Keskustelut Puukauppa Mittaustiedoista repesi riita

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 155)
  • Mittaustiedoista repesi riita

    Mittaustiedoista repesi riita
    – ”Hämmästyttää, että metsänomistajien oma yhtiö tekee tällaista”

    Metsänhoitoyhdistys Keski-Suomen ja Metsä Groupin välille on puhjennut kiista puutavaran mittauslain tulkinnasta. Erimielisyyttä on siitä, miten yksityiskohtaisia tietoja ostajan pitää luovuttaa myyjälle hakkuukonemittauksesta.

    Juttu oli eilisessä 6.3.2015 Maaseudun Tulevaisuudessa.
    Kertokaapas tyhmälle rangankarsijalle, miksi motolistoja salataa myyjältä?
    Eikös puukauppakin pitäisi perustua rehellisyyteen ja luottamukseen. Itse olen motolistat saanut. Jutussa mainitun MG kanssa en ole kaupoille päässyt.

  • kuusessa ollaan

    Epäilen, että jos mentäisiin runkohinnoitteluun ja yhtiö maksaisi vain kuutoista haluamallaan tavalla, hilaisivat metsäyhtiöiden (selluakin tekevät) tukin latvaläpimitan hyvin pian 20 sentin lähelle. Se on kuulemanin mukaan heille kannattavinta sahattavaa ja järeä latvakuitu taasen hyvää hiokkeen tekoon.
    Taasen sahayhtiöt ottaisivat nykyisen tavan mukaan tarkemmin tukin talteen, jotta ulosmyytävää kuitua ei kertyisi niin paljon.

    Vähitellen runkohinnoittelu muokkaisi leimikkotarjouksia tarkemmiksi ja huonolaatuiset puustot menisivät enemmän sellukattilaan ja laadukkaat puustot sahaukseen ja jatkojalostukseen. Ja pienirunkoiset harvennukset kaikki energiaksi.
    Näillä kaikilla toimialoilla on omat vahvat tekijänsä, jotka osaavat hyödyntää itselleen parhaiten sopivat leimikot. Silloin tosissaan kilpailua olisi, kun perustana olisi muu kuin jalkamitta-aikakauden jäänteet. Lopputuloksena kaikki laatua kasvattavat saisivat paremman tuloksen kasvatukselle ja risukoiden kasvattajat saisivat omat pikavoittonsa, ilman valtion tukea.

    Rane

    Varmaan kaikille keskustelun seuraajille tämä ”matriisi” ei ole ihan selvä.Se on siis arvoapteeraustaulukko jossa jokaiselle tukkipituudelle annetaan suhdeluku,”hinta”, jonka perusteella tietokone ehdottaa kuinka runko jaetaan tukeiksi.
    Pelkkä apteerausohjelma pyrkii jakamaan rungon tukkiosuuden tarkasti käyttäen kaikkia pituuksia.Arvoapteerausohjelma pyrkii myös ottamaan tukin tarkasti mutta tehden mahdollisimman paljon niitä mittoja joilla on laitettu suurempi ”hinta”.
    Jos jonkin mitan hinta on laitettu kovin pieneksi,ohjelma ei edes yritä tarjota sitä jos sen käyttö vaatisi hintavamman pituuden lyhentämistä.
    Tällöin voi olla että tukkiosuutta ei oteta ihan tarkasti.
    Mutta yleisesti apteerausohjelmat todella auttaa ottamaan tukin tarkempaan kuin pelkkä kuski tekisi.Varsinkin nyt kun nämä ”hätävara” lyhyet mitat näyttää olevan katoava luonnonvara.

    pihkatappi pihkatappi

    Moton ohjelma tietää jo 2 metrin kohdalla, mitä rungosta saadaan, jos siinä ei ole vikoja. Hyvä kuski tietää miten tukit kannattaa katkoa, kun siinä rungossa on vikoja. Hyvälatuisessa puustossa pitäisi latvatukit olla järjestään 15 – 16 cm latvalta, mutta kun matriisi tehdään sillä tarkoituksella että kuitua saadaan rungosta enempi, on latvatukin läpimitta ~17 cm. Nykyisin osataan lukea jo ihmisten aivoista, mitä silmät näkevät, tekniikan puolesta olisi kaikki mahdollisuudet apteerata puista maksimi määrä tukkia, mutta eihän sitä haluta tehdä.

    Minulla oli tuolla leimikolla tukkiosuus 85% ja sitä ihmetteli ostomieskin, puut olivat pienehköjä kuivahkon kankaan karummasta päästä, mutta suoria. Noita alettiin katkomaan tosiaan siten että aina olisi jäänyt noin 2 metriä tukkiosaa kuituun, eli tukkiosa olisi jäänyt alle 80%.

    Toinen asia on sitten nuo piensahojen pikkutukit, niitä en päätehakkuulta myisi. Vahtimatta tukkiosa loppuu 17 cm:n kohdalle ja latvasta otetaan pikkutukki. Harvennuksillakin tuota siirtymää tietysti tapahtuu, mutta puuston järeydestä kiinni, miten kannattaa myydä ja jos motomies on paras kaveri, niin ei tuolla välttämättä tarvitse seurantaa.

    Tottakai järeä ja suora puusto on helppo apteerata, mutta tässä ei nyt puhuta pelkästään siitä. Kuitua sieltä hyvältä palstaltakin tehdään niin paljon kuin iletään. Ja kantojen nosto kohteilla pitää tietysti jättää hieman pitempi kanto, siinä voikin sitten laskea kannattavuutta siltä pohjalta että 200 euroa tukkiosaa menee hetaarilta puoli-ilmaiseksi energiapuuksi. Ei nämä isot firmat mitään hyväntekeväisyys järjestöjä ole. Markkinatalouden puitteissa tietysti toimitaan ja yhteiskunnan etu on että puukauppa toimii, joten näitä asioita ei haluta julkisuuteen tuoda.

    pihkatappi pihkatappi

    Varmaan nyt sitten kehittelevät sopimuspaperit uusiksi, että voidaan sopimuksen mukaan tehdä aina miten huvittaa. Ihmeellistä touhua kaikenkaikkiaan, eikä Suomen valtion pitäisi puollustaa Suomalaista metsänomistajaa pörssiyhtiöiden kanssa toiminnassa, eikä luoda järjestelmää, missä metsänomistajalla ei ole mitään järkevää mahdollisuutta pitää oikeuksistaan kiinni.

    oksapuu

    Niimpä, olisi varmaan aika herätellä Mhy-puu henkiin…

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Juuri Puukin mainostamaan laatuhinnoitteluun päin pitäisi pyrkiä. Kysymys kuuluu, että miten? Tavallaan mhy:n apu puukaupassa toteuttaa alkeellisella tavalla laatuhinnoittelua, kun parhaat tukkileimikot menevät usein kilpailutuksessa sahoille. Vain harva metsänomistaja taitaa puukaupan niin hyvin, että pystyy omin päin hyödyntämään laatuhinnoittelua. Jos tuntee hyvin alueensa puunostajat, niin sitten kyllä.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Nii eikös nyt maksettava tukin hinta ole keskihinta tukeista mitkä jaetaan vielä hintaluokkiin koon mukaan. Jos tukkia alettaisiin apteeraamaan maksimi tukkisaannon saamiseksi mikä tarkoittaisi pienempiä ja lyhyempiä tukkeja niin keskihinta ropisisi alaspäin. Ilmeisesti juuri yksityiset sahat ovat tämän rungonosa hinnoittelun takana. Siinä systeemissä tukkien hinnoittelu perustuisi niiden todelliseen arvoon koon mukaan eikä keskihintaan pienistä ja lyhyistä ja pitkistä ja paksuista.

    Onko maanomistajien etu, että mhy sotkeutuu puukauppaan eikä nähtävästi saa enää kunnollisia katkontatietoja? Onko puuyhtiöt kehittäneet niin hyvät apteerausohjelmat, tukeista saadaan paras tulos mikä ei aina tarkoita, että tukit ajetaan pieninpään läpimittaan, että näitä liikesalaisuuksia ei enää haluta kilpailijalle eli mhy:lle jakaa? Taustalla olevat järkisyyt tuntuvat villitsevän joitakin ja onko maaperä muuttumassa otolliseksi uudenlaiselle edunvalvontayrittelijöille, joita voisi kutsua vaikka ”Ammatti Riitelijöiksi?”

    suorittava porras suorittava porras

    #”Hakkuusopimuksemme ovat ajalta jolloin apteerauksen suorittivat metsurit ja myyjät olivat mukana savotalla. Ne pitäisi nyt vihdoin unohtaa ja siirtyä 2000-luvulle.”#

    Täysin samaa mieltä : )

    Tänä päivänä puun pitää liikkua vikkelämmin. Isommilla leimikoilla on monesti pölliauto odottamassa puita jo varstolla , kun lähikuljetusta aloitellaan . Osoite puille on tiedeossa , olisi vain mitä kuljettaa.

    Katselin leimikon vaihdon yhteydessä hakkuuohjeen tavaralajiluetteloa . Kahteen eri paikkaan (sahalle) on toimitettava tukkeja . Molemmilla asiakkaille on tukeille kolme eri laatuluokkaa , joilla luonnollisesti jokaisella omat eri pituus- ja läpimittaluokat . Lisäksi järein , sahalle ylisuuri tai hiukan vajaalaatuinen tukki kulkeutuu sorvattavaksi . Onneksi jälkimmäisellä on vain kaksi pituutta….ja onneksi ei ole pylväitä eikä pikkutukkeja .
    Matriisi rakennetaan näiden eri tekijöiden ja vaatimusten yhteenvetona . Kuidullekin on parhaimmillaan kolme eri laatua.

    Kuljettajan ei kannata kovin paljon tekemisiään pohtia . Kaatosahauksen jälkeen vain syöttönappi pohjaan , niin kone hoitaa rungon jakamisen ja katkomisen automaattisesti . Viat on tietysti tuossa tohinassa (syöttönopeus 6m/s) yritettävä poimia pois ja kuormainta koetettava liikuttaa sen verran , että eri tavaralajit ja laadut tulevat omiin kasoihinsa . Vauhtia on yritettävä pitää yllä , kun ensimmäinen rekka lähti ja toisen valot näkyvät jo varstolla.

    ..eletään vuotta 2015..

    Kuten edellä jo mainitsin , yksinkertaisin tapa olisi suora kuutioihin perustuva hinnoittelu . Parhaan tarjouksen tekijä korjaisi potin ja saisi korjata ja katkoa puut parhaalla mahdollisiella tavalla .

    Mettämies Mettämies

    Luulen että laatuhinnoitteluun ei ole isoilla yhtiöillä tarvetta, ne saavat laadun bulkkitavaran hinnalla, näillä sopimusmalleilla. Onko laatutyven/oksattoman rungon jalostajilla jo hankintasopimukset isojen yhtiöiden kanssa, jolloin se laatulisä valuu sinne ?

    Se apteerausohjelma saadaan kyllä painottamaan sitä paksua kuituakin, jolloin metsänomistajan tappio on ainakin 100€/tunti koneen pyöriessä palstalla, Eikä kuski tohon voi vaikuttaa, kone mittaa ja pätkii.

    Juuri tuo läpihinnoittelu €/kuutio + minimi hyödynnettävä latvaläpimitta, olis hyvä malli, silloin ostomiestenkin ammattitaito punnittais ja niistä laadukkaista puista sais paremman hinnan, mutta motolistat pitäis silti myyjän saada.

    jees h-valta

    Mitä olen noita kuutiohintoja seuraillut toteutuneista aika ykstotista luettavaa on. Aika harvoin se läpihinta kolmeakymppiä enempää juuri on. Paljonkaan. Kyllä minulle aivan sama mutta haavelistaltahan tuo lähinnä on repäisty. Nykysysteemi toimii ja varmaan pysyy. Aivan hyvä ja riittävä eikä anna aihetta turhiin spekulaatioihin.

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 155)