Keskustelut Puukauppa Mo:en talkootyö metsissä

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 60)
  • Mo:en talkootyö metsissä

    Paljonko olet mo:na oman arviosi mukaan rahoittanut metsäteollisuutta ja muuta elinkeinoelämää ym. ”säpinää” taloudessa kuitupuun myynnillä ?   Vastapainoksi pitää myöntää, että m-teollisuus ja  verottajakin on kuitenkin jotain antanut takasin päinkin .  kantohinnat on silti olleet viime vuosikymmeninä enempi tai vähempi (katsantokannasta riippuen)  kuin  talkootyön lisäavustusta; verrattavissa lähinnä kahvi-/pulla- , ja makkara tarjoiluun talkoissa.

  • Puuki

    Vastaan itse, kun ei ole ilm. muita jotka olisi kokeneet joskus kuitupuun kantohinnan liian mataliksi.   Nykyään lasketaan myös mo:lle metsänkasvatuksen kannattavuuksia; ennen sitä ei juuri tehty, ns. yhteinen hyvä oli ykkösenä puulajivalintaa myöten. (Vrt -70-luvulla sullipuun suosiminen uudistamisessa paikkaan kuin paikkaan).   Jos ei lasketa mukaan jo pyytämättä anteeksi annettuja kartellisekoilun aikoja , niin  kuitupuuta tullee silti joskus edelleen myytyä ”asevelihintaan” , kun sen myyntiarvo ei johdu ollenkaan sen hetkisestä puista saatavien arvonlisien noususta.  Sama nimellishinta kuin 80-luvulla on tunnetusti tavanomaista hinnoittelussa vaikka olis tavallista parempi kuitupuuleimikkokin kyseessä.   Joskus on mennyt (vahingossa) eh:n hinnalla tavallista ensiharvennuspuuta isompikokoisia puita sis.leimikko  harvennuspuuta.

    Noin 35 vuotiaan kasvatusmetsän hoitokulut on esim. männikössä äestyksen ja yhden th:n jälkeen olleet ~ 30 c/puu, jos on 2000 puuta /ha.  Jos on lähtenyt esim. 40 mottia(1000 kpl) /ha puuta, niin kulut on olleet n. 12 € /motti siihen mennessä maltillisella 3 %;n korkokannalla laskettuna.  Kulut on peittyneet useimmiten eh:n kantohinnan ollessa juuri se n. 12 € .  Ei siis tuloja vielä siinä vaiheessa yhtään.   Tuottoa ko. kuviolta on odotettavissa vasta seuraavan harvennuksen aikaan.

    Perko

    Nonniin, Puukihan on ottanut  asian oikeasta kohtaa käsittelyyn.  Sama täällä ei kelvannut jokin aika aikaisemmin just’ kellekkään.  Laske vielä se   ” keskinopeus ” eli vuosituottavuuden  keskiarvo. Se on se  polkupyöräsyndrooma.  Puolet ajasta ylikin on  ollut tuottamatonta niin ei sillä loppuajalla pysty korjaamaan menetystä.  Vertaillessa vaikka 15 vuoden myyntirytmiin tukkipuulla niin tulot taimikoista ova pahasti myöhässä.

    Puuki

    Ei ole ihan niin yksinkertaista , että joka paikassa olisi sama tilanne kannattavuuden suhteen. Jokainen tapaus on erilainen monessa eri suhteessa.   Siksi ei ”tukkipuuta joka 15. vuosi”-tyylikään toimi kuin jossain harvoissa kohteissa kunnolla.   Jos saadaan esim.kuluja pudotettua ja viljelyn avustuksella luont. puiden lisänä tukkiaihioiden kasvunopeutta lisättyä riittävästi, pikkutukit myyntiin, e-puuta yms. , niin tilannehan on taas ihan erilainen.

    Visakallo Visakallo

    Olen samaa mieltä, että kuitupuusta saisivat enennemmänkin maksaa, mutta kysyn Puukilta, onko todella niin, että asiallisesti hoidetusta 35 vuotiaasta männiköstä ei saada kuin 40 mottia ensiharvennuspuuta?  Jos hoidettu männikkö ensiharvennetaan parikymppisenä, niin 35 vuotiaana siihen tehdään jo toinen harvennus.

    jees h-valta

    Visa oikeassa, jopa alle kolmekymppiseen. Minulla ainakin. Ja varmasti Visallakin.

    suorittava porras suorittava porras

    Jos kolmevitosen enskan poistettavien puiden keskijäreys on 40 litraa/ runko ,on hoitohommissa jokin pielessä . Tänä päivänä noin pienirunkoisia leimikoita ei edes osteta(tai ei pitäisi). Korjuu on kalliimpaa ,kun puista saatava hyöty. Juuri nämä sippileimikot pitävät kuituleimikoiden puiden hinnat maltillisina. Yläpäästä leikataan heikompien kohteiden kulujen peittämiseen.

    Riittävän voimakkaalla ja tehokkaalla taimikonhoidolla päästään helposti sadan litran keskijäreyteen poistettavien runkojen osalta ja leimikosta saatava hinta on varmasti yli keskiarvon. Enskan runkohinnoittelu karsii jyvät akanoista ja tarjoaa paremman korvauksen niille ,jotka ovat metsänsä hoitaneet muutenkin ,kuin puheissa.

    Puuki

    Ihan riippuu siitä minkälaisissa olosuhteissa, mikä puulaji ja miten on uudistus tehty , onnistunut ja mitä puuta korjataan milloinkin.   Sp:lla uudistunut karukko-/kuiva männikkökangas ei kasva esim. Keskisessä Suomessa tuon enempää, Kuusamon korkeudella vielä hitaammin.   40 x 3 =120 m³/ha , 35 v –> keskivuosikasvu= 3,4 m³/ha  eli ei kuitenkaan ihan huonosti.  Sen harvennuksen jälkeen kyllä alkaa tulemaan tukkia nopeutuvaan tahtiin ja tulostakin jos kaikki palikat on kunnossa muuten.  Pointti on siinä, että myös ennen pikkutukin ja tukin myyntiä pitää saada tehdylle työlle jotain palkkaa koska aika odottavan on pitkä. Ehtii perintöveron maksukin tulla jossain kohtaa kiertoaikaa ajankohtaiseksi ellei sitten myydä koko plänttiä.

    Aikainen th , niin että min.laatu tukissa kuitenkin saavutetaan nopeuttaa järeytymistä, vähentää korjuukuluja ja lisää tuloja.  Siinä suorittava on oikeassa että kannattaa pyrkiä suurentamaan eh-puun kokoa mutta ei odottelemalla vaan tekemällä tukin kasvatuksesta pääasian ja jättää kuitupuun tuloon nähden kallis kasvatus minimiin.  Tai sitten tehdä se e-puuharvennus niin ajoissa kuin mahdollista jotta tukkipuuta alkaa tulla nopeammin.

    Runkohinnoittelu on ok , jos taulukot on tehty oikein myös puun arvoon suhteutettuna .

    Korjuu ei ole koskaan kalliimpaa kuitupuukokoisesta leimikosta kuin puusta saatava hyöty nykyisillä sellun ja sen lisäsivuvirtojen hinnoilla.

    Visakallo Visakallo

    Harvoinhan sitä kenenkään jaksolliset metsät ovat yhtä kuviota, eli jos kehitysluokkajakautuma on edes jollakin tavalla kunnossa, niin taimikkovaihe ja hakkuutulojen odotus ei niin paljoa rasita. – Ja onhan se kemerakin ollut käytettävissä! Loppusyksyllä menee taas energiaharvennukseen parikymppinen kylvömännikkö, johon tulee jo toiset kemerat.

    Puuki

    Niin sehän se on ollut aina ”ikuisuuskysymys” miten lasketaan metsän kasvatuksen kannattavuutta ; otetaanko toisen kuvion tappiot pois toisen kuvion paremmilla tuotoilla vai lasketaanko (ja nostetaan) tilan tuottoa kunkin yksikön (käsittelykuviot) tuottoa maksimoimalla.    PS Ja tämähän ei ollut kannanotto jk:n puolesta koska liikkuvia osia on niin paljon, että yleensä jk jää siinä vertailussa kakkoseksi parempien ja varmempien mh-tapojen voittaessa.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Talkootyö on suhteellista ja metsässä se jää mielestäni siedettävälle tasolle. Maatalous taitaa taasen tällä hetkellä olla kaikkinensa talkootyötä, jossa vielä vaivan palkaksi viimeiset eurotkin palaa. Pula ja Kurjuus Oy ajankohtainen monelle.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 60)