Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 321 - 330 (kaikkiaan 9,372)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • jees h-valta

    Hiukan kummastuttaa tuo suorittavan vaatimus jossa metsänostajan pitäisi olla valmiiksi ammattilainen käsittelemään metsiään ja sitä ennenkin omistaneen pitäisi varmaan esittää pätevyystodistus ammattimaisesta metsien käsittelystä hänen aikanaan. Minkään muun tahon en tiedä moista vaativan kuin metsästäjien, näköjään. Kumma vastakkaisuus piilee myös siinä että monet metsästäjät ovat seuraan päästäkseen ostaneet metsätilan. Miten siinä sitten tämä meille esitetty ”vaatimus” peilautuu heidän omaan toimintaansa? Kovin vähän näissä puuhapetepalstoissa ainakin näkyy tapahtumia metsän käsittelyn suhteen. Mutta uskoa se pitää, Gla on ollut vaiheessa metsiensä alkuun hoidossa.

    suorittava porras

    Jos hirviporukat eivät ole väleissä keskenään, asian korjaa vain aika ,jos sekään.

    Yhteislupa ja porukoiden yhteisjahdit ovat mahdollinen ratkaisu. Kun Visakallolla on hyvät suhteet kaikkiin kolmeen seuraan ,voit ryhtyä puhemieheksi. Itse olin vaikuttamassa aikanaan koko pitäjän yhteisluvan syntymiseen. Haasteena on edelleen pitäjän ulkorajat. Naapuripaikkakuntien seurat eivät kuulu yhteislupaan. Katvealueita syntyy em syystä.

    Gla

    Tilanne vuoden 2013 kohteessa on se, että kuvio on hirvituhokorvausten turvin viljelty uusiksi. Puulajina mänty, jota täydennetty kuusella. Lisäksi täydennysviljelyä tehty myyrien takia. Taimikko nyt n. 0,5-2 metristä. Heinäntorjuntaa ja tricon käyttöä, joita ei korvata, on tehty runsaasti. Suurelta osin heinäys alkaa olla voiton puolella.

    Tilanne nykyään on myös se, että hirvien määrä on kasvanut hiukan ja peurojen määrä kaksinkertaistunut. Kauriiden määristä ei ole tietoa, mutta epäilemättä niitäkin on enemmän.

    Tuolla kuviolla ei rästejä ollut, eikä täällä voi vaikuttaa naapurien asioihin. Maapinta-alasta on puolet peltoa ja naapurin kuusen ja männyn muodostama 03 sekametsä on erinomainen talousmetsä. Tuollaiseen kannattaisi pykiä, ei yhden puulajin metsiin.  Ja pajua yms. pitäisi riistanhoito-ohjeen mukaan ollakin, jotta syönti kohdistuisi niihin, eikä koivukuvioiden taimikkoon. Ylipäätään kun tilat ovat täällä pääsääntöisesti 5-30 hehtaaria, eikä läheskään aina yksi omista useampaa rajanaapuria, hirvieläimet kulkee tilalta toiselle muutamassa minuutissa. Tähän pitää riistapolitiikan sopeutua, ei päinvastoin.

    Suhteet metsästäjiin on ollut aina kunnossa. Vastikkeettomat sopimukset on tehty, enkä ole heille mitään kritiikkiä esittänyt. Kun metsätöissä olen ollut, olen antanut heille rauhan metsästää ja itse väistänyt. Infrakin on kunnossa, kuvan kuvion poikki menee henkilöautolla ajettava ajoura tms. tie.

    Tuohon aikaan ilmoittelin peurahavainnoistani, mutta jossain vaiheessa totesin aktiivisella seuralla olevan tieto jo olemassa.

    Kuusikon historiasta ei ole tietoa, mutta vaikka olisikin harsintakauden alikasvospuita, samalla tavalla juurikääpä leviää niistä juuriyhteyksien kautta uusiin taimiin kuin esim. kesähakkuista alkanut tauti. Metlan mallinnuksen mukaan tuloksena on 1,5-kertainen määrä lahoa seuraavan polven puustossa. Muokkaus ja istutustaimien käyttö ei tätä kumoa. Se, että metsäalan ammattilainen vähättelee juurikääpäongelmaa on mielestäni vakava tilanne. Sillä romutetaan tulevaisuuden metsätalouden edellytyksiä. Ehkä tämäkin indikoi sitä, miten haitallista harrastuksen mielipiteitä ohjaava vaikutus on. Muuten ei tätä voi käsittää.

    Timppa

    Hirvillä on neljä jalkaa ja osaavat hakea parhaat ruokamaat.  Sillä miltä tilalta hirviä ammutaan ei ole mitään merkitystä sen parhaan ruokapaikan omistajalle.  Vaata, kun viimeinenkin hirvi koko seudulta on ammuttu siellä ei ole hirviä.  Valitettavasti tämä on karu totuus.  Jos tasavertaisia paikkoja on paljon, silloin syöntipaine jakaantuu.

    Siis vaikka Visan palstalta ammuttaisiin hirvet, niin sitten naapuripalstojen hirvet siirtyisivät sinne hyville rauhallisille ruokamaille.

    Hirvillä on valtava halu hakea parhaat ruokamaat.  Olen katsellut Yle Areenasta sitä ”Suurta hirvivaellusta”.  Päästäkeen hyville kesälaitumille hirvet uivat leveän joen yli.  Jotkut ovat niin väsyneitä, että jäävät kyylmään veteen seisomaan siinä vaiheessa, kun jalat yltävät pohjaan.  Pari kertaa on näkynyt, kun hirvi on pudonnut heikkoihin jäihin.  On kyllä kovalla ponnistelulla päässyt kuitenkin turvaan.

    Gla

    Suorittava: ”Gla:n kohdalla metsäharrastus on sisältänyt alkuvaiheessa runsaasti haasteita ja tuo hirvi on vain se”viimeinen pisara”.”

    Mitä haasteita tarkoitat? Toki tuon tilan hankinta toi paljon työtä rästien perkaamisen muodossa, mutta ei se ylisuuren hirvieläinkannan merkitystä poista. Et taida käsittää olosuhteita, kun elukoita on 50-150/1000 ha. Ja tämä ei ole mikään paikallinen tihentymä, kuten Luken kartoista nähdään. Samoin kolarikartoista. Tilanne on sama monen maakunnan alueella, eikä minun maat ole edes pahinta seutua. Tälläkin seudulla metsissä liikkuessani olen huomannut polkuja ja jätöksiä olevan kaikkialla. Ei voida siis puhua edes talvilaitumista.

    Eniten silti ihmetyttää, ettei tätä vieläkään osata kytkeä millään tavalla monimuotoisuuskysymykseen.

    jees h-valta

    Minua yrittää neuvoa samoin elkein paikallinen metsästäjä metsien käsittelyn ja hakkuiden suhteen ”suurena ammattilaisena”. Käsittääkseni hänenkin menneisyytensä ennen eläkeikää on ollut palkkatyössä ja metsää omistanut vasta hiukan minua kauemmin. Enkä ole varma siitäkään. Ei kovin monta vuotta aikaeroa ole ainakaan. Kun on pyssymies osaa näköjään kaiken, ainakin omasta mielestään!

    Gla

    Riistapainotteisessa metsänhoidossa (Tapion työopas) neuvotaan jättämään hirvieläinten ruokaa palstalle. Jostain syystä käsittääkseni on tehokkainta perata nuo pois, jottei suorittavankin kommentin mukaan houkutella alueelle sorkkia. Pitääkö siis perata pajut yms. pois ja yksipuolistaa luontoa vai jättää ne ja toivoa hirvieläinten syövän vai ne, mutta ei läheistä koivutaimikkoa? Kuviokoko nyt on usein kuitenkin hehtaarin suuruusluokkaa meidän pienipiirteisessä maastossa, joten taimikkoon ei ole pitkä matka mistään.

    Eli kun minä harrastelijana en osaa, nyt voi ammattilainen neuvoa. Mhy:n ammattilainen nosti sorkkaongelman edessä kädet pystyyn.

    Gla

    Vielä tuohon 2013 tapauksen kommenttiin.

    Suorittava: ”Panikointi tyvilahon suhteen saattoi olla ihan turhaa.Kuusta olisi voinut kasvattaa edelleen  , kun käytössä olisi ollut nuoret ja terveet taimet.”

    Suorittavalla on tiedossa, että lahoa edellisen polven kuusissa oli, kuten tällä suunnalla usein on (Luken kartoista voi haarukoida ongelman suuruusluokkia yleisesti ottaen). Silti kuusta olisi voinut istuttaa, kun taimitarhalta ei saa taudin vaivaamia kuusia.

    Ensinnäkin, kun mustikkatyypin moreenimaalta on hakattu kuusikko, eikö koivu ole luonteva puulajivalinta? Jos kuusi on ykkösvalinta puulajiksi, miten tuo periaate vastaa maaperän terveys- ja luonnon monimuotoisuusvaatimuksiin sekä ilmastonmuutoksen aiheuttamiin riskeihin? Nyt puulajin vaihto oli panikointia.

    Tuollaista tuubaa viitsitkin kirjoittaa! Ethän sinä usko itsekään juttujasi.

     

    A.Jalkanen

    Mielenkiintoista keskustelua! Hirvieläinten vaikutus monimuotoisuuteen selkenisi, jos saataisiin eri kasvupaikoille aidattuja, eri tavoin hoidettuja näytealoja (avohakkuualoja). Hirvieläinten vaikutushan tulee kahta reittiä: vaikutuksena uudistettaviin puulajeihin ja taimikonhoitoon ja toisaalta suorana laidunnuksena. Hirvi suosinee kesälaitumella rehevämpia alueita, joilla on ruoho-ja heinäkasveja, osittain myös suokasveja, sekä maukkaita lehtipuulajeja runsain määrin sopivalla korkeudella. Talvilaitumilla suositaan männyn taimikoita. Vai miten on: laiduntaako hirvi talvellakin mieluummin lehtipuuta sisältävässä taimikossa kuin puhtaaksi raivatussa?

    jees h-valta

    Vastaus A.Jalkaselle, laiduntaa talvellakin mielellään lehtipuuta sisältävässä aidatussakin jos aita ei ole virrallinen kuten minulla viime talvena. Viime talvi oli täälläpäin lumeton joka tuhosi samalla alalta myös hyvin pienetkin männyn taimet. Eli sekaravinto näyttää maittavan. Ja kun ne sai samalta alalta ei aita paljon häirinnyt. Eli kaikki sillä saralla olleet kolmesataa hybridihaavan tainta syötiin ja taiteltiin isommat poikki. Samalla meni kuten sanoin hyvinkin pienet alueelle siementyneet männyn taimet. Joistain kuusistakin oli latvasilmu syöty. Hyvin rehevästä alasta kun on kyse on sekin iso ja ilmeisen maukas. Raudus ja hieskoivuissakin oli syöntejä mutta vain vähäisesti. Maukkaimmat vain oli syöty. Nyt olen jälleen palauttanut virralliseksi alan joka hiukan harmillista pienen alan tähden. Mutta kun en viitsi tuollaista joka kevättalven jälkeen katsella. Sitä on asutuksen läheisyydestä huolimatta toistunut joka kevättalvi. Ruokintapaikkoja on sähkölinjan varrella alle kilometrin päässä ja se tuo karjaa korvestakin lähemmäs kylää. Metsästäjien ansiolistaa jälleen!

Esillä 10 vastausta, 321 - 330 (kaikkiaan 9,372)