Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 331 - 340 (kaikkiaan 9,372)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Gla

    Luke lähetti sähköpostiin kirjeen, jossa kerrotaan suomalaisruotsalaisvenäläisen tutkijaporukan havainnoista hakkuiden vaikutuksista luontoarvoihin. Lahopuuta pitäisi olla merkittävästi nykyistä enemmän, nykyinen määrä ei riitä edes ylläpitämään monimuotoisuutta… Paras varautua tulevaisuudessa merkittävästi lisääntyvään vaatimukseen säästää puustoa. Sekapuusto taimikonhoidossa hoitaa tuon. Ei tarvitse sääliä päätehakkuussa jätettävien mäntyjen tai kuusten aiheuttamia tappioita tai ongelmia.

    Kiinnostavaa on myös se, että Ruotsissa jätetään hakkaamatta 5-10% päätehakkuuleimikon puustosta, mutta toisaalta siellä hakataan 90% kasvusta. Kumpi on parempi tapa, suomalainen vain ruotsalainen? Entä sisällytetäänkö leimikkoon esim. kuivien kallioalueiden kitukasvuiset männyt ”säästöpuina”?

    Puuki

    Uudet sertit tulee voimaan lähiaikoina. PEFC:ssäkin muutoksena tulee säästöpuiden määrän lisääntyminen ja suojakaistan leveyden 2 x :stuminen vesistöjen varressa.   Ruotsin malli on siinä mielessä hyvä, että korjuurästejä kertyy paljon vähemmän jos kasvusta hakataan 90 % eikä liki 3.-osa jää korjaamatta kuten Suomessa on jäänyt jo vuosikymmenten ajan.   Harvennusten tekemättömyys ei ole mitään monimuotoisuuden lisäämistä.    Paremminkin heittelejättöä joka heikentää tulevaisuudessa suuremman hiilivaraston syntymistä tukkipuihin  ja mahdollisuutta käyttää rakentamiseen kotimaista puuta fossiilista alkuperää olevien ja enemmän päästöjä aiheuttavien tuotteiden sijaan.

    A.Jalkanen

    Ruotsalainen tapa lienee monimuotoisuutta lisäävä mutta suomalainen tapa hiilinielua lisäävä, noin yksinkertaistaen. Kaavamaisen 5-10 osuuden sijaan voitaisiin jättää hakkaamatta kohteita tai kuvion osia joista koituu paljon kuluja uudistettaessa tai kasvavat heikosti. Jos on hehtaarikaupalla yksitoikkoista talousmetsää, silloin voi jättää myös talousmetsäkuvioilla osia harventamatta tai uudistamatta – ikään kuin säästöpuuryhmiä ja riistatiheiköitä yhdistäen.

    Rane

    FSC uudistaa sertifiointijärjestelmäänsä.Nyt on ilmeisesti menossa jokin toinen lausuntokierros.Kun  olemme saaneet viimeiset pari vuotta seurata luontojärjestöjen kiivasta ja rahaa säästelemätöntä Avohakkuut historiaan-kampanjointia ja joka tuutista on ylistetty jatkuvan kasvatuksen ylivertaisuutta niin voisi kuvitella että FSC:n siirtyminen avohakkuut kieltävään kriteeristöön olisi läpihuutojuttu.

    Luin tämän FSC:n  ”ympäristökamarin”lausunnon.(Puheenjohtaja on  Luontoliiton edustaja.)

    Arvatkaapa kuinka monta kertaa avohakkuiden kieltäminen mainittiin tavoitteena?

    Vihje.Se mainittiin yhtä monta kertaa kuin kaikkien luontojärjestöjen edustajat yhteensä ovat julkisuudessa tai ylipäätään missään ehdottaneet tai vaatineet sitä FSC:n kriteeriksi.

    nuori isäntä

    Se on luvassa kylmää kyytiä. Yksityisen omaisuudensuojan rippeetkin viedään. Tulossa pakko suojelua ja – lunastuksia.

    maaseuduntulevaisuus.fi/metsa/artikkeli-1.1085083

    Vanhat metsätkin ovat näköjään hiilinieluja…

    Visakallo

    Se siitä tuli, kun hollantilainen ympäristöaktivisti päääsi määrittelemään EU:n metsäasioita. No, tällä menolla häviää koko EU. Saksan keskuspankki jo kieltäytyi rahan upottamisesta Välimereen. Paluuta entiseen menoon ei enää ole. Suomen on kohta valittava seuransa.

    Puuki

    Samaan aikaan kun ollaan suojelemassa kaikki vanhat metsät, pitäisi istutuksia lisätä.   Sopii jonnekin Keski-ja E-Euroopan maihin hyvin, kun vanhat metsät on sieltä hakattu aikoja sitten. Aroja riittää istuttaa uusia metsiä.  Moottoriteitäkin ja muita isoja asfalttikenttiä voisi muuttaa metsiksi ekologisuuden nimissä, eihän niitä enää niin paljon tarvitse olla kuin aiemmin.    Metsätalouden ja suojelunkin jo hyvin hoitaviin Pohjoismaihin ei sovi samat ohjeet.

    Haba

    ”Se on luvassa kylmää kyytiä. Yksityisen omaisuudensuojan rippeetkin viedään. Tulossa pakko suojelua ja – lunastuksia.”

    Omaisuudensuojan rippeet on jo viety, sitä toimenpidettä kutsutaan maataloustueksi.

    Kurki

    Suomessahan on jo toteutettu tuo, kun tiukasti suojeltuja metsiä on jo n.10%.

     

    A.Jalkanen

    Metsäuutisissa tutkijat Vanha-Majamaa ja Koivula kehottavat lisäämään metsiin lahopuuta. Tässä ei mitään uutta mutta julkaisun nimessä on uuden metsänhoitomallin nimi: ”variable retention forestry”. Tälle ei liene vielä vakiintunutta suomenkielistä nimeä, mutta se tarkoittaa ymmärtääkseni luonnonmetsän piirteiden tuontia talousmetsään. Poikkeaa siis olennaisesti jatkuvasta kasvatuksesta jota yleensä tarjotaan vaihtoehdoksi jaksolliselle mallille.

Esillä 10 vastausta, 331 - 340 (kaikkiaan 9,372)