Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 201 - 210 (kaikkiaan 9,554)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    No jos jää niin niistä voi muodostaa METSO-kohteita. Nuori hoitamaton metsä on lähes yhtä arvokas eliöille kuin vanha hoitamaton.

    mulle

    Yö jalkaan sanottua,nuori ja hoitamaton.

    Se maapohja on kuitenkin raiskattu.

    Gla Gla

    Visakallo: ”Mietin edelleen, miksi kuusikot kiinnostavat niin paljon lintuja. Onko niissä houkuttelevia hyönteisiä tai jotain muuta lintuja kiinnostavaa?”

    Ainakin tiheiden kuusikoiden oksilla on pesäpaikkoja. Tuon huomaa joka kerta kuusikkoa raivatessa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    mulle:n mielestä avohakkuu on metsän raiskausta. Luonto tekee itsekin samantyyppistä uudistamista metsäpalojen, tuulituhojen ja hyönteisinvaasioiden muodossa. Mikä avohakkuusta tekee erilaisen noihin verrattuna, on se että puuta poistuu enemmän ja maa muokataan. Nykyinen muokkaustapa on kuitenkin kevyt, ja muokkaamatonta maapohjaa jää runsaasti erityisesti mätästyksessä. Tuulituhoon yhdistyvä kantojen kääntyminen paljastaa kivennäismaata samaan tapaan kuin kevyt muokkaus.

    Tarkoitatko mulle raiskauksella sitä, että ekosysteemi muuttuu niin radikaalisti lyhyessä ajassa? Se ei välttämättä ole huono asia, että maaperän siemenpankki saa mahdollisuuden puskea uusia kasvilajeja esiin. Jos metsäalueella on metsiköitä eri kehitysvaiheissa, useimmat eliöt voivat siirtyä aina jonnekin lähistölle ja säilyä suojeltujen metsiköiden tai metsikön osien saarekkeissa ja palata taas avohakatulle alueelle, kun se on vanhempi metsä. ”Raiskaus” ei siis aiheuta tässä tapauksessa pysyvää traumaa!

    mulle

    Vain seuraava jääkausi voi tasata maat.On monet metsät konein tongittu ojille,urille kivet kaikki pinnalle.EI kasva marjat EI tule sieniä EI ajeta puita kotikonein EI luonto palaudu entiselleen.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kivisillä mailla totta kai harmittaa maiseman muutos muutaman hetken. Minun omissa metsissäni on kai luonnostaan niin kivistä ja kallioista, etten osaa tuosta hätkähtää. Jos harrastaa puunkorjuuta kotikonein, kannattaa teettää/tehdä hakkuut ja muokkaukset sen mukaan, mutta tämä ei ole yleisratkaisu Suomen metsätalouteen. Meillä ei ole varaa hukata puuston kasvupotentiaalia enemmän kuin mitä menee jatkuvaan kasvatukseen, erityisiin elinympäristöihin, rantoihin ynnä muihin maisemakohteisiin.

    Marjat ja sienet kyllä palaavat, ja niitä on aina jossain; järjestyksessä vadelma, puolukka, variksenmarja, mustikka? Kenelläkään ei ole pitkä matka kansallispuistoon, jos haluaa oikein vanhassa metsässä retkeillä. Soiden ylenmääräinen ojitustehokkuus on harmi, mutta nekin palaavat entiselleen jos ei kunnostusojiteta. Sopivia pienialaisia kohteita voitaisiin yrittää ennallistaa marjasoiksi. Myös metsän asukit kiittäisivät juolukasta, lakasta ja karpalosta.

    Kaikkein hankalinta omissa metsissäni on liikkua rantojensuojelualueella, jossa metsää ei ole pitkään aikaan raivattu eikä harvennettu, varsinkin kun Asta-myrskyn kaatamat puutkin ovat siellä sikin sokin. Ei ole varsinainen virkistysmetsä se.

    Gla Gla

    Monessa kansallispuistossa on entistä talousmetsää. Tuoreissa tapauksissa sen huomaa helposti, mutta ajan kuluessa piirteet tietysti lievenee.

    Laki kansallispuistoista nojaa kahteen asiaan: Luontoarvoihin ja virkistysarvoihin. Nuo ovat siis monin paikoin valjastettu paikallisen elinkeinon tueksi. Kulkukelpoisuudella on tietysti merkitystä ja siksi suosituimmissa kansallispuistoissa on jouduttu jo rakentamaan sorastetut polut. Tässä itselläni on käynnissä sisäinen taistelu, onko tällainen ihmisten hyysääminen suojelualueella ok vai ei. Molempiin näkemyksiin löytyy puoltavat seikat. Jos kuitenkin puhutaan luontoarvoista, kulkukelpoisuus ihmisen näkökulmasta ei ole kiinnostava kriteeri. Viime yönä seurasin, kuinka joku tunnistamattomaksi jäänyt eläin (todennäköisesti pienpeto) lähti minut havaittuaan täydellä vauhdilla läpi raivausta odotavan kuusikon. Myös linnuilla ja pieneliöillä on aivan eri kriteerit kuin ihmisellä.

    Toisaalta muokkauksen jälkeinen paluu ennalleenkaan ei ole mielestäni kiinnostava kriteeri. Onhan meillä laajat alueet ihmisen raivaamia kohteita, joiden säilymisestä ollaan huolissaan. Maatalousympäristöjä pitäisi raivata, ettei ne kasvaisi umpeen ja näin alkaessa ennallistua monimuotoisuus kaventuisi. Eikö olekin kummallista.

    Tavallinen suojelumetsä vailla mitään kansallispuistostatusta taitaa olla tiukimmin suojeltu alue. Edes jokamiehenoikeudet ei ole siellä voimassa. Lainsäädännössä kyllä edellytetään rajoittamisen perusteeksi luontoarvojen menetyksen uhka, mutta ympäristöviranomaisemme tulkitsee tätä täysin omavaltaisesti. Leiriytyminen ja polkupyöräily kielletään pääsääntöisesti, vaikkei ne luontoa millään tavalla uhkaisi.

     

    Scientist Scientist

    Hakkuuaukeallakin on oma lajistona. Mm. maitohorsma, vadelma, metsälauha, ahomansikka yms. Monet petolinnut siirtyvät saalistamaan avoimen maaston myyriä. Puista hyötyjiä ovat mm. pihlaja, kataja, leppä jne.

    Elamaa-hakkuuaukealla-3v..jpg

    Per Ä Reikäs

    Kertokoon kukin vain omista puolistaan,sana on vapaa,tosin hävittäjistä sovi kertoa,stasi estää sen.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Mitä Gla tarkoitat tavallisilla suojelumetsillä? Eikös ne ole vapaana käytössä paitsi luonnonpuistot?

    Ihmisiä on pakko ohjata kansallispuistoissa kulkureittien avulla. Näin vähennetään maaston kulumista ja häiriötä eläimille.

Esillä 10 vastausta, 201 - 210 (kaikkiaan 9,554)