Keskustelut Puukauppa Mittaustiedoista repesi riita

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 155)
  • Mittaustiedoista repesi riita

    Mittaustiedoista repesi riita
    – ”Hämmästyttää, että metsänomistajien oma yhtiö tekee tällaista”

    Metsänhoitoyhdistys Keski-Suomen ja Metsä Groupin välille on puhjennut kiista puutavaran mittauslain tulkinnasta. Erimielisyyttä on siitä, miten yksityiskohtaisia tietoja ostajan pitää luovuttaa myyjälle hakkuukonemittauksesta.

    Juttu oli eilisessä 6.3.2015 Maaseudun Tulevaisuudessa.
    Kertokaapas tyhmälle rangankarsijalle, miksi motolistoja salataa myyjältä?
    Eikös puukauppakin pitäisi perustua rehellisyyteen ja luottamukseen. Itse olen motolistat saanut. Jutussa mainitun MG kanssa en ole kaupoille päässyt.

  • Reijo Lahtonen

    Rane – mitä mahtanet tatkoittaa?

    Esiintuomani savottahan on tapahtunut puolitoista vuotta sitten. Aika moni metsänomistaja oli sitä mietlä, että tuossa ajassa kyllä pitäisi motolista saada metsänomistajan, ilman oikeusprosessiakin.

    Savotalla oli käyneet jo Otson ja Metlan miehet. Ensimmäinen kävi toteamassa että jotain hämärää on – mutta hänkin totesi sen ilman motolistaa. Olisi luullut hänenkin sitä kaipaavan – sen sijaan laskua tuosta katselmuksesta tuli 520 euroa. Metlan virallinen mittaaja kävi reilun 1500 euron arvosta laskemassa kantoja. Oli vain harmiksemme mittasaksista loppunut virta, eli sekin mitta on epävarma.

    Tapaamani metsänomistajat tosiaan ei halunnut kokea vastaavaa metsäpalvelua omalle kohdalleen.

    Haluaisitko sinä Rane?

    Horjumaton

    A. Jalkanen ; Tällaisilta ikäviltä kalabaliikeilta vältyttäisiin kokonaan, kun kehitettäisiin puukauppatapaa siihen (jo pitkään agitoimaani) suuntaan, että puun myyjä saisi puistaan niiden laatua ja dimensioita vastaavan maksun, ja puun katkonta jäisi aivan kokonaan ostajan asiaksi.

    *** Vaan eikös se tässä vallitsevassa kauppatavassa ylläkuvattu idea nimenomaan ole se, että ensin hakataan ja sitten lajeittain maksetaan kauppakirjan mukaan. On lähinnä halusta/moraalista kiinni kuinka hyvin tukkiosuus hyödynnetään.

    Se runkohinnoittelu,mikä vapauttaa katkonnan seuraamisen ja toteutumisen on etukäteen tapahtuvaa arviointia puutavaralajien suhteesta. Pitäisin siinä todellisuutta vastaavaan osuvaa arviointia erittäin haastavana. Kyseisessä kauppatavassa metsänomistajan pitää itsekin olla jo hyvin kokenut arvioitsija. Ja osata pitää puolensa ostajan varmuuskertoimia sisältävää tarjousta harkitessaan.

    metsä-masa

    Maaseudun Tulevaisuus 6.3.2015 toi ajankohtaisen aiheen keskusteluun hakkuukoneen mittalaitteen tietojen luovuttamisesta.

    Metsä Groupin kohdalla tämä lienee ollut tapana jo pitempään, että tarkempia listoja luovutetaan nihkeästi, jos ollenkaan, eikä pelkästään Keski- Suomessa. Onko Metsä Group metsänomistajien oma yhtiö ?

    Kun Metsänhoitoyhdistykset kilpailevat korjuupalvelusta kautta maan, niin siellä on myös luottamus ja mittalista-asiat on jäsenneltävä uudelleen.

    Leimikon kontrollilistojen suhteen lienee kaikilla toimijoilla sama käytäntö, että sen saa pyydettäissa leimikon aloituksessa.

    Kolmen ison ostajan lisäkki on myös joukko sahureita läpi valtakunnan, jotka ostaa erikoispituuksilla- ja laeilla.
    Siellä jo markkinointi mielellä tulostavat niin sanotut tukkitaulukot ja kertovat katkonnan vaikutukseet ko. kauppaan. Katkonnalla vaikutetaan oleellisesti kaupan arvoon tukkileimikossa.

    ” Näillä toimilla syntyy luottamus puunostajaan ” !

    raivuri

    Itse ainakin MG:lta saanut listat asiallisesti pyytäessä. Toisaalta teen vain kunnollisia kauppoja ja pidän ostomiehiin hyvät välit.

    mehtäukko

    Tältä istumalta en myisi ensimmäistäkään leimikkoa runkohinnoittelulla.Sekametsä ja eri laatuiset puut arviolta mikä olisi tukki/kuitu-osuus.Siis arvio on arvio.
    Pystyyn leimattu mäntypylväsleimikko on ihan eri juttu,jossa oikein kalibroitu kunnollinen kone tekee luotettavaa jälkeä.
    Kun puukauppa tehdään molemminpuolisella ymmärryksellä mitkä ovat mitta-ja laatuvaatimukset ja tämä taulukko on moton mittalaitteella myös niitä lyhyitä ja minimilatvatukkeja yhtä lailla painottaen,on homma vasta puoliksi onnistumassa.
    Mikäli hakkuukoneen kuljettaja ei ymmärrä aptinsa sisältöä käytännössä ja joka tukkirungolla,lopputulos on mitä sattuu!
    Tukkilistassa näkyy joka pölkky ja tukkipinosta on löydyttävä myös ne lyhyet pituudet että minimilatvat.
    Näin jos toimitaan,mitään salattavaa asianosaisilla ei ole.

    Horjumaton

    mehtäukko ; Tukkilistassa näkyy joka pölkky ja tukkipinosta on löydyttävä myös ne lyhyet pituudet että minimilatvat.
    Näin jos toimitaan,mitään salattavaa asianosaisilla ei ole.

    *** Ei lisättävää. Avoimuus on valttia. Se jos mikä lisää luottamusta.

    Iron Man

    Vai että runkonarvohinnoittelu.
    Ostaja puoli hyväksyy tuon systeemin mukisematta.

    Kivelänhanttu

    Täysin erimieltä Ranen kanssa, metsäkaupan pettymyksistä kerrottava avoimesti ettei toiset myyjät tee samaa virhettä. Otson ja MHY:n niinsanottu ”vetelyys” mahdollistaa edunvalvonnassa kaikenlaisten lahtosten olemassaolon. Olen itse hakkuissa katsonut kuitupuupinoa ettei siellä ole tukkipaksuista ja laatuista puuta. Tehköön ostaja puista millaisia tukkeja haluaa kunhan ei vaan jätä tukkiosaa kuitukasaan. Päätehakkuukaupoista lasken keskiarvohinnan joka pitäisi olla yli 45 euron vaihtelee paljon, leimikkoa täytyy osata arvioida järeys/lahoisuus ja niin edelleen.

    mehtäukko

    ”Rungonarvohinnoittelu”-A.Jalkanen.Niinpä.Idea sinällään hyvä,mutta tuskinpa koko sahateollisuus siihen taipuu ja ainakaan että muutosvaiheessa ei joillain kertoimilla nyysittäisi tiettyyn ”edulliseen” suuntaan.
    Voisihan joku laskutaitoinen esittää realisen lasketakaavan jolla kaikki voittaisivat.Olisiko se mahdollista?
    Sinällään tämäkin käytäntö toimii kunhan edellä esitetyt asiat todellisuudessa tapahtuvat.

    Metsuri motokuski

    Kerroppa kivelänhanttu kuinka voit todeta että kuitukassassa on sinne kuulumatonta tavaraa pelkään pölkyn päähän katsomisella ? Jos reklamaatiota haluat tehdä on ne tehtävä siinä vaiheessa kun pölkky on katkaistu ja seuraava pölkky on tehty.

    Itse lyön aika paljonkin kuitukasaan tukkikoon kokoista puuta muttaa syyt ovat poikkeuksesta käyryys tai sitten vikaisuus kuten korot ja poikaoksat lahoista puhumattakaan.

    Minusta se että rekalamoidaan pelkän kasan perusteella osoittaa vain ammattitaidottomuutta.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 155)