Keskustelut Puukauppa Mittaustietoja

Esillä 10 vastausta, 171 - 180 (kaikkiaan 280)
  • Mittaustietoja

    Merkitty: 

    Mtk näkyy oikeutetusti kunnostautuneen. Se on vaatimassa klusterin hakkuilta…” mittaustiedot, joista näkyy pölkkykohtaisesti metsästä katkotut tukit…”

    Epäluulon hälventämiseksi se voi olla heillä aiheellista. Mutta.

    Mittalaitteita on pitänyt lainkin mukaan päivitellä,- joitain siitä syystä uusia. Klusterin hakkuissa vanhoilla päivityksillä ei ole voinut enää pitkään aikaan hakata. Miten lienee Myhistyksen vekottimissa tyvikorjauspäivitykset sun muut?

    Ja se vielä, että siellä Myhistyksen suunnalla pölkkykohtaiset tulosteet ovat olleet arkipäivää esimerkin vuoksi??

  • Puuki

    Viimeksi kun tein puukaupan , niin kerroin tarjouspyynnössä oikeat leimikkotiedot ostajalle (jonka tapasin ensi kertaa kaupanteon aikaan). Mutta silti oli napannut ne metsään.fi-tiedoista ja puulajisuhteet oli menneet päin p:tä kauppasopimuksessa sen takia.   Jätin asian sikseen kun ei sillä ole minulle merkitystä, että leimikolta ei saakaan kuusitukkia yhtään mottia vaikka sopparissa lukee , että  sitä olisi kymmeniä kuutioita hakattavissa .  Kaikki tukkipuu on mäntyä.

    Suurin osa epäselvyyksistä johtuu siitä, että ostajat ei käy enää katsomassa leimikoita kunnolla vaan luotetaan paperilla tai paremminkin koneella oleviin arvioihin, joiden tiedot ei usein riitä/täsmää leimikon todellisiin puustotunnuksiin  .   Ostomäärät /hlö on  sen verran isoja että ei ole varmaan aikaakaan enää siihen. Mutta se vaatii sitten veronsa.

    Jovain

    Eihän leimikko suunnittelun periaatteessa pitäisi vaikuttaa, jos hinnoittelu on kohdillaan ja puutavaralajit heittävät. Jos noudatetaan kauppasopimusta ja tiedetään mistä on sovittu. Mittaus on kohdillaan ja tiedetään mitä tehdään ja tiedetään minne puut toimitetaan ja kokonaiskuutiot täsmäävät.

    Usein kuitenkin markkina on aivan muuta, kummit ja kummin kaimat astuvat esiin. Tehdään puutavaralajeja joista ei ole sovittu, toimitetaan puita paikkoihin joista ei ole sovittu, kokonaiskuutiot eivät täsmää tai voi olla kolmanneksen tai puolen vajaus jne. Se on aivan turha väittää että aina menee oikein.

    Ei ainakaan voida osoittaa, näin väitetään, arviot ovat arvioita, tai että puun ostajalla on oikeus katkoa miten katkotaan tai viedä puut minne viedään. Tuskin näitä poikkeamia ainakaan millään leimikkotekijöillä voida selittää.

    Metsuri motokuski

    Kyllä ainakin minulla homma lähtee siitä että pyrin saamaan puutavaramäärät samanlaiseksi. Ei ole yllätys että joku laittaa tukkia reilusti enemmän ja sille pikkuisen kovempi hinta. Kun sitten hakkuussa sitä ei tule lähellekkään sitä määrää. Kuten puuki kirjoitti. Tuossa meidän kohteessa oli kyseessä pikku aukko sekä kohtuullisen suuri kakkosharvennus joka oli aikatavalla riukuuntunut. Tukkisaanto tuosta harvennusleimikosta aika olematon. Toinen sahoista oli kyllä tukille laittanut kovan hinnan mutta leimikosta näki että tukkiahan ei sieltä juurikaan tule.

    Olen joskus tehnyt sellaisenkin sahan kanssa kaupan lemikosta että tukin kuutiohinta oli 1,50€ alhaisempi kuin kilpailijalla. Silloin huomasin että leimikko antaa lyhyttä tukkia ja jos sitä tehdään niin kertymä tulee tosi hyvä. Laskin että tällä katkonnalla tehtiin tukkia yli 30 prosenttia enemmän kuin kilpailijan katkonnalla.

    Kyllä minusta homma lähtee siitä että katsotaan mitä siitä leimikosta saa ja etsitään mahdollisimman hyvä tarjous joka koskee niitä dimenssioita joita leimikosta lähtee.

    Rane

    Jostain syystä joillekin ammattilaisille on iskenyt paniikki.Etukäteen aletaan selitellä miten ne meidän leimikot on huonoja ja eihän niistä mitenkään saa tukkia tehtyä.Lyhyitä mittojakaan ei tarvita.Ennakkoraivauksiakaan ei ole tehty vaikka koneet viedään heti seuraavalle leimikolle jos näin on.

    Onko vain UPM:llä urakoitsijoita jotka uskovat ammattitaitoonsa?

    Sitten on vielä nämä ”metsänomistajat” jotka eivät tarvitse mitään listoja koska luottavat järkkymättä firmojen rehellisyyteen ja omissa hakkuissa tukkiprosentti on aina 95.Tämä on tietysti pätevä peruste vaatia että kukaan muukaan metsänomistaja ei saa tarkistaa omia hakkuitaan.

    Mistä johtuu tämä pelko?

    Puuki

    Mm.

    Ei siinä kaupassa ole kysymys siitä, että tukkia ei olisi. Se oli pielessä, että puulajit ei täsmää. Kuusitukkia ei ole yhtään, sen sijaan mäntytukkia (ja mä-kuitua) on enemmän kuin sopparissa lukee.

    mehtäukko

    ”…Eihän leimikko suunnittelun periaatteessa pitäisi vaikuttaa, jos hinnoittelu on kohdillaan ja puutavaralajit heittävät. Jos noudatetaan kauppasopimusta ja tiedetään mistä on sovittu. Mittaus on kohdillaan ja tiedetään mitä tehdään ja kokonaiskuutiot täsmäävät…”  Tuosta olen kerrankin samaa mieltä Jovainin kanssa!!!

    AJ…”Jos mototyön lopputulosta arvostellaan ja syy on liian rajoittava katkontamatriisi, syy ei ole silloin kuskissa eikä mhy:ssä…”

    RR…” Päivänselvää on, että kaikessa työssä taloudellinen vastuu työn onnistumisesta tulisi olla työn suorittajalla. Tässä tapauksessa puun ostajalla jonka valvonnassa työ tehdään, eikä puun myyjällä…”

    Lukija näkee molemmissa saman töplöksen. AJ peräänkuuluttaa joka käänteessä Myhistyksen autuutta ja valtakirjoja. Syy tukin saantoon on nimenomaan Myhistyksen, joka allekirjoituksellaan on hyväksynyt kaupan ehdot. RR väite on yhtä ontuva ja kohtuuton. Oli leimikon tekijä itse omistaja tai Myhistys, väärillä puustotiedoilla tai ”vahingossa” harhaanjohdettu ostaja ei voi taikoa pinoon luulotautisia lukuja!

    A.Jalkanen

    Mietipä mehtäukko tätä: kun Mhy on puukaupassa avustajana, leimikkoa on tekemässä metsäammattilainen eikä puustoarviota toivottavasti tehdä kirjoituspöytätyönä metsaan.fi-tietojen pohjalta vaan käydään maastossa. Toisaalta jos mo ja yhtiö käyvät keskenään kauppaa sähköisesti virtuaalisen suunnitelman pohjalta, taustatieto kaupan kohteesta ei silloinkaan välttämättä ole aina oikea. Ongelman syy ei ole pohjimmiltaan Mhy vaan huono leimikko huonosti mitattuna. Jos Mhy tekee epätarkan puustoarvion niin sitten on syytä ryhdistäytyä.

    Kiinnität huomiota oikeaan asiaan. Olisi hyvä selvittää, kuinka laajasta ongelmasta on kyse. Joka tapauksessa metsäammattilaiset ovat vastuussa mittaustietojen tasosta. Amatöörimetsänomistajalta ei tätä osaamista voi vaatia.

    Remie

    Sain tuon arvion myös ihan karttojen ja kuvien perusteella ja totesin aivan ilmi selväksi ryöstöyrityksesksi. Alle neljäsosa puustosta oli laskennassa mukana. Toisin sanoen olisin saanut räävittömän näköisen maapohjan ilman minkäälaista korvausta. Noiden perusteella ei voi kauppaa tehdä. Jos itse ei ymmärrä metsästä mitään niin ei kannata silloin myydä jos ei saa ammatti ja luottohenkilön samansuuntaista laskelmaa. Mieluummin kolmelta henkilöltä. Toinen on teon aikainen katkonta joka pitää sopia myös kaupan yhteydessä.

    Puuki

    Vääriä puustotietoja leimauksessa tulee varmasti välillä, jos/kun käytetään nykyisiä metsään.fi arvioita lähtötietoina tekipä leimikon kuka tahansa .    Ei ne vastaa ajantasaisen ms:n tietoja, jotka nekään ei ole mitenkään varmasti niin tarkkoja kuin joskus  oletetaan.

    mehtäukko

    ”…kun Mhy on puukaupassa avustajana,..” No sitä vartenhan avustajan on korvauksensa eteen varmistauduttava, mitä on allekirjoittamassa ja valvomassa!!?

    ..”Jos Mhy tekee epätarkan puustoarvion niin..” Myhistys laatii metsätaloussuunnitelmia yhtä ”laadukkaasti” kuin joku muu. Näitten epämääräisten suunnitelmien pohjalta lopputulos on esittämäni kaltainen.

Esillä 10 vastausta, 171 - 180 (kaikkiaan 280)