Keskustelut Puukauppa Mittaustiedoista repesi riita

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 155)
  • Mittaustiedoista repesi riita

    Mittaustiedoista repesi riita
    – ”Hämmästyttää, että metsänomistajien oma yhtiö tekee tällaista”

    Metsänhoitoyhdistys Keski-Suomen ja Metsä Groupin välille on puhjennut kiista puutavaran mittauslain tulkinnasta. Erimielisyyttä on siitä, miten yksityiskohtaisia tietoja ostajan pitää luovuttaa myyjälle hakkuukonemittauksesta.

    Juttu oli eilisessä 6.3.2015 Maaseudun Tulevaisuudessa.
    Kertokaapas tyhmälle rangankarsijalle, miksi motolistoja salataa myyjältä?
    Eikös puukauppakin pitäisi perustua rehellisyyteen ja luottamukseen. Itse olen motolistat saanut. Jutussa mainitun MG kanssa en ole kaupoille päässyt.

  • metsä-masa

    Hei !

    Olipa mukava huomata ja lukea vankkoja, perusteltuja ja kokemuksen kautta havaittuja mielipiteitä, kiitos niistä. Näma asiat on tärkeitä ja puhuttaa koko metsänmyyjä ryhmää. Kaikilla hakkuu toiminnalla vaihtelevissa olosuhteissa tulisi olla asiallinen valvonta,

    Kaupan teon aikaan on helppo ja viisasta käydä läpi mittavalikoima, jotka kaupalle kirjataan,että meneekö ( parjatun ) matriisin pituus tai paksuus jonkun mitan ohi hakkuun aikaan. Kaupan teon aikaan se voi tuntua pieneltä asialta, mutta sen merkitys on suuri rahallisesti. ” Korjuuseen voi kulua pitkäkin aika.”

    Hakkuun valvonta työn aikaan: silloin kun puut ovat vielä palstalla on oikea aika todeta mitten tukkirunkoja katkotaan ja käsitellään kauppakirjaan verrattuna, lyhyet pituudet ja minimipaksuudet, silloin se on helppoa !

    Tämän päivän motomiehet on mielestäni edelleen silmäkkäitä, työnsäosaavia, motivoituneita ja ammattiylpeitä työstään, niin kuin kuuluu ammattinsa osaavan ollakkin, mutta jos on se matriisi silloin ei voi kovin paljon parannusta myyjälle tehdä. Siitäpä ei olekkaan syyttäminen hakkaajaa, vaan sitä mitä on kaupalla sovittu.

    Oikesta hakkuun valvonnasta hyötyy kaikki, olipa se toimeksiannettu tai oman leimikon tehtävä !

    suorittava porras

    #”Eli olen sitä mieltä että jotenkin tuota puukauppaa pitäisi muuttaa, kun ostetaan leimikoita tietyillä yksikköhinnoilla ja sitten päätetään vasta hakkuun yhteydessä, paljonko noita eri yksiköitä nyt tässä tapauksessa otetaan. #”

    Yksinkertaisin tapa olisi , että leimikosta tehtäisiin tarjous

    kokonaiskuutiomäärä kertaa X euroa .

    Paras tarjous voittaisi . Teollisuus saisi katkoa rungot parhaaksi katsomallaan tavalla . Valvonta helpottuisi tämän myötä rajoittuen korjuujälkien seurantaan .

    Tämä onnistuu varmasti hienosti nykyisten valveutuneiden metsänomistajien kanssa face to face .
    Neuvontaa eikä edunvalvontaa tarvita monien tällä palstalla esiintyvien nimimerkkien mielestä lainkaan . Nyt olisi mahdollisuus näyttää todellinen osaamisensa puukaupoissa ja
    metsänkäsittelyssä .
    Neuvontaorganisaatioista ei jatkossa ole edes apua , kun ne määrärahojen ja laiskan palvelujen kysynnän vuoksi supistuvat olemattomiin. Se , että onko jälkimmäinen asia hyvä , on kokonaan eri juttu.

    Vielä noista kirotuista matriiseista sen verran , että kauppaehdoissa esiintyvät mitat sisältyvät matriiseihin , mutta mittojen painotus vaihtelee kysynnän mukaan .

    Rungon jakaminen eri tavaralajeiksi tulee perustua tarpeeseen , ei mieltymyksiin . Matriisit on rakennettu tuolta pohjalta =tarve . Jos katkonta ei osu sahauksen kannalta kohdalleen , tulos heikkenee ja maksukyky alenee samassa suhteessa .
    Matriiseihin on hyväksytty jonkin verran heikommin sopivia dimensioita , mutta se on taatusti huomioitu määritettäessä kantohintaa .

    PS. Jos samaa kaadettua runkoa laitetaan jakamaan useampia henkilöitä , olen huomannut , että jakoperusteita on tasan yhtä
    monta , kun jakomiehiäkin . Onneksi on vain yksi matriisi . 🙂

    Kivelänhanttu

    Suorittavan kanssa samaa mieltä kokonaiskuutiomäärä kertaa X euroa. Olen laskenut usean vuoden ajan jo tätä keskihintaa päätehakkuukaupoissa kuten aiemmin jo kerroin. Maailmalla halutaan puutavarasta mittoja jotka eivät ole lyhempien tukkien mittaisia ja pintalaudoista tulee viellä lyhempiä joita on vaikea kaupata. Motoketjuen välillä on suurempia eroja tukinsaannissa kuin eri yhtiöiden välillä. MHY:llä on ketkontatieto eri yhtiöiden katkonnasta. Tämä ei kaikissa tapauksissa kuitenkaan riitä, joitakin motoketjuja kannattaa metsänmyyjän karttaa.

    Metsuri motokuski

    Jonkin verran sitä tehdään että tarjouksessa mainitut mitat muuttuvat hakkuupäivänä. Voihan hakkuun ja tarjouksen välillä olla aikaa parikin vuotta. Lopputuotteen mittatarpeet saattavat muuttua jonkin verran ainakin piensahojen osalta, jotka saahaavat paljon muutakin kuin perusbulkkia 3dm jaolla.

    Matriis ei kerro muuta kuin peruslähtökohdan siitä mitä hakataan. Matriisin sisällä olevalla suhdeluvuilla määritetään painoarvot eri pituuksille. Noilla painoarvoilla ei ole useinkaan merkitystä meneekö tukkia kuitun vai ei. Jos apteerauksessa painotetaan esim 52 dm niin silloin matriisissa on pieniä apumittoja jolla päästään mieleiseen katkontaläpimittaan.

    Sanon ihan suoraan että juurikaan metsänmyyjällä ei ole ammattitaitoa arvioida matriisin oikellisuutta ja varsinkaan suhdelukuja. Monella ostomiehelläkään tätä taitoa ei ole. Usein me kuskit huomataan apteerauksen toimivuus ja sekin vain vuosien kokemuksella. Sen vuoksi tätä ei nyt hirvesti kannattaisi pohtia kun siihen ei oikein voi vaikuttaa. Tukkitaulukkokaan ei kerro koko totuutta kun vikaisuudet eivät niissä näy jonka mukaan kuski on joutunut apteerausta muuttamaan. Silloinhan saattaa olla että katonta esim 17 – 18 cm vaikka ikkuna on 16 cm:ssä.

    Usein nuo muutokset ovat sitä luokkaa esim että 37 dm mittaa tulee liikaa ja halutaan painoarvoa lisätä 40 dm:n mittaan. Silloin kuski tehtaan pyynnöstä nostaa 20 pistettä lisää 40 dm :n mitalle. Siis ei kovin merkittäviä muutoksia.

    Visakallo

    Metsänomistaja voi itse vaikuttaa eniten siihen, minkälaisia leimikoita myy ostajille.
    Jos hoitaa ja harventaa metsänsä ajoissa ja riittävästi sekä huolehtii maapohjan kasvutekijät kuntoon, voi tarjota ostajille sellaisia leimikoita, ettei katkontaongelmia juuri synny.
    Jos päätehakkuussa tukkiprosentti on lähempänä 50 kuin 100 prosenttia, on silloin syytä katsoa myös peiliin.

    ostaamyy

    Sanon ihan suoraan että juurikaan metsänmyyjällä ei ole ammattitaitoa arvioida matriisin oikellisuutta ja varsinkaan suhdelukuja. Monella ostomiehelläkään tätä taitoa ei ole. Usein me kuskit huomataan apteerauksen toimivuus ja sekin vain vuosien kokemuksella. Sen vuoksi tätä ei nyt hirvesti kannattaisi pohtia kun siihen ei oikein voi vaikuttaa.
    Lähetetty: 11 h, 48 min sitten
    Lähettäjä: Metsuri motokuski

    Ja taas on valitettavasti niin että sitä ammattitaitoa ei ole kellään.
    Ei edes motomiehellä. Jos meinaa tienata niin ei siinä ole aikaa juuri puita katsella sillä silmällä mitä niistä tulee kun apteeraus on eri ostajalla ja myyjällä.
    Lenkous on ainoa asia jonka näkee jos näkee. Ei puun tyveä käännetä lahon näkemiseksi. Kannosta ja katkaisun nopeudesta näkee jos näkee.

    Suurimmalla osalla motokuskeista ei ole hajukaan apteerauksesta sen oikeassa merkityksessä.

    Höpöttöminen matriiseista on turhaa. Kaikelaisista metsistä tulee kaikenlaisia tukkeja. pituus- ja läpimittalla.
    Tottakai kone tekee sitä kokoluokkaa joka siihen on ohjelmoitu ja tämä ei ole aina MO:n etu.
    Sahalle myytäessä ostajan ja myyjän etu on lähellä toisiaan sellupuun ostajalle ei.
    Sahalla on enemmän kokoluokkia tukille ja yleensä isot sellun ja paperin valmistajat välittävät tukinsa toisille sahoille.

    Jos tukki on apteerattu yhtiöön päin niin ennen sahausta sievistämisessä saadaan käyttökelpoista haketta sellukattilaan huomattavan edullisesti.

    Täällä tuntuu olevan muutama konemies joiden tietotaso menee ohi metsätalousinsinöörin joten sieltä pensaasta huutaakin yhtiön ostomies.

    Sikäli Lahtosen kannalla nimimerkillä kirjoittamisesta

    Ammatti Raivooja

    Ei ole ei aina MO:n etu. Sahatavara kauppa käy näin: Asiakas tilaa sahalta tavaraa mitä mittaa nyt haluakaan. Sen jälkeen saha alkaa etsimään markkinoilta tukkeja, josta tavaraa saadaan tehtyä. Sitten kun sopivaa tukkia hankittuna tarpeeksi, se sahataan ja laivataan/kuljetetaan asiakkaalle. Eihän kenellekään nyt vaan ole ollut sellaista käsitystä, että metsästä otetaan tukkia mahdollisimman tarkkaan ja sen jälkeen vasta saha alkaisi miettimään mitä se niille tekisi tai minne se niitä markkinoisi.

    Suurilla yhtiöillä on käsittääkseni asiakkaina enemmän massatuotetta haluavia kun taas sahat ovat etsineet itselleen asiakkaita, jotka haluavat enemmän pieniä erikoispituuksia mutta vähän.

    Merikontti on 11 700 mm.

    Kivelänhanttu

    Puun takunen metsänomistaja voi vaikuttaa myös motoketjun valinnalla puutiliin. 1000 m3 kokonaiskaupassa 4% tukkiosuuden lisäys tekee 40 m3. Tukin ja kuidun hintaero 38,75 euroa tekee yhteensä 1550 €.

    Visakallo

    Kivelänhanttu on toki oikeassa, siksi juuri minäkin kilpailutan leimikot,
    mutta sekin pitää paikkansa, että metsänomistaja pystyy myös paljonkin vaikuttamaan puutiliinsä.
    Olen nähnyt omin silmin kaksi vierekkäistä, samanlaisella maapohjalla olevaa, samanikäistä kuusikkoa, joissa kummassakin oli päätehakkuussa pystyssä n. 400 mottia puuta.
    Toisesta lähti samalle ostajalle saman moton hakkaamana tukkia 370 mottia/ha, ja toisesta 260 mottia / ha.
    Voitte samalla arvailla, kuinka paljon enemmän tästä 370 motin tukkileimikosta on tullut aikaisemminkin myös harvennustuloja.

    Mettämies

    EI, EI, poijjaat tässä ei edelleenkään ole kyse mistään huonoista puista, niinkuin puun takaa ym. kirjoittaa tai jostain lautakaupasta löytyvistä puutavaramitoista, niinkuin ammattiriraivoojat ym. arvelee.

    Tässä on oikeesti kyse tukin hakkaamisesta kuiduksi, siellä matriiseissa (arvo), muutetaan tukin minimilatvaa 200:aan ni sillon alkaa tapahtua. Tukkilistasta löytyy kyllä muutamia pieniäkin mittoja noin niinkuin muodon vuoksi, että on muka noudatettu sopimusta.

    Pihkatappi tuossa muutama sivu taaksepäin esitti asian aika hyvin, voisitko vielä paljastaa tuon tapahtuman ajankohdan, vuosi/kk ?
    Kuskit tuossa kertoivat että ei voi tehdä matriisin ohi, mutta todennäköisesti koneeseen syötettiin se OIKEA matriisi siinä vaiheessa kun reklamoit ja hyppäsit kyytiin.

    Hakkuusopimuksemme ovat ajalta jolloin apteerauksen suorittivat metsurit ja myyjät olivat mukana savotalla. Ne pitäisi nyt vihdoin unohtaa ja siirtyä 2000-luvulle.

    Onkohan ketjun aloittajalle tullu se motolistojen pimitys jo selväksi ?

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 155)