Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 311 - 320 (kaikkiaan 9,554)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Puuki

    Jospa onkin kysymys jo aikoinaan Konsta Pylkkäsen ihmettelyn kohteesta eli välikädestä eikä kädettömyydestä.    Mikä on se kuuluisa välikäsi pohjimmiltaan , joka vie tässä tapauksessa puut taimikoilta ?

    Joskus saattaa olla hirvituhojen synnyn ehkäsyyn riittävän usein tehty taimikon hoitokin, on se  mahdollista.  Usein kuitenkaan ei sillä ole juuri merkitystä. Jos on esim. talvilaidun alue jolla hirvitiheys on suuri , ei tilannetta auta välttämättä vaikka taimikko olisi hyvässä kasvukunnossa ja vesakkoa niitetty usein ja hartaasti.   Ravinteikkailla, hyvillä kasvupaikoilla vesakko saattaa kasvaa  tyvivesoina metrin kesässä.  Jos hirvien takia pitää tehdä perkausta 3-4 kertaa ennen ensimmäistä ensiharvennusta , niin sen ylimääräisen th-työn lisäkustannuksiin soisi osallistuvan muidenkin kuin vain mo:en .  Uusi kemera 2 x ennen eh-ikää on vielä toistaiseksi voimassa , hyvä niin.  Selkeissä tapauksissa hirvien takia estyvän sopivan puulajin viljelyn lisämenoihin pitäisi osoittaa varoja riistanhoidon puolelta . Kansantaloudellinen hyöty ylittäisi siinä myöhemmin moninkertaisesti pienen lisäpanostuksen.

    jees h-valta

    Ei taida Gla saada suorittavalta koivikon turvallisia kasvatuksen ohjeita. Metsänomistajien syyllistys ja haukkuminen ilman mitään todellisuuspohjaa kuuluu suorittavan kuten monen muunkin hirvieläinten metsästäjien keinovalikoimaan. Saadaan hirvet vain puhtoisiksi luonnon tuotteiksi joista ei haittaa ole, HEILLE. Huomattavaa kuitenkin on että hirviveikkoset mielellään eivät tee aukkoja omaan metsälöönsä. Siellä tuntuu jk olevan aina muotia. Myös asenne on selvästi uudistusvastainen ja kielii selvästi että ongelma on tiedostettu. Jos itellä tulisi takkiin voisi olla vaikeampi puolustaa hirvien liikamäärää eres itselleen.

    Timppa

    Vähän asiastakin.  Suomen metsistä ei kyllä saa puupeltoja yrittämälläkään .  Luontotyypit vaihtuu joskus yhtenään.  Niin monimuotoiseksi jääkausi on luontomme muokannut.  Esimerkkinä Lukijankuvien ”Suorat männyt” rajoittuu Kivikkoaukkoon ja männyistä on reilu 100 m Leppiin.

    On erilaisilla luontokappaleilla vara valita mieluisimmat paikat.

    Visakallo Visakallo

    Se on juuri niin kuin Timppa edellä kirjoitti. Suomalainen metsänhoito on edelleen hyvin pienimuotoista. Vaikka tehtäisiin satojen hehtaarien aukko, sen maasto ja maapohja on äärimmäisen harvoin laidasta laitaan samanlaista. Yhtä ja samaa puulajia ei saisi siellä kasvamaan vaikka kuinka yrittäisi. Luonto tekee aina ne lopulliset viljelypäätökset. Kansainvälisesti verrattuna meillä Suomessa ei ole yhtään puupeltoa. Suomalaisen metsänhoidon arvostelu on joko kapeakatseista suhteellisuudentajuttomuutta, tai tarkoitushakuista toimintaa suomalaista metsätaloutta vastaan.

    Gla Gla

    Mielestäni mosaiikki ei tee luonnosta monimuotoista. Monimuotoisuudessa on kyse lajien määrästä ja niiden suhteista sekä perinnöllisestä monimuotoisuudesta. Vaikka maasto vaihteleekin, myös siinä luontotyypissä viihtyvät eliöt vaihtelee. Siksi jokaisella kasvupaikkatyypillä pitää huolehtia luontoarvoista. Esimerkiksi hehtaarin kuviota ei tee monimuotoiseksi se, että se rajautuu kaikilta sivuiltaan erilaiseen maastoon. Maaperä pysyy terveenä, ravinnekierroltaan nopeana ja monimuotoisena vain, jos tuon hehtaarin alalla huolehditaan asioista esim. kasvattamalla sekapuustoa tai harjoittamalla vuoroviljelyä ja huolehtimalla kuusikon aluskasvillisuudelle valoa tuovista harvennuksista ajoissa.

    Vaikka Suomessa onkin vain vähän todellisia metsien monokulttuureja, ristiriitaista onkin se, että monella kuviolla monimuotoisuuden taustalla on hoitorästi. Moni sekametsä on seurausta siitä, ettei niitä ole raivattu ajoissa. Surullista on myös se, että hirvieläintuhojen välttäminen perustuu monimuotoisuuden supistamiseen.

    Puupelto on muuten terminä harhaanjohtava. Itselläni on tasaisella maalla riviin istutettu koivikko. Tuon voisi kuvitella olevan oikea puupeltojen isoäiti. Sinne on kuitenkin kasvanut luontaisesti myös mäntyä, raitaa, haapaa ja leppää. Lisäksi alla on kuusta. Nuo kaikki olen huomioinut hoidossa. Kun katsoo kulmasta, jossa koivujen rivejä ei huomaa, vaikutelma on varsin monimuotoinen.

    Rane

    Puupelloksihan voi tulkita ihan minkä tahansa metsän.Kuten olen kertonut aikaisemmin Hyrynsalmella Kukkurissa yksi Greenpeacen työntekijä oli sitä mieltä että siellä metsä on hänen mielestään puupeltoa vaikka hän oli vartavasten sitä suojelemassa.

    suorittava porras suorittava porras

    Gla:n linkin kuva vuodelta 2013. Mikä on tilanne tänään? Tuohon aikaan oli saavutettu metsästäjien mielestä sellainen hirvikannan taso ,jossa metsästystä rajoitettiin vuosiksi voimakkaasti. Toki hirviä vielä jäi joidenkin riesoiksi muodostaen paikallisia ongelmia ,kuten GLA:n kohdalla on käynyt .

    Olosuhteet  olleet suotuisat  hirvien hirvien läsnäololle GLA:n tapauksessa,kun muistelen nimimerkin kertoneen, että metsien hoito oli ollut jonkun aikaa vaiheessa ennen GLA:n tarttumista ohjaksiin. Jos tilalla on koivua kasvavan taimikon läheisyydessä kuvassa näkyvän sekametsän lisäksi pelto ja kaikkia puulajeja kasvava(haapaa,raitaa,pakua,leppää) vähän isompi taimikko, on hirvien vierailu alueella hyvin todennäköistä.

    Oliko tuohon aikaa infra ja suhteet  metsästäjiin kunnossa? Johonkin kohtaan metsästysaluetta saattaa jäädä katvealueita ,joilla ei metsästetä koskaan huonojen yhteyksien ja maastojen takia. Saalis otetaan talteen muualta helpommin ja turvallisemmin. Tällaiseen paikkaan mieltynyt hirvinaaras tai useampi voi tuottaa pitkäaikaisen ongelman.

    Ei muuten ole tietoa siitäkään ,oliko koivikon kohdalta hakattu kuusikko syntynyt harsintakauden ikivanhoista aluskasvoskuusista. Panikointi tyvilahon suhteen saattoi olla ihan turhaa.Kuusta olisi voinut kasvattaa edelleen  , kun käytössä olisi ollut nuoret ja terveet taimet.

    Gla:n kohdalla metsäharrastus on sisältänyt alkuvaiheessa runsaasti haasteita ja tuo hirvi on vain se”viimeinen pisara”.

    Visakallo Visakallo

    Siinäs kuulit Gla! Ei se syy koivujen hirvituhoon  hirvissä ole, vaan sinussa! Mitäs menit niitä koivuja kasvattamaan!

    Jätkä

    suoriutuva.”-Oliko tuohon aikaa infra ja suhteet metsästäjiin kunnossa? Johonkin kohtaan metsästysaluetta saattaa jäädä katvealueita ,joilla ei metsästetä koskaan huonojen yhteyksien ja maastojen takia. Saalis otetaan talteen muualta helpommin ja turvallisemmin. Tällaiseen paikkaan mieltynyt hirvinaaras tai useampi voi tuottaa pitkäaikaisen ongelman.”

    -Onpa todella itsekäs ja jopa röyhkeä kommentti. Kuvaa kyllä tuon muun lisäksi asennetta, joka ei voi jatkua loputtomiin tuollaisena. Jos metsästäjien moraali on läpi tuollaista, niin kyllä olisi syytä peruuttaa maanvuokraus-sopimus.

    Visakallo Visakallo

    Suorittavalla tuntuu vastaus olevan kysymykseen kuin kysymykseen, joten kysynkin nyt seuraavaa: Minulla on erillispalsta sellaisella alueella, jossa kohtaavat kolmen eri hirviseurueen maat. Seurat ovat pinta-aloiltaan sen verran isoja, ettei niiden yhdistäminen ole tässä tapauksessa ratkaisu. Kaikkiin seurueisiin minulla on välit täysin kunnossa. Alueella on kesät-talvet erittäin paljon hirviä, joten siellä ei tahdo enää menestyä hieskoivutkaan. Jokavuotinen halla pilaa puolestaan kuuset. Mikä ratkaisuksi?

Esillä 10 vastausta, 311 - 320 (kaikkiaan 9,554)