Keskustelut Puukauppa Mittaustietoja

  • Tämä aihe sisältää 280 vastausta, 28 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 5 vuotta, sitten Remie toimesta.
Esillä 10 vastausta, 181 - 190 (kaikkiaan 280)
  • Mittaustietoja

    Merkitty: 

    Mtk näkyy oikeutetusti kunnostautuneen. Se on vaatimassa klusterin hakkuilta…” mittaustiedot, joista näkyy pölkkykohtaisesti metsästä katkotut tukit…”

    Epäluulon hälventämiseksi se voi olla heillä aiheellista. Mutta.

    Mittalaitteita on pitänyt lainkin mukaan päivitellä,- joitain siitä syystä uusia. Klusterin hakkuissa vanhoilla päivityksillä ei ole voinut enää pitkään aikaan hakata. Miten lienee Myhistyksen vekottimissa tyvikorjauspäivitykset sun muut?

    Ja se vielä, että siellä Myhistyksen suunnalla pölkkykohtaiset tulosteet ovat olleet arkipäivää esimerkin vuoksi??

  • ate

    Jos vähän laajennetaan keskustelua kohti onnistunutta puukauppaa ja katkontaa, niin mielestäni siinä on ainakin kolme keskeistä elementtiä: Kaupattava leimikko, ostajan käyttämät mitat (ml.hinnat) ja motokuski. Jos mikä tahansa näistä sakkaa, niin tulos voi olla paha pettymys.

    Kun on realistinen käsitys myytävän leimikon puustomääristä ja laadusta, niin on olemassa oikea mahdollisuus valita (eikä arpoa)  tarjousten perusteella se paras ostaja. Siinäpä sitä riittää puuhaa, kun selvittelee tarjoukset lävitse ja tutustuu ostajan hintoihin, mitta- ja laatuvaatimuksiin. Jos kauppoja on tullut tehtyä vähemmän tai tarjokkaiden joukossa on tuntemattomia, niin ammattilaisen apu on varmasti tarpeen, tulipa se mhy:ltä tahi muulta ulkopuoliselta toimijalta.

    Viimeinen lenkki ketjussa on sitten se motokuski. Onko asialla kaveri, jolla ammattitaito ja itseluottamus on kunnossa, jolloin tukkia tehdään lähes raakin rajoja koputellen.  Vai onko kopissa ”sahalla korppukahveilla” pariin kertaan käytetty kaveri, jonka katkonta on em. syistä hyvinkin ”varman päälle”. Tekeekö kuski niitä ”lumppeja” tarvittaessa vai lyhyttyä kuitua (”kun metsän omistajat ei tykkää, jos metsään jää lumppeja”) jne. Paraskaan kuski ei voi olla taikuri, joka taikoo myyjän mieleisen huipputuloksen, jos ”metsä ei ole käytettäville mitoille sopiva”.

    Luottamus hyvä, kontrolli paras! Sanoo vanha neuvostoliittolainen sananlasku. Se pätee hyvin puukauppoihinkin. Tukkitaulukosta löytyy helposti vastaukset kysymyksiin, miten eri puutavaralajit katkottiin. Mutta kysymykseen miksi se ei anna vastausta, joten ainoa autuaaksi tekevä asia sekään ei ole. Kun valvotaan hakkuuta (katkontaa ml.), niin tekijän pitää olla asiasta aidosti kiinnostunut ja ottaa asioista selvää maastossa ja kuskin kanssa keskustellen, eikä vain tyytyä katselemaan auton ikkunasta puupinoja katsellen ja tukkitaulukkoa odotellen. Olipa sitten kyseessä oma tahi asiakkaan leimikko.

     

     

    Metsuri motokuski

    Minä liittäisin luetteloon vielä aptin koodarin joka tekee aptin painotukset eri pituuksille. Tämä heppu ohjaa sitä motokuskia. Aika usein tämä henkilö unohtuu listoilta. Hän on se tyyppi joka listaa ne mitat jota moto tekee. Hän on myös se henkilö joka päättää kuinka paljon niitä lyhyitä mittoja tehdään ja mitä pituuksia aptissa eniten halutaan.

    Suorittava on täällä kirjoitellut että aptia ei kuski saa muuttaa kuin luvan perästä. Näin onkin koska koodari aptin laatii ja hänen työtään ohjaa ostajan edustaja joka tietää mitä mittoja tehdas haluaa juuri sillä hetkellä. Kauppakirjahan ei kerro mitään näistä painotuksista, koska sitä ei voida tehdä kun tehdas ei tiedä mitä mittoja lopputuotteen ostaja tulee tarvitsemaan. Useinhan leimikko saatetaan hakata vasta parin vuoden päästä kaupanteosta.

    suorittava porras suorittava porras

    Hyvä ,kun tuli keskusteluun tämä henkilö ,joka laatii aptit. Hän kerää tarvittavien mittojen  lisäksi  katkontaan vaikuttavaa aineistoa myös hakkuukoneiden tuottamista runkopankeista,joista ilmenee puuston runkoprofiili eri olosuhteissa. Nämä ovat keskeinen työkalu puun runkomuodon ennustamisessa .  Runkomuodon oikea ennustaminen on keskeinen tekijä  tukkiosan tarkassa hyödyntämisessä .

    Saako koodari oikeaa tietoa kohteeksi tulevan leimikon olosuhteista ,onkin jo toinen juttu. Kuten olemme todenneet ennakkoarviot leimikoiden puustoista vaihtelevat melkoisesti joko vahingossa tai tietoisesti. Poikkeamat oikeasta aiheuttavat  hankaluuksia aptin toimintaan ja oikean katkaisukohdan löytämiseen puuta käsiteltäessä. Tukkiainesta päätyy kuitupinoon helposti  leimikkoon sopimattoman aptin käytön seurauksena. Tämän välttämiseksi koodarille päätyvien leimikkotietojen on pidettävä paikkansa.

    oksapuu

    Niin…

    Kerran työmaakäynnillä ihmettelin miksi kauppakirjaan kirjattuja lyhyitä mittoja ei tehty…

    Motokuski sitten sanoi tekevänsä aptiin niille taulukon. Kas kummaa lopullisessa tukkilistassa niitä sitten olikin…

    En tiedä mutta arvaan että asiasta oli puhelimessa käynnin jälkeen keskusteltu…

    Rane

    ”Saako koodari oikeaa tietoa kohteeksi tulevan leimikon olosuhteista ,onkin jo toinen juttu.”

    Tämä on jo naurettavaa.”Koodari” tai mikä nyt sahalla onkaan ei mieti yksittäistä leimikkoa,hän koodailee useammalle motolle ihan yhteiset taulukot.Ja kuten täällä on Storagaten yhteydessä tullut selväksi hän ei ainakaan seuraa mitä kauppakirjoissa on sovittu.

    Mistä muuten on tullut käsitys että hintamatriisin tekoon tarvitaan ”koodari”? Ranekin on tehnyt muutaman hintataulukon ja koodarius on kaukana .

    suorittava porras suorittava porras

    Allekirjoittanutkin on tehnyt apteja….lähes 20 vuotta sitten. Kun sähköposti tuli käyttöön ,aptit ovat tulleet siitä lähtien valmiina paketteina hakkuuohjeiden yhteydessä suoraan koneen ohjelmistoon. Niitä ei enää tarvitse peukaloida . Laatunäppäimet mieleisiksi ja sopivat värit tietyille tavaralajeille kuuluu edelleen kuljettajan tehtäviin . Eipä punaisten ”kokkumien” aikaan runkopankkitiedostojakaan keräilty. Nyt kyseiset tiedot lähtevät lähes joka koneelta ja leimikosta prd-tietojen lähetyksen yhteydessä. Näiden tiedostojen tarkoitus on parantaa katkontaennustetta. Jos Rane ,luottaa omiin arvioihinsa niin siitä vain puita pätkimään. Lopputulos ei varmasti ole lähelläkään sitä ,mitä nykytekniikalla on mahdollista saada aikaan . Homma onnistuu hyvin ,jos leimikkotiedot pitävät edes osapuilleen paikkansa apteja laadittaessa.

    oksapuu

    Nykytekniikka tai ei…

    Ihmeesti siihen aptiin vaan saatiin ”peukaloitua” ne lyhyet mitat, eikä ole kymmeniä vuosia vanha juttu…

    Taitaa kumminkin olla se kauppakirja vahvempi paperi…

    suorittava porras suorittava porras

    Puhelu korjuuesimiehelle ja uusi apti koneeseen. Muuten ei onnistu.

    Rane

    Oksapuun tapauksessa on kyse juuri samasta toimintatavasta kuin Storagatessa.Hänen solmimansa kauppasopimuksen lyhyitä mittoja ei laiteta  ”aptiin” jos firma ei niitä tarvitse.Piittaamattomuus kauppakirjasta on ilmeisesti liiankin yleinen käytäntö syntyneestä parkumisesta päätellen.UPM:n uusi toimintatapa on todellakin tarpeellinen.

    Ps.Uusi apti tarkoittaa vain että lyhyiden mittojen kohdalle laitetaan sen verran isompi suhdeluku että harvesterin arvoapteerausohjelma rupeaa niitä käyttämään.

    Visakallo Visakallo

    Rane on juuri asian ytimessä.

    suorittava porras: ”Puhelu korjuuesimiehelle ja uusi apti koneeseen. Muuten ei onnistu.”

    Mukavuusalueelta ei ole koskaan niin mukavaa poistua, mutta sellaistahan se työelämä tahtoo olla!

Esillä 10 vastausta, 181 - 190 (kaikkiaan 280)