Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 251 - 260 (kaikkiaan 9,554)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Visakallo Visakallo

    Joku olikin asiaa hieman sivuten Vappuna kiteyttänyt  koronan hyvät puolet:

    – Grreta Thunberg katosi mediasta

    – Kommunistit eivät marssineet Vappuna

    – Suomi pysyy jääkiekon hallitsevana mestarina

    Scientist Scientist

    Mikä oli linnuston tila 100 vuotta sitten ? Oliko lajeja lintuja enemmän ta vähemmän ? Olisi hyvä tutkia. Jonkinlaisen lähteen asiaan voisi antaa prof Kivirikon kirja Suomen linnut. Siitä ainakin selviää, että monet nykyisin yleiset lajit olivat silloin vähälukuisia (huom. tätä termiä ei nykyisin juuri käytetä). Ja myös monet nykyisin vähälukuiset silloin yleisiä (lähinnä metsäkanalinnut ja hömötiainen). Jos käytettäisiin nykyisiä uhanalaisuus kriteerejä, suuri joukko linnuista olisi ollut silloinkin uhanalaisia. Jos katsoo Lintuatlaksen tietoja näyttää siltä, että suuurin piirtein puolet lajeista on lisääntynyt ja puolet on vähentynyt.  Silti esim hömötiaisia lienee yhä lähes 500000. Eli nykyisten kriteerien mukaan (alunperin ls-järjestöiltä) laji joutuu hyvin helposti jonkinlaiseen uhanalaisuus luokkaan tyllä harakka ja västäräkki.

     

     

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Edit: siirretty ilmastonmuutosketjuun.

     

    tamperelainen tamperelainen
    Kalle Kehveli Kalle Kehveli

    Vaikka jossainpäin kanalintukanta on voinut vähän elpyäkin valtionmailla trendi jatkuu.

    ”Luonnonvarakeskuksen erikoistutkijan <b>Pekka Helteen</b> mukaan metsäkanalintujen määrä alkoi laskea roimasti 1960-luvun alussa, ja tätä kehitystrendiä kesti kolmisenkymmentä vuotta.

    – Metson, teeren ja pyyn määrät pienenivät jopa puolella. Tämä johtui osaltaan maankäytöstä, metsärakenteen muutoksista sekä metsä- ja suo-ojituksista.”

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Korona on nyt saanut aikaan suurin piirtein kaiken sen mihin tuo Extinction Rebellion -liike pyrkii. Katsotaan sitten uudestaan tilannetta kun tästä kriisistä selvitään. Luulen ettei suurin osa ihmisistä koskaan lähde tuollaisiin mukaan, sehän tarkoittaisi yhteiskunnan romahduttamista ja kärsimyksen lisäämistä.

    Jos ilmastonmuutos ja lajikato saavat vapaasti edetä, ihmiskunta on kuin sammakko keittokattilassa. Muistamme miten sille kävi.

    Visakallo Visakallo

    Kalle Kehveli: ”metsäkanalintujen määrä alkoi laskea roimasti 1960-luvun alussa, ja tätä kehitystrendiä kesti kolmisenkymmentä vuotta.”

    1990-luvun alusta on nyt kulunut yli 30 vuotta. Niinkö vanhoilla tiedoilla tänä päivänä pelataan?

    Kalle Kehveli Kalle Kehveli

    Aikanaan 1970-1980 luvulla minäkin ammuin 100 lintua syksyssä, jopa 14 lintua päivässä ja niitä riitti. Viimeiseen kymmeneen vuoteen olen keskittynyt niiden suojemiseen. Voi mennä päiviä koiran kanssa liikkuessa, ettei kuule siiven räpäystäkään. Tilanne on erittäin hälyttävä ja meidän perällä syyllinen on metsähallitus, jonka metsänkäsittely, että metsästyslupien myynti ei kestä päivän valoa.

    Puuki

    Liika metsästys on yksi syy kannan vähenemiseen .  Helppo ampua metsäteiltä. Olisit sinäkin Kalle jättänyt aikoinaan paukuttelut vähemmälle , niin olisi parempana metsojen kanta säilynyt.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Talvilintulaskenta:

    http://www.laji.fi/theme/talvilintulaskenta/stats/species/MX.26926?year=2019

    Ottaa tuosta esille vaikka vuorotellen metso, teeri, riekko, ja katsoo pisimmän aikasarjan Talvi. Näkee pitkäaikaiskehityksen 1960-luvulta, jota ei näe Luken riistakolmiolaskennasta joka alkaa vasta 1990-luvun alusta. Vanhat tiedot ovat tarpeen jotta nähdään pitkäaikaismuutos ja se lintupotentiaali, jonka Suomen luonto voisi hyvissä oloissa elättää.

    Mitä syihin tulee, uskoisin että suurin tekijä on elinympäristömuutos eri osatekijöineen (metsätalous, vieraspedot, varislinnut, ilmastonmuutos, kemikaalit, hyönteiskato,…). Kotoperäisiin petoeläimiin ko. lajit ovat sopeutuneet. Metsästysrajoituksinkaan ei ole saatu vielä isoja parannuksia. Riistamyönteinen metsänhoito tiheikköineen, lehtipuineen ja jatkuvan kasvatuksen alueineen auttanee ajastaan jonkin verran.

Esillä 10 vastausta, 251 - 260 (kaikkiaan 9,554)