Keskustelut Puukauppa Mittaustiedoista repesi riita

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 155)
  • Mittaustiedoista repesi riita

    Mittaustiedoista repesi riita
    – ”Hämmästyttää, että metsänomistajien oma yhtiö tekee tällaista”

    Metsänhoitoyhdistys Keski-Suomen ja Metsä Groupin välille on puhjennut kiista puutavaran mittauslain tulkinnasta. Erimielisyyttä on siitä, miten yksityiskohtaisia tietoja ostajan pitää luovuttaa myyjälle hakkuukonemittauksesta.

    Juttu oli eilisessä 6.3.2015 Maaseudun Tulevaisuudessa.
    Kertokaapas tyhmälle rangankarsijalle, miksi motolistoja salataa myyjältä?
    Eikös puukauppakin pitäisi perustua rehellisyyteen ja luottamukseen. Itse olen motolistat saanut. Jutussa mainitun MG kanssa en ole kaupoille päässyt.

  • jees h-valta

    Juuri niin tai sitten on sekin vaihtoehto ettei satuttu tekemään kauppaa. Jos ei satu juuri ostajaa kiinnostamaan katkonnan esittely. Kun kävelee seuraavaan savuun tehdään kauppaa eikä katkontapolitiikkaa. Niitä vain sattuu olemaan tyrkylle asti.

    Korpituvan Taneli

    Matriisi sitä ja matriisi tätä. Asiakkaan tarpeet sitä ja asiakkaan tarpeet tätä. Totta kai yritetään tehdä juuri sellaista puutavaraa, jolla on menekkiä.
    Pitää kuitenkin muistaa että jos kauppakirjaan tai sen liitteeseen on merkitty tehtävät tukkipituudet niin niissä on pysyttävä, muuten se on sopimusrikkomus. Sopimusrikkomusta ei tee luvalliseksi se että valmiin tavaran ostajan tarpeet ovat muuttuneet.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    pihkatappi

    Se moton ohjelma osaisi arvioida että 28 d1,3 puusta tulee ottaa lyhyempi tyvitukki että saadaan varmasti 3 pölkkyä, jos asia haluttaisiin hoitaa tukkiosuus optimoiden. Mutta kun tavoitteena on kuidun teko, niin sitten otetaan se 55 mittainen tyveltä ja apteeraus on pelattu.

    Kaverit kyllä karsivat ja mittasivat tuolla minun palstalla epäselvissä puissa tukkiosan loppuun ennen katkontaa, jolloin saatiin arvotavara tarkemmin talteen. Eli kuskit kyllä osasivat suuren osan katkoa oikein ilman tuota edes takas ajoakin, mutta jostain syystä halusivat tehdä noin, eikä hommassa sitten enää ollut mitän sanomista. Voihan noita leimikoita myydä niinkin että katkontaan ei kiinnitä mitään huomiota, itse laskin että 500 euroa päivässä hankin tuolla istumisella, mutta ei se palautteen antaminen aluksi mukavaa ollut. Aina on kuitenkin hyvät konemiehet palkittu konjakkipuloilla lyhyistä kannoista johtuen.

    Eli olen sitä mieltä että jotenkin tuota puukauppaa pitäisi muuttaa, kun ostetaan leimikoita tietyillä yksikköhinnoilla ja sitten päätetään vasta hakkuun yhteydessä, paljonko noita eri yksiköitä nyt tässä tapauksessa otetaan.

    ostaamyy

    Virallisina mittaustodistuksina niin yhtiöt kuin MHY, toimittavat metsänomistajalle omilla logoillaan olevia taulukkolaskennalla aikaan saatuja papereita, joista ei voi todeta moton mittaustodistuksen vastaavan tätä paperia sataprosenttisesti.

    Pitää lähtee hankkimaan tota lehteä, jos jostain ärrältä viel sais.
    Lähetetty: 08.03.2015
    Lähettäjä: Mettämies

    Valitettavasti tuo antaa ihmisen luonnolliselle epärehellisyydelle siivet.

    Ei hyvät pojat ei tällä tavalla saada luottamusta puukauppaan.

    Horjumaton

    Metsuri-motokuski ; Se on niin että jos kuski alkaa hakkaamaan ohi matriisin niin ne eivät mene edes kuiduksi vaan raakkipölkyiksi joita ei kuutioida ollenkaan.

    *** Eihän se hakkuu ohi matriisin mene,kun noudatetaan kauppakirjan ehtoja. Mikäli koneen matriisi ei hyväksy kaikkia sovittuja mittoja,on kyseessä sopimusrikko.

    Kaikkihan me tiedetään, että niissä matriiseissa painotetaan tiettyjä mittoja, mikä ohjaa koko apteerausta. Tekniikka kyllä mahdollistaisi todella tarkan tukkiosuuden hyödyntämisen puusilmäisenkin kuskin osalta. Toki sellainen ne vikapaikat möhlii mennen tullen , eikä sille mitään voi. Asiahan ei kiinnosta kuin maksajaa – metsänomistajaa.
    Metsänomistajahan sen hakkuun viime kädessä aina maksaa ja virheellisissä katkonnoissa lasku moninkertaistuu puutavaralaji siirtymän johdosta. Nämä asiat pitäisi sinne lippalakin alle saada mahtumaan. Se jo olisi paljon. Liekkö sitten liikaa vaadittu.

    Horjumaton

    suorittava porras ; Tukin hinta on kuitenkin helpompi pitää perustellusti maltillisena , kun tehdän vähän tuotantoon heikommin sopivaa dimensiota metsänomistajien mieliksi .

    *** Jos vähän avaisit enemmän tätä ?!

    Horjumaton

    Timppa ; Eihän se kansantalouteen vaikuta mitään, tehdään latvasta vähän enemmän tai vähemmän tukkia.

    *** Jaa. Meilläpäin kuitenkin tukista hiukka enemmän maksetaan ja sitä kautta myös tukkikuutioista enemmän niitä veroeuroja pulitetaan. Mutta ilmeisesti asialla eli verotuloilla ei kansantalouteen ole yhteyttä. Pahoittelen erhettäni Timpalle.

    huithapeli

    Puukauppaa tehdessä voi ottaa asian esille ja sopia, että hakkuun päätyttyä haluaa itselleen ns. tukkitaulukon josta käy ilmi tukkien katkonta pituus/paksuusluokittain. Jos se ei ostajalle käy, niin etsii sellaisen ostajan jolle se käy. Virallisen mittaajan päivitetty ohje velvoittaa ostajan luovuttamaan pyynnöstä niin laajat tiedot, että kaupassa sovittujen pituus- ja läpimittarajojen noudattaminen voidaan todentaa.

    Puukauppaa tehdessä on hyvä huomioida, että tietyillä tukkimitoilla saattaa olla rajoituksia läpimitan tai kokonaiskertymän (% leimikon tukkisumasta) suhteen. Kaupanteon yhteydessä kannattaa huomioida tämäkin seikka eikä vain tyytyä paperiin, jossa lukee esim. 31,34,37, 43-55 /15. Pelkkiä lyhyitä mittoja tekemällä olisi tietysti helppo maksimoida tukkien määrää, mutta kun siellä sahalla tarvitaan niitä pitkiäkin tukkeja ja siksi tarvitaan tämä parjattu matriisi, joka varmistaa sen, että sahalla on käytettävissä tuotantoon sopivaa raaka-ainetta riittävästi ja oikeissa pituuksissa ja paksuusluokissa.

    Koska sahojen tarpeet elävät aina kulloisenkin markkinatilanteen mukaan, muuttuu myös katkottavien tukkien mitat. Hakkuunvalvonnalla pitää sitten selvittää onko katkonta suoritettu kauppakirjan mukaisesti vai ei.

    Timppa

    En oikein ymmärtänyt, mitä Horjumaton tarkoitit. Siinä olet oikeassa, ettei verotuloilla ole ainakaan kansantuloon merkitystä. Verollahan vain ohjataan kansantalouden rahavirtoja. Joltakin otetaan ja toiselle annetaan.

    Kyllä meilläkin maksetaan tukista enemmän. Kysymys onkin siitä, ettei tuolta metsästä viedä nykyään viimeistä tukkipuuta. Jos siis joku latva menee kuiduksi, niin sitten toiselta palstalta hakataan tukkia vastaavasti enemmän. Rahaa tulee Suomeen saman verran. Jos toiminta on tehokasta, säästyy tuotantopanoksia, syntyy enemmän lisäarvoa, verotettavaa tuloa ja siten verojakin.

    Jos kaikki ostajat toimivat samalla tavalla, niin markkina huolehtii hinnoittelusta. Jos sitten joku ohjaa enemmän puuta selluksi, niin se on osa markkinamekanismia ja siihenkin on sopeuduttava. Kuten nytkin nähdään pulaa ei ole puun myyjistä vaan ostajista.

    Horjumaton

    *** Tykkänään muokkasin 😉

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 155)