Keskustelut Puukauppa Mittaustietoja

  • Tämä aihe sisältää 280 vastausta, 28 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 5 vuotta, sitten Remie toimesta.
Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 280)
  • Mittaustietoja

    Merkitty: 

    Mtk näkyy oikeutetusti kunnostautuneen. Se on vaatimassa klusterin hakkuilta…” mittaustiedot, joista näkyy pölkkykohtaisesti metsästä katkotut tukit…”

    Epäluulon hälventämiseksi se voi olla heillä aiheellista. Mutta.

    Mittalaitteita on pitänyt lainkin mukaan päivitellä,- joitain siitä syystä uusia. Klusterin hakkuissa vanhoilla päivityksillä ei ole voinut enää pitkään aikaan hakata. Miten lienee Myhistyksen vekottimissa tyvikorjauspäivitykset sun muut?

    Ja se vielä, että siellä Myhistyksen suunnalla pölkkykohtaiset tulosteet ovat olleet arkipäivää esimerkin vuoksi??

  • Puuki

    Raakkitukki%:a seuraamalla saatasiin hävikkiä ennakoitua. N. 4 % on keskimäärin ainakin joillain sahoilla ollut raakkitukki%. Jokainen saha tietää oman tilanteensa tarkimmin.  Lahon vaikutuksen pystyy ennakoimaan sopimalla laholle eri hinta kuutioiden mukaan.  Lenkouden ja mutkaisuuden ym. näkyvien vikojen vaikutus pitää arvioida ennen tarjousten tekemistä . Mahdollisten muiden sisäisten vikojen vaikutus näkyy vasta sahalla läpivalaisussa, se on sama tilanne molemmissa hinnoittelutavoissa.

    Puutavaralajihinnoittelussa selviää hinta jälkeenpäin ja katkonnan riskit on kokonaan myyjillä.   Osa siitä riskistä siirtyisi ostajalle . Mutta se saisi katkoa puut aina tarpeen mukaan miten haluaa eikä tulisi sanomista katkonnan oikeellisuudesta.

    Selkeyttäisi  tarjousten vertailua ja leimikkojen sopivuutta eri ostajille. Missä on lyhyen tukkien käyttäjiä, niin esim. tyvestä lengot puut saattaa käydä lyhyiden mittojen käyttäjille vielä tukiksi mutta muille ei. Sopivin ostaja olis heti selvillä ko. leimikolle.

    Metsuri motokuski

    Eiköhän tuo runkohinnoittelun este ole juuri se että leimikon laatu ei ole niin hyvää että runkohinnoittelua voisi käyttää. Uskon että hyvistä päätehakkuuleimikoista runkohinnoittelu tarjouksia tulee. Harvennuksiin tuskin runkohinnoittelu sopii kovin hyvin, koska yleensä harvennuksissa poistetaan huonommat puut. Vaarana on että runkohinnoittelussa korjuu osuu liian usein parhaisiin puihin.

    mehtäukko

    Runkohinnoittelu olisi teoriassa hyvä, mutta ketkä kiertävät sekasikiöisissä leimikoissa laaduttamassa lähes joka puun? Tai ottaa sitten tietoisen riskin.

    Kun runkohinnoittelussa laitetaan kunnon huluvatunvara alaspäin, mitä sillä saavutetaan?

    Nimetön

    Samaa mieltä kahden edellisen  kans, arviokauppaa runkohinnottelu niin saa vain arvailla kuka siinä pärjäis ja häviäs.

    rööri roope

    Runkohinnalla myyny aukoksi useita mänty kuvioita.Ei oo kaduttanut.Viimeinen kauppa 67e motti.

    mehtäukko

    Mäntymetsissä ja koivikossa teoria ehkä toimisi, mutta huonolaatuisissa tuskin.Kuusikoissa vielä vähemmin eikä huonolaatuisissa ollenkaan.

    Ammattimies puikoissa näkee karsittu pölkky-aihio kerrallaan tilanteen, jota mittalaite auttaa kapenemaa ennakoiden. Laho näkyy heti tai esim. halkeama.Sahoilla laadutuksessa auttaa vain pyöritys, mutta ammattilainen hakkuussa ei tarvitse sitäkään.

    Myyjähän koettaa päästä joko myrskypuistaan tai vain kasvunsa saavuttaneesta ”tukkimetsästä” eroon maksimihinnalla. Miksi ostaja ottaisi tukkisaannon riskiä runkohinnoittelussa ilmaiseksi? Ei tunnu loogiselta.

    Kuten Suorittava on maininnut, totta hitossa ostaja haluaa ja sahaa heiltä ostettuja dimensioita….Oliko ensin kana vai muna vai..?

    sitolkka

    Välillä tuntuu niin kuin jotkut täällä omalla pörssillään puuta ostaisivat.

    mehtäukko

    Jovainko ?

    Puuki

    Kun luottamus puun ostajiin voi olla mitä on historian perusteellakin, niin miksi myyjän pitäsi yksin kantaa riski huonosti tehdystä katkonnasta ? Normipäätehakkuu männikköön ja kuusikkoon  käy runkohinnoittelu sovellettuna parhaiten. Reilu peli eikä mitään manipulointia mitassa sen mukaan mikä sattuu olemaan kannattavinta hakkuupäivänä ostajalle.

    Minä ainakin kuvaan leimikon ja otan muutamia koealoja ennen hakkuuta, jotta on  jotain kättäpidempää jos sattuu , että vuosi sitten pystyyn myytyä tukkia ei tulevalla hakkuuhetkellä tarvitakaan , kuten näyttää ainakin tällä hetkellä olevankin.    Ei se sitä tarkoita että välttämättä ostajafirma olisi juoni vaan tsekkaaminen kuuluu norm. kaupan varmistamistoimiin.

    metsä-masa metsä-masa

    Tehdas mittaus sahoilla on tarkka, jos puut on puhtaita lumesta ja jäästä. Tehdasmitan hankaluutena on pienien erien luotettavasti erillään pitäminen kuljetuksessa, tilitysten viivästyminen ja puutavaran jäänti mittaamattomana  metsään.

    Sahamitta luovutusmittana: kokeiluja konenäön toimivuudesta on saatu, josta on puhuttu jo vuosia, haittapuolena on ennakkoon arvailu sen paljastavan puun sisäisiä vikoja jopa liian paljon ja sitä kautta kiristävän tukin laatua. Nähtäväksi jää joko uusiin suursahoihin nämä mittalaitteet asennetaan !

     

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 280)