraten pieniä. Samoin metsänhoidossa käytettävä kuviokoko on erittäin pieni. Suomessa ei voida lainkaan puhua monokulttuurisista metsistä. Kun tähän vielä lisätään omistajien hyvin erilaiset tavat hoitaa tai olla hoitamatta metsiään, voidaan sanoa, että suomalaiset metsät edustavat luonnon monimuotoisuutta parhaimmillaan.  Jos onnistuu saamaan tämän näkemyksen läpi valtamedioissa, seurauksena on valtava vastavyörytys suomalaisen metsätalouden huonoudesta. Mistä tämä oikein johtuu?”

    Monimuotoisuus ja vastavyörytys ovat tietysti totta, mutta monimuotoisuutta kannattaa tarkastella tarkemmin.

    Pienipiirteinen mosaiikki ei ole sellainen itseisarvo, jonka varaan voi monimuotoisuudessa nojata. On lajeja, jotka kaipaavat yhtenäisiä metsäisiä pinta-aloja. Kun meillä maasto jo itsessään on monimuotoista niin kasvupaikkatyyppien kuin maaston muotojenkin osalta, johon etenkin etelässä maatalous ja rakennettu ympäristö tuo oman lisänsä, metsätalouden aiheuttama mosaiikki ei välttämättä monimuotoisuuteen enää mitään lisäarvoa tuo. Toisaalta koska monimuotoisuus ei ole vain Suomen rajojen sisäinen asia, vaan laajempi kokonaisuus ja koska Keski-Euroopasta on metsät hävitetty jo satoja vuosia sitten, on aiheellista kysyä sen toimenpiteen vaikutusta monimuotoisuuteen. Ilmeisesti siitä ei suurempaa katastrofia ole aiheutunut, koska vasta viime vuosikymmeninä on metsien käsittelyn vaikutuksista osattu laajemmin huolestua. Tai sitten koko keskustelun taustalla on ihan jokin muu intressi kuin luontoarvot. Ehkä ymmärtämättömyyyttäkin on mukana ja tätä hyväntahtoista porukkaa tietysti on helppo käyttää hyväksi.

     

    Gla Gla

    Luonnonperintösäätiö saa suojella vaikka avohakkuualan. Kun me täällä puolustellaan talousmetsien monimuotoisuutta, ei meillä pitäisi olla varaa hämmästellä suojelukohteiden vähäisiä luontoarvoja. Onhan monissa kansallispuistoissakin yksitotisen näköisiä entisiä talousmetsiä. Suojelu on pitkäjänteistä työtä, jonka tuloksena aika vähitellen muuttaa kohdetta luonnonmukaisempaan suuntaan. Itse asiassa jossain kirjassa esitettiinkin aukkojen tai taimikoiden suojelua. Kun sellaisen annetaan kehittyä luontaisesti, tuloksena on varsin luonnonmukainen lopputulos. Lisäksi tällaisen alan hankintaan tarvitaan huomattavasti vähemmän rahaa kuin järeää puustoa sisältävän alueen, joten ajatus ei välttämättä ole huono.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    On se metsän häviäminen ollut katastrofi ainakin sen alueen metsälajien kannalta. Nykyään puhutaan kuitenkin koko elonkehän olemassaolosta eli mittakaava on globaali.

    Gla Gla

    Kiinnostavaa olisi tietää, miten elämä Keski-Euroopassa on voinut jatkua näin laajojen metsän hävitysten jälkeen, kun globaali monimuotoisuus ei kuitenkaan Hollannin olosuhteita kannattele. Eikö hyönteiskato yms. viekään edellytyksiä muulta elämältä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Vie se aikanaan. Kehitys on jo kovassa vauhdissa.

    Jouko Lahti

    Tämä on näitä puheenvuoroja, kun toisten rahoilla halutaan tehdä hyvää, kun ei itse viitsitä.  Loukkaavia sanavalintoja yritetään hakea. Itse usein asutaan kivikylissä ja harrastetaan kaikenlaista yhteiskunnan varoin  lämmitetyissä halleissa. Siis  monimuotoisuus on tosi kaukana. Ei näitä hassusti kirjoitettuja riuhtaisuja voi arvostaa.

Esillä 10 vastausta, 431 - 440 (kaikkiaan 9,557)