Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 3,041 - 3,050 (kaikkiaan 9,688)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Per Ä Reikäs

    EDIT

    Per Ä Reikäs

    EDIT

    Timppa

    Meikäläisen kuitti Piia Elosen juttuun Hesarissa:

    Ymmärtäisin, jos oltaisiin huolissaan sademetsien luontokadosta. Täällä pohjoisessa ei siihen pystytä vaikka haluttaisiin. Eivät pystyneet kaskenpolttajat, Eivät tervanpolttajat. Eivät Etelä-Suomen rautamasuunien omistajat. Ei maalaisväestö vaikka huoletta hakkasi kaikki asutuksen lähimetsät. Eivät 1800-luvun tukkipuun ostajatkaan, joiden määrämittahakkuiden jäljiltä jäi suuria aukkoja ja harveikkoja.

    Meillä hakattiin metsistä vuonna 1950 n 50 miljoonaa m3 puuta ja puuta oli n 1,5 miljardia m3. Nyt hakataan 70 miljoonaa m3 ja puuta on 2,5 miljardia m3. Siis hakkuut ovat lisääntyneet 40 %, mutta puuvaranto lähes 70 %. Sama juttu lahopuun kanssa. Lisääntyy jatkuvasti.

    Entä metsän uudistaminen? Metsät olivat saaneet uudistua miten sattuu vielä 1950-tai -60-luvuille. Nyt huolehditaan tehokkaasti. Kyllä sekin on luontokadon estämistä. Kyllä puutkin kuuluvat luontoon vaikkei sitä ”luontokatokeskusteluja” seuratessa uskoisi.
    Entä suojelualueet? Natura toi jo paljon uusia suojelualueita. Metso-ohjelmat lisää. Metsälaki toi 10 §:n suojelukohteet. Sertifikaatit taas lisää. Eikö jo riitä?

    Tällainen Suomen metsiä koskevan luontokatopaniikin lietsominen on täysin käsittämätöntä. Toivoisi, että HS perehtyisi asiaan ihan oikeasti siellä metsissä. Ne nimittäin voivat hyvin ja voisivat vielä paremmin, jos hakattaisiin lisää. Samalla myös moni kasvi ja eliö saisi nauttia enemmästä valosta ja voisi paremmin.

    mehtäukko

    Oikein!

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Timpalla hyvä kommentti. Ilmaan jää edelleen roikkumaan kysymys siitä, miksi esimerkiksi hömötiaisen kanta alenee nyt kovaa vauhtia. Onko syynä nykyinen metsien käsittely? Vai tapahtuvatko sukupuutot pitkällä jopa 100 – 200 vuoden viiveellä eli takana olisi kuitenkin kaskikausi ja teollinen metsän käyttö? Onko takana muita tärkeitä tekijöitä kuin metsän käyttö? Mikäli sukupuutot tapahtuvat pitkällä viiveellä, se tarkoittanee että tilanteen korjautuminen voi myös tapahtua pitkällä viiveellä, eli vie pahimmillaan sen saman 100 – 200 vuotta. Jos pääsyyllinen on nykyinen metsän käyttö, olemme moraalisesti velvoitettuja tekemään asialle jotain nyt emmekä voi vedota siihen että osattiin sitä ennenkin.

    Timppa

    Insinöörilogiikka sanoo, ettei hömpän vähemisellä ja metsien käsittelyllä ole yhteyttä.  Miksi katoa esiintyisi nyt, kun metsissä on puuta enemmän kuin koskaan ja suojelualueita on tullut lisää.  Mehän emme näe mitä ilmassa on.  Onko siellä kemikaaleja tai pienhiukkasia?  Vai ovatko toiset eläimet syyllisiä?

    Vertailukohteena varpusen häviäminen.  Ei varpusenkaan häviämiselle kaupungeista  ole löydetty mitään selitystä.  Eikä taatusti johdu metsätaloudesta.

    Ongelmallista on, että vihreä aate on saanut median uskomaan mitä vaan,

    reservuaari-indeksi reservuaari-indeksi

    AJ: ”Timpalla hyvä kommentti.”

    Noinkohan. Onkohan jossain kohtaa ihan pieni riski, että noiden timppojen kirjoitusten ansiosta viimeisetkin uskottavuuden rippeet ropisee jonnekin peruskallion koloihin.

    Voisi jopa kuvitella, että tuolla taktiikalla, missä mitään ongelmaa ei nähdä missään eikä koskaan ole ollutkaan, ei ns. suuren yleisön mielipideilmastossa pärjätä. Siinä kisassa saattaisi olla nimittäin vähän kirimistä, koska takamatkalla ollaan. Yritän katsella mo:na aiheita myös ”ei mo”:n silmin ja joskus meinaa vähän nolostua.

    Leena

    Puuki

    Mikä tuossa Timpan komentissa oli niin hankalaa, että viimesetkin uskottavuuden rippeet karisi ? Itelläni ainakin jäi vielä jotain pientä luottoa eräisiin mielipiteisiin lajikadosta  esim. riekon kohdalla. Se kun ei viihdy lumettomilla alueilla, niin on siinä perää että on vähentynyt ja siirtynyt Lappiin päin koko laji.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Riekon kohdalla on tunnistettu ilmastonmuutoksen lisäksi toinen haittaava tekijä eli soiden ojitukset.

    Tarkoitin ”hyvällä kommentilla” sitä että metsien monimuotoisuuden eteen tehdään jo paljon. Jos kehityksen kääntämisessä on pitkä viive, tehty työ ei näy uhanalaistilastoissa kuin vasta vuosien päästä, mikä heikentää metsäalan motivaatiota. Toisin sanoen emme tiedä mikä on monimuotoisuustoimien riittävä taso kuin vasta jälkeenpäin.

    Pääasia on se että totuutta koetetaan kaivaa esiin. Kun tähän on päästy, tietenkin uskottavuus auttaa sen jälkeen asioiden julkisuuteen saattamisessa.

    Timppa

    Vielä toinen kommenttini samaan Piia ERlosen juttuun:

    Ja vielä lisää
    Kyllä Suomessakin on monta luontokatouhkaa erilaisten rakennustoimenpiteiden seurauksena Esimerkkinä tarpeettomat ”tunnin junat” Turkuun ja Tampereelle. Jos tuollainen hulluus joskus toteutuisi, niin siinä kyllä häviäisi luontoa ja paljon. Yleensäkin uudet väylähankkeet ovat hyvin kyseenalaisia. Luontoa ja energiaa kuluu. Miten entisestään vähenevä aktiiviväestö pystyisi ylläpitämään uusia, kun entistenkin ylläpidosta joudutaan tinkimään. Valtiovallalta puuttuu halu tarkastella asioita kokonaisvaltaisesti. Haetaan äänestäjien suosiota ja jaetaan ”sulle, mulle”,

    Myös mahdollinen metsien käytön rajoittaminen johtaisi välillisesti lisääntyvään luontokatoon. Nimittäin silloin metsäalan työpaikat vähenisivät, mikä johtaisi maaseudun autioitumiskierteeseen. Siellä asunnot muuttuisivat ongelmajätteeksi. Pitäisi rakentaa uudet asunnot ja paljon infraa taajamiin, mistä taas seuraisi luontokatoa.

    Yleensäkin nykyinen uudisrakentaminen on pitkällä tähtäimellä riskialtista. Miten vähenevä aktiiviväestö pystyy ylläpitämään lisääntyvän rakennuskannan. Entistä enemmän jouduttaisiin käyttämään resusseja ylläpitoon. Pitäisi ennen kaikkea panostaa nykyisen rakennuskannan energiatehokkuuteen, elinkaarten pidentämiseen ja tarvittaessa käyttötarkoitusten muutoksiin. Näin estettäisiin luontokatoa tehokkaimmin.

    Kyllä nykyinen tuulivoimarakentaminenkin on todella luontoa tuhoavaa.

    Toivoisi HS:n keskittyvän todellisiin luontokatoriskeihin eikä syyllistävän jatkuvasti metsäalaa.

Esillä 10 vastausta, 3,041 - 3,050 (kaikkiaan 9,688)