Keskustelut Metsänomistus Mökkiläisen maisemametsä

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 58)
  • Mökkiläisen maisemametsä

    >LUKIJALTA  AAMULEHTI JA MT 10.7.2020
    ””Tänäkin kesänä on monelle mökkiläiselle tullut ikävä yllätys kun mökki seisookin talven jälkeen oudossa maisemassa, hakkuuaukealla. Sama on monella talon maaseudulta ostaneella. Pian muuton jälkeen korjataan naapurimetsä sileäksi rajaa myöten.
    Nykyään, toisin kuin taajamassa, saa haja-asutusalueella maanomistaja hakata metsän naapuria kuulematta ja näin tuhota monelta marja-, sieni- sekä ulkoilumaastot. Metsähakkuut vaikuttavat vuosikymmeniksi alueen ilmastoon, kasvustoon, lajistoon ja viihtyvyyteen.Metsän tervehdyttävä vaikutus on todettu tutkimuksin; muutamienkin minuuttien päivittäinen metsässä olo alentaa stressioireita. Monelle lähimetsä on paikka rauhoittua, toisille syksyinen ruoka-aitta josta saa omiin tarpeisiin sienet ja marjat.
    Nykyisen naapurikuulemisen peruslähtökohta on se, että rakentaminen ei saa aiheuttaa naapureille kohtuutonta haittaa. Niinpä metsähakkuut tulisi saada naapurikuulemisen alaiseksi ja julkisesti tiedoitettavaksi toimeksi. Aiheesta on meneillään kansalaisaloite http://www.kansalaisaloite.fi -palvelussa.
    Maaseudulla jäisi naapurien suojavyöhykkeiden ympärillekin runsaasti hyödynnettävää puupeltoalaa. Kapeakin kaistale metsää naapurin rajalla olisi terve ratkaisu niin ympäristön kuin ihmisten kannalta.””

    Taas metsänomistajaa halutaan kustantamaan kaupunkilaisperheille mielenmaisema.Kanslaisloite menossa,jos nousee eduskuntaan,niin kannattaa olla aktiivinen

     

    </div>

  • Gla Gla

    Luken laskelmissa metsähehtaarin tuotto on pyörinyt satasen yläpuolella/ ha. Puuki sai saman verran viidelle hehtaarille. Mutta jos naapurin tontin suojaksi pitäisi jättää kaistale päätehakkuukypsää metsää, kuka suostuisi tuohon 21 eurolla per vuosi miinus verot? Kannattavaa ostajalle, mutta entä myyjälle? Tuulenkaato silloin tällöin vie homman jo pakkaselle puhumattakaan siitä, että juurikääpä nousee joka vuosi rungoissa ylöspäin. Sitten kun myrsky tuon harventaa lopullisesti pilalle, onkin uudistaminen heinikossa yhtä juhlaa.

    En ottaisi tuollaista riskiä.

    Tolopaisen ehdotus oli lunastaa suojakaista moninkertaisella hinnalla, hyvässä päätehakkuumetsässä se tekee esim. kolminkertaisella hinnalla 15×3=45 tuhatta. Kaksi tonnia veroihin ja kaupanvahvistajalle ja 1300 lohkomiseen = 48 000 €/ha.

    Tarinoita aina on olemassa, mutta ellei nyt naapurissa ole joku nhl-tason jääpalloilija, ostamatta jää.

    mehtäukko

    Kyllä se jos mökkiläinen ei saa aikanaan suutaan auki kysyäkseen ja sopiakseen toisen omaisuuden panttaamiseksi ”maisemaksi”, on parempi pysyä muussa loukossa asfalttia tuijotellen. Ihanhan nuo vaatimusmöläykset ovat päättömiä aivopieruja.

    Puuki

    Luken keskimääräiset ha-tuotot /vuosi perustuu kunakin vuonna ko alueella myytyyn pyöreän puun kantohintoihin. Ne laskennalliset ha-tuotot vaihtelee vuosittain alueiden,  kantohintojen vaihtelun ja myytyjen määrien mukaan.  Jos metsän jättää järeytymään, niin ei siitä syntyvä vuositappio ole silloin sama kuin puun myynnistä saatava  keskimäär. vuositulo vaan on paljon pienempi. Pystypuustohan kasvaa yleensä joka vuosi lisää puuta ja puun myynti vain viivästyy.  Se 21 euroa/ha oli esimerkki omakustannushinnasta josta kukin voi vaikka alkaa päätellä tarpeensa mukaan mikä missäkin tapauksessa olisi käypä vuokra. Juurikääpäalueet on erikseen ; täällä päin niistä on toistaiseksi ainakin ollut aika vähän harmia.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Entäs jos mökkiläinen maksaa maisemavyöhykkeen puuston arvon ja sen lisäksi jonkin koron maapohjalle, vaikkapa sen keskimääräisen tuoton mukaan eli 100 – 200 euroa vuodessa per hehtaari. Tulisiko silloin kaupat? Jos mökkiläinen sitten ottaa siitä polttopuuta itselleen tai lahottaa puut, se olisi hänen asiansa.

    mehtäukko

    Kyllä kun vaan omistukseen kohdistuva oikeudenmukaisuus toteutuu ja vaatimukset ovat sietokynnyksen sisällä neuvoteltavissa, kaupantynkiä syntyy.

    Visakallo Visakallo

    Näitä ihmisiä aina riittää. Kyllä siinä alkaa leimikolle äkkiä hintaa kertyä:

    https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000006566765.html

     

    Rane

    ”Kapeakin kaistale metsää naapurin rajalla olisi terve ratkaisu…”

    Nykyisten myrskytuulien aikana kapean kaistaleen metsää vihreän naapurin talon viereen voisi jättää ihan pyytämättäkin.

    Voin olla väärässäkin mutta todennäköisesti vanha savottakaverini on ollut itse säätämässä tätä ympäristönsuojelulain pykälää 57.Minkä taakseen jättää sen edestään löytää…

    MIISU4F MIISU4F

    Äitee vainaa omisti pääkaupinkiseudulla omk talon kujan päässä, jonka kahdella sivulla oli metsää. Kun metsät kaadettiin ja alueelle alkoi nousemaan 10 000 asukkaan *lähiö* sekä junarata,- että kerrostaloalue,  niin hän möi talon tontteineen. Osti sitten maalta talon, jonka ympärillä oli vajaa 8 ha erirakenteista metsää, oli  lähdettä, noroa ym. Olipa onnellinen, kun sai asua elämänsä loppuun oman metsän siimeksessä vailla pelkoa, että grynderit tulee ja hakkaa vierestä ja tilalle nousisi uusi kylä.

    Varmin tapa saada lähiympäristö olemaan mieluinen, on ostaa se itselleen.

    Minä tai veljeni emme sen sijaan tahtoneet sitä talo, emmekä metsää, ja onneksi saimme myytyä ne pois aika nopeaan pois mielestä.

    Per Ä Reikäs

    Miksi metsänomistaja omia maitaan halujensa mukaisesti hakkailisi muka, kun vaikkapa sähköyhtiötkin tekevät toisten maille ja maisemiin vähän mitä sattuu.

    mettämiäs

    Suomen ylivoimaisesti suurin ympäristörikos on rantarakentaminen ja sen ehdoilla pitäisi vielä muidenkin toimia eli hyvin meillä menee!

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 58)