Keskustelut Luonto Monimuotoisen metsän askelmerkit

  • Tämä aihe sisältää 340 vastausta, 46 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 5 vuotta, sitten Puuki toimesta.
Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 340)
  • Rane2

    Mikä on IFL-metsä?

    http://www.metsa.fi/ifl

    Mottimasa Mottimasa

    Onhan kumma jos ilmeisesti jo pitkään metsiä hoitanut ei tiedä miten syntyy riistatiheikkö tai monimuotoinen metsä. Eihän voi olla niin tolloa metsä ihmistä joka toisen harvennuksen männikköä ihmettelee miksei syntynyt sekametsää ja pökkelöpuita kun jo taimikonhoito vaiheessa raivasi kaiken muun pois paitsi männyn. Itse pidän kiinni siitä että hakkuun jälkeen metsässä pitää olla yhtä montaa puulajia kuin ennen hakkuuta ja eri ikäistä puuta on löydyttävä, tuulen katkomat pökkelöt jäävät metsään ja sopivaan kohtaan olen sahannut moottorisahallakin lehtipuusta tekopökkelön. Motoa ohjeistan tekemään harvennukselle tekopökkelöitä.

    mehtäukko

    Kotiaho ihmetteli miksi kuvaajan aikana lahopuuta on lisääntynyt puoli ha/ kuutiolle….!!?

    Kenelle mehtäukko voi ilmoittaa tilinumeronsa, että nämä kotiahojen vaatimusten lahopuumääriä aletaan listiä oikein urakalla? Siis korvausta vastaan tietysti. Jos sitä osoitetta ei ala ilmaantua, pidettäköön liiat möläkät hyvin pienellä. Suhkamisen ja viittoilun aste on siedettävä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    YLE uutisoi lajikadosta. Etelä-Suomen suojelualueilla lahopuu lisääntyy ilahduttavasti, Pohjois-Suomessa ei. Metsien kasvava suojelurahoitus ilmasto- ja hiilirahastojen muodossa saattaisi tulla ihan puun myynnin kanssa kilpailevaksi metsänkäyttömuodoksi Etelä-Suomessa.

    Tuo tavoiteltu 30 mottia lahopuuta hehtaarilla pystyssä/maassa on jo sellainen määrä, että se voi jo haitata metsänhoitoa ja hakkuita jonkin verran. Säästöpuuryhmät eivät niinkään. Lahopuita ja kuolevia puita kannattaisi talousmetsissä keskittää erityisiin elinympäristöihin – onhan sienillä ja kuoriaisilla samoin kuin tiaisilla keinot siirtyä paikasta toiseen. Isoille kuvioille sopivat keskitykset säästöpuuryhmien ja riistatiheiköiden yhteyteen.

    https://yle.fi/uutiset/3-10677907

    YLE:n toimitukselle terveisiä, että voisi oikolukea graafinsa, ettei jäisi kirjoitusvirheitä.

    Mäyräkoira

    Samaan asiaan kiinnitin huomion , että asiantuntija ylen uutisissa sanoo vanhan kuvaajan mukaan ( oli  kait 2002 -2011 tutkimus) on tullut lisää 0,5 ha kuutiolle lahopuuta. IHMETTELEN PINTA-ALA KASVAA. Onko tämän tasoinen journalismi ihan ok.

    Timppa

    Siis lahopuu on lisääntynyt, mutta myös uhanalaisuus lisääntynyt.  Mitä tästä opimme?  Siis vähennetään lahopuuta, niin uhanalaisuus pysähtyy ja kenties pienenee???

    Todellisuudessa lahopuun määrä Eteläisessä Suomessa on viime vuosina lisääntynyt paljon enemmän kuin tuo 0,5 m3/ha.  Siitä ovat myrskyt ja lumituhot pitäneet huolen.  Vaikuttaa kuitenkin siltä, ettei uhanalaisuuden lisääntymisellä, jos sitä todellisuudessa onkaan ja lahopuumäärällä taida ollakaan niin vahvaa yhteyuttä kuin tutkimuksen julkistajat esittävät.  Tiaisten osalla uskon kyllä, että lahojen lehtipuiden määrä vaikuttaa, mutta siihen ongelmaahan on keksitty ratkaisu ja asia hoidossa.   Nurin olevia lahopuita alkaa kyllä monin paikoin olla riittämiin ja niitähän syntyy lisää joka hakkuussa.  Talvihakkuissa jopa ainespuuta jää lumen alta löytämättä ja metsiin lahoamaan.

    Puuki

    30 mottia lahopuuta/ha alakaisi haitata jo muutenkin kuin vain jonkin verran metsänkasvatusta.   Kannattavuusmarginaali sopisi sen tulonmenetyksen sisään useimmiten, jos käyttöpuuta olisi 30 mottia /ha vähemmän .    Mutta miksikäs ei, jos maksaja löytyy. Voisi ehkä luontoliitto tms, joka kerää soiden ennallistamiseen varoja, sijoittaa ylimääräiset lahopuun lisäykseen ostamalla niitä yksityisten metsistä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Arvelen että Puukin toive toteutuukin, eli hiilinielurahoilla rauhoitetaan metsiä.

    Gla Gla

    Timppa: ”Siis lahopuu on lisääntynyt, mutta myös uhanalaisuus lisääntynyt.  Mitä tästä opimme?  Siis vähennetään lahopuuta, niin uhanalaisuus pysähtyy ja kenties pienenee???”

    Me  kaikki tiedämme, että monimuotoisuus ei riipu yksin lahopuun määrästä. Se on vain yksi monimuotoisuuteen vaikuttava tekijä aivan kuten kantohinta on vain yksi metsätalouden kannattavuuteen vaikuttava tekijä. Vaikka kantohinnat nousisi, metsätalouden kannattavuus voi heikentyä. Timppakaan tuskin tällöin alkaisi kysellä, että pitäisikö kantohintoja laskea, kun nousu johtaa kannattavuuden heikentymiseen. Saman logiikan toivoisi pätevän luontoasioista keskusteltaessa, ettei nyt ihan lapselliseksi heittäydytä varsinkin, kun vihreitä siitä usein syytetään.

    30 m3/ha on tietysti epärealistinen tavoite talousmetsässä, mutta suojelualueilla ihan perusteltu juttu. Ja kun talousmetsissä joudutaan luontoarvoista tinkimään, pitäisi suojelun määrää lisätä kuitenkin niin, että puuntuotannon määrä saadaan kompensoitua talousmetsissä. Keskustan tavoite lisätä puun kasvua nykyisestä 150 miljoonaan on hieno asia. Ainoa ongelma siinä on se, ettei keinovalikoimassa mainita hirvieläimiä.

    Turun Sanomissa oli viikonloppuna kiinnostava mielipidekirjoitus varislintujen määrän ja luontoarvojen riippuvuussuhteesta. Kirjoittajan näkemys tuntuu järkevältä, vaikka jossain kaatopaikkojen tms. alueiden ympäristössä tilanne saattaakin olla erilainen kuin metsässä. Samankaltaista asiaahan on pienpetojen yhteydessä käsitelty. Luonto kun ei toimi insinööriviisaudella, jossa pesärosvojen määrän vähentäminen poistaisi ongelmat. Vaikutus on huomattavasti monitahoisempi. Vai mitä sanoo Anton?

    https://www.ts.fi/mielipiteet/lukijoilta/4505022/Lukijalta+Annetaan+luonnon+arkkitehtien+elaa

    Seuraavassa kirjoitus, kun linkkien klikkailu on monille myrkkyä:

    Gla Gla

    Luonnon arkkitehteja on tapettu surutta 1970-luvulta lähtien. Tarkoitan arkkitehdilla korppia, varista ja harakkaa. Pienten haukkojen ja pöllöjen menestys on kuitenkin paljolti kiinni varislintujen hyvinvoinnista, koska nämä rakentavat vankkoja pesiä pienille petolinnuille.

    Viime vuosien ilahduttava luontohavainto on ollut pahasti taantuneen tuulihaukkakannan elpyminen pesäpönttöjen turvin. Selvästi voidaan tehdä se johtopäätös, että tärkein tuulihaukan kantaa rajoittava tekijä oli pesäpaikkojen puute. 1960-luvulla ennen tuulihaukkakannan romahdusta laji pesi lähes pelkästään vanhoissa variksenpesissä.

    On onni, että tuulihaukka pystyy pesimään myös ihmisen rakentamissa pöntöissä, mutta muilla pienillä haukoilla ja pöllöillä, jotka eivät suostu pesimään ladon seinään kiinnitetyssä pöntössä, on huutava asuntopula.

    1960-luvulla variksia oli runsaasti ja jokaisessa pienessäkin metsikössä oli useita vanhoja variksenpesiä. Tiedän asian, koska olen tuolloin aktiivisesti pesiä etsiskellyt ja paljon kiipeillyt korkeiden mäntyjen latvoissa pesiä tutkien.

    Tuolloin 1960-luvulla oli kunnia-asia maaseudun poikien keskuudessa pystyä ilman apuneuvoja kiipeämään sileäkaarnaiseen, oksattomaan mäntyyn.

    Tuulihaukan lisäksi ainakin nuolihaukka ja sarvipöllö ovat lajeja, joiden pesintää varmasti häiritsee variksen pesien puute.
    1960-luvun puolivälin paikkeilta muistan kevään, jolloin kaksi sarvipöllöparia pesi puolen kilometrin etäisyydellä toisistaan. Toinen pesi variksen ja toinen harakan vanhassa pesässä.
    Ravinnon puute ei voi olla sarvipöllön yleistymisen esteenä, koska pikkujyrsijöitä riittää tuulihaukallekin.

    Korppia, varista ja harakkaa nimitettiin aikaisemmin terveyspoliiseiksi, koska merkittävä osa niiden ravinnosta koostuu haaskoista.

    Varislinnuilla on oma, tärkeä tehtävänsä luonnossa ja ne kuuluvat osana suomalaiseen luontoon ja maalaismaisemaan.
    Itse olen kokenut nämä linnut tärkeiksi räkättirastaiden vähentäjiksi. Räkätti on kaikkein pahin puutarhojen tuholainen ja se on yleistynyt rajusti varisten ja korppien järjettömän vainon seurauksena.

    Korppi yleistyi takavuosina rauhoituksen johdosta ja oli ilo seurata viitisen vuotta sitten korpin päivittäistä partiointia etsiskelemässä rastaiden poikasia.

    Ilo oli kuitenkin lyhytaikainen, koska korpit laittomasti tapettiin. Nyt tämä uljas ja älykäs lintu lentelee vain harvoin kylämaisemassa.
    Riistaa eivät varislinnut pysty hävittämään. 1960-luvulla oli metsäkanalintuja runsaasti aivan asutuksen liepeillä samanaikaisesti runsaan variskannan kanssa.

    Kanalintujen taantuminen johtuu vanhojen metsien hävittämisestä. Suomen luontoon kuuluvat pedot eivät tuhoa riistaa, vaan pitävät niiden perimää mahdollisimman terveenä hävittämällä heikkoja ja sairaita yksilöitä ja estämällä niiden lisääntymisen.

    Petoviha on peräisin ajalta, jolloin ei tiedetty mitään eliöiden perimän geneettisestä rappeutumisesta ja siitä aiheutuvista sairauksista ja elinkelpoisuuden alenemisesta.

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 340)