Keskustelut Puukauppa Mittaustiedoista repesi riita

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 155)
  • Mittaustiedoista repesi riita

    Mittaustiedoista repesi riita
    – ”Hämmästyttää, että metsänomistajien oma yhtiö tekee tällaista”

    Metsänhoitoyhdistys Keski-Suomen ja Metsä Groupin välille on puhjennut kiista puutavaran mittauslain tulkinnasta. Erimielisyyttä on siitä, miten yksityiskohtaisia tietoja ostajan pitää luovuttaa myyjälle hakkuukonemittauksesta.

    Juttu oli eilisessä 6.3.2015 Maaseudun Tulevaisuudessa.
    Kertokaapas tyhmälle rangankarsijalle, miksi motolistoja salataa myyjältä?
    Eikös puukauppakin pitäisi perustua rehellisyyteen ja luottamukseen. Itse olen motolistat saanut. Jutussa mainitun MG kanssa en ole kaupoille päässyt.

  • Reijo Lahtonen

    …se konekauppa…

    Ei – minä en niitä myynyt nuorukaiselle. Kuolinpesästä myin ne eteenpäin. Kaveri tunnollisena pesi koneen ja ennekuin rahoitusyhtiön auto tuli noutamaan, nousi konehallissa hirteen. Kun kuski tuli hakemaan konetta pesty – puhtoinen oli pihassa – ja kun konehallin oven aukaisi, niin kumisaappaat osuivat otsaan.

    Totista hommaa. Kynttilät olivat pöydällä ja nuorukaisen kuva kynttilöiden välissä. En ala kertomaan tässä sen enempää miten tilanne tuohon ajautui, mutta jos joku haluaa kuulla totuuden, niin laita meiliä.
    Pyhä kolminaisuus: Rahoittaja – Konevalmistaja – Metsäyhtiö, jatkoivat porskuttamistaan. yhä. Maksumies poistui kirkkomaalle.

    – Reijo

    Ps – luitteko jo tuon – 600.000 laskua – pitkä veto – lakineuvoksen johdolla. Metsänomistajien edunvalvonta on tottavie mallillaan.

    http://yle.fi/uutiset/metsanomistajien_saamat_laskut_hammentavat__600_000_ihmisen_yhdistykseen_kuulumisesta_paattikin_ministerio/7857140

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    ”Se runkohinnoittelu,mikä vapauttaa katkonnan seuraamisen ja toteutumisen on etukäteen tapahtuvaa arviointia puutavaralajien suhteesta.”

    Minun sovelluksessani (olkoon nimeltään vaikka ”rungonarvohinnoittelu”) arviointi tapahtuisi vasta hakkuun yhteydessä rungoittain. Ero nykyiseen menettelyyn tulisi vain siinä, että puun ostajan tulisi maksaa rungon todellisen arvon mukaan, eikä sen mukaan, mitä hänen asiakkaansa sillä hetkellä tarvitsevat.

    Katkontaa ei tarvitsisi valvoa läheskään niin tarkasti kuin nykyisin. Rungon koko tulee mitatuksi hakkuukoneen muistiin, ja se osaa jakaa sen oikein tukki- ja kuituosaan ja mahdolllisiin muihin lajeihin.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jos rungonosahinnoitteluun mentäisiin, olisi tietenkin puukauppaa tehtäessä oltava selvillä, paitsi leimikon tarkat tiedot, lisäksi se, minkä kokoluokan puut kullakin ostajalla lasketaan tukiksi ja mikä kuiduksi. Lisäksi vielä pylväät, laatutyvet, pikkutukit jne. Tarjousten vertailu ei olisi helppoa tässäkään mallissa, eli mhy:n apu olisi edelleen tarpeen!

    Lisäys: nuo edellä mainitut seikat ottaa mhy nykyisin huomioon vertaillessaan eri ostajien tarjouksia. Toisin sanoen, jos nyt ei käytä mhy:n puukauppapalvelua, on aivan oman paikallisen tiedon varassa. Esimerkiksi, että laadukas päätehakkuuleimikko kannattaa todennäköisesti myydä ennemmin sahalle kuin sellufirmalle. Huomionarvioista on, että suurimmat erot katkonnassa yritysten välillä ovat kuitenkin harvennusleimikoissa, ei päätehakkuissa.

    Ehdotukseni eroaa puukaupan nykymallista oikeastaan vain yhdessä osiossa: katkonta ei enää vaikuttaisi puun myyjän samaan tiliin.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Maastullin nettisivuilta ilmenee, että puun myyjä on Konneveden kunta, kuten täällä jo todettiinkin.

    Jos metsäyhtiöt eivät enää luovuta katkontatietoja entiseen malliin, mhy-kenttä ei enää pysty niin hyvin avustamaan metsänomistajia parhaan puunostajan valinnassa kuten tähän saakka. Tämä on puun ostajan etu, ei myyjän. Uusimmassa Metsänomistajat-lehdessä (Keski-Suomi) mainostettiin juuri, että mhy:n valtakirjalla tekemissä puukaupoissa hintataso on ollut noin 2 euroa per motti korkeampi kuin muissa puukaupoissa.

    Mhy:n omalla hakkuupalvelulla on tarjouksia tehtäessä kilpailuetu, jos se käyttää tietämystä eli kokonaiskuvaansa paikallisista puumarkkinoista hyväksi.

    Jos mhy:n kyky avustaa puukaupoissa ja niiden valvonnassa tulevauudessa heikkenee, se puoltaisi entistä enemmän katkonnan ja puumaksujen erottamista toisistaan, joko ennen puukauppaa (runkohinnoittelu) tai hakattaessa (rungon arvon hinnoittelu). Paras systeemi olisi sellainen, jossa tarvitsisi vertailla puukauppatilanteessa vain puutavaralajien yksikköhintoja. Puun ostajalla saisi sitten olla omat lajit, mitä se sillä hetkellä katkoo, jotain aivan muuta. Mielestäni win-win tilanne: molemmat osapuolet voittavat.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Kyllähän tässä tulee aika synkkä kuva tulevaisuudesta miten teollisuus meinaa puut saada. Jos meillä on suuri joukko metsänomistajia ei edes tiedä mikä on mhy, pitääkö siihen kuulua vai ei vai sekoitaanko sitä muroihin. Metsänomistajat eivät ole akuutissa edunvalvonnan tarpeessa vaan avun akuutissa neuvonnan ja avustamisen tarpeessa, että puukauppa käy ja hoidot tulee tehtyä.

    Noin yleisesti ottaen kun tulevaisuudessa ihmiset elävät pidempään, metsät saattavat pysyä ppitkäänkin herran hallussa kun sukupolvenvaihdosta ei ole tehty ja omistaja on pitkään hoitolaitoksessa. Sitten kun se aika vihdoin tulee, niin sitten varttuneemman kaupunkilaisväen pitäisi ykskaks alkaa laittaa puuta myyntiin ja taimikonhoitoja hintsusti niin silloin sitten vasta otetaan selvää mikä se mhy on. Sit sieltä tulee tyyppi arvioimaan niitä pöpeliköitä missä jo mittavälineidenkin käyttö on jo hankalaa ja metsät ovat kaukana oppikirjasta. Siinä on sitten arviointivirheen paikka ja suurista odotuksista äkkirikastumiseen tuleekin sitten pettymyksiä kun pöpeliköstä ei lähdekkään niin paljon puuta kun on äkkiseltään näyttäny.

    jees h-valta

    Muuten hyvä vuodatus Ammatti Raivoojalta mutta mitä teollisuuden puuntarpeella on tekemistä mhy:n kaas?
    Ja niitten pöpelikköjen?

    jees h-valta

    Teollisuus keskittää kokoajan puuhuoltoaan sopimusasiakkaille ja tarjoaa ohessa Erittäin mielellään myös hoitopalvelut. Lisäksi olen jo parillekkin yksityiselle joutunut sanomaan ettei tartteta. Juoksevat ympäri maaseutua ja tarjoavat palveluaan myös. Kun se mhy nukkuu siellä konttorin pöydän vieressä ei taida olla aivan samalla viivalla.

    Hyöteikkö Hyöteikkö

    Tuon uutisoinnin perusteella on aika vaikeaa päätellä, mistä asiassa oli loppujen lopuksi kyse. Uskallan kuitenkin väittää, että puun ostaja kyllä luovuttaa mittaus/hakkuutiedot myyjälle tai myyjän edustajalle. Jos Mhy on valtuutettu hoitamaan puukauppa, niin sitten vain valtuutetulle eli Mhy:lle.

    Itse olen pyrkinyt antamaan ostajalle ja motokuskille työrauhan. Yhden kerran olen soittanut koneenkuljettajalle työmaalle ja silloinkin vasta sen jälkeen kun olin keskustellut ensin ostoesimiehen kanssa. Oli kysymys hieman erikoistilanteesta. Väliaikatiedot sain samana päivänä .

    Ei ostajan todellakaan tarvitse antaa tietoja erikseen jokaiselle myyntipuolen osakkaalle. Ei varsinkaan puhelimitse. Joskus kysyjiä riittää.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    No musta se on luonnollinen paikka mistä moni aloittaa tai ainakin kannattaisi aloittaa.

    Jos siellä passiivisten osastolla ei olla kovin tietoisia asioista niin tuskin sieltä puutakaan liikahtaa.

    Hyöteikkö Hyöteikkö

    Nyt kyllä täytyy tunnustaa, että putosin Ammatti Raivoojan kärryiltä???

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 155)