Keskustelut Puukauppa Mittaustiedoista repesi riita

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 155)
  • Mittaustiedoista repesi riita

    Mittaustiedoista repesi riita
    – ”Hämmästyttää, että metsänomistajien oma yhtiö tekee tällaista”

    Metsänhoitoyhdistys Keski-Suomen ja Metsä Groupin välille on puhjennut kiista puutavaran mittauslain tulkinnasta. Erimielisyyttä on siitä, miten yksityiskohtaisia tietoja ostajan pitää luovuttaa myyjälle hakkuukonemittauksesta.

    Juttu oli eilisessä 6.3.2015 Maaseudun Tulevaisuudessa.
    Kertokaapas tyhmälle rangankarsijalle, miksi motolistoja salataa myyjältä?
    Eikös puukauppakin pitäisi perustua rehellisyyteen ja luottamukseen. Itse olen motolistat saanut. Jutussa mainitun MG kanssa en ole kaupoille päässyt.

  • pihkatappi

    Jos sovitaan että joka puusta apteerataan tietyillä mitoilla maksimi tukkisaanto ja sitten kuitenkin hakataan eri miehen tekemällä matriisilla, joka optimoi tiettyjä pituuksia, niin eikös siinä silloin rikota hakkuusopimusta. Minä soitin ostomiehelle kun huomasin että moto turautteli vain suoraan tiettyjä pituuksia, selvää oli että joka rungosta piti tehdä maksimi määrä tukkia, se oli sovittu eikä ollut asia muuksi muuttunut. Loppu palstan istuin moton kyyydissä ja alettiin tekemään sitten matriisin ohi ja kyllä sitä tukkia sitten tulikin.

    Motokuskit eivät toimi ostomiesten ohjeilla, ihan ala-arvoista tällainen suhmurointi, nolla pistettä koko organisaatiolle. Kaiken lisäksi tehdään tarkoituksella muutama raakki sekaan, että näyttäisi että tukkiosuus on tehty mahdollisimman tarkasti, sahalla kontrolloidaan tukit, pyytäkää se tukkilista läpimitoilla, niin totuus paljastuu.

    Metsäpuolen työntekijät ovat suurelta osin sitä mieltä että metsänomistajan pääomatuloja pitäisi jakaa suorittavalle osastolle. Siinä se luotettavuus punnitaan ja tuo asetelmahan sopii kuitupuuta haluavalle sellufirmalle.

    suorittava porras

    ##” Loppu palstan istuin moton kyyydissä ja alettiin tekemään sitten matriisin ohi ja kyllä sitä tukkia sitten tulikin.”##

    Vai ,että matriisin ohi ? Jos puuta ei katkota tukkimatriisin edoilla , tukkipölkyt rekisteröityvät kuiduksi . Jos kuljettaja erehtyy jostakin syystä lisäämään matriisiin ylimääräisiä pituuksia , näillä mitoilla katkotut pöllit tulkitaan mitaltaan poikkeaviksi ja vajaalaatuun kuluviksi . Tämä menettely johtaa helposti liian suureen vajaalaadun määrään , josta seuraa yrittäjälle sakkoluonteinen taksan alennus .

    Edelleenkään ei tunnu joillekin aukenevan se seikka , että puuta toimitetaan tilatussa muodossa ja määriä . Tätä puolta vahditaan
    tehtaan päässä mustasukkaisesti. Kummasti puun myyjän mieli kuitenkin muuttuu tilanteessa , jossa haetaan kaupasta sahatavaraa . Pituudet pitää olla juuri eikä sinne päin . Hukkapätkistä ei makseta . Metsässä toimitaan myös niin , että sopimattomia mittoja vältetään . Asiakas määrää tahdin .

    Puukauppaa voi tehdä kernaasti toisellakin tapaa . Hankintana .
    Siinä kauppamuodossa voi vapaasti säveltää mieleisensä katkonnan : )

    pihkatappi

    Aika paljon teenkin hankintana.

    Ja kyllä ne kaikki pituudet siellä moton matriisissa ovat, mutta ehdottaa tyveltä tiettyä pätkää, jolloin kolmen tukin puusta tulee esim. 2 tukkia jne.

    Ammatti Raivooja

    Talonrakentaja kattelee lautakunnassa 5400 mm tavaraa kun eniten talossa menee runkotolppiin. Runkotolpan korkeus on n. 2630. Tuosta saa just mukavasti kaks. Kattelin tuossa yhtä matriisia niin näinhän se oli, että 55dm kuusitukkia oli tehty eniten. Myös rakentaja haluaa panelinsa mahdollisimman pitkinä. Misawan 283 tukki on tehty juuri loppukäyttäjää ajatellen, siitä tulee runkotolppia japanilaiseen taloon, siellä standardi on korkeampi.

    Bisnes lähtee liikkeelle sen ehdoilta joka maksaa alvin kokonaisuudessaan. Ei lautakaupan hyllyille laiteta tavaraa sen mukaan miten maanomistaja on halunnu, että miten tukit pätkitään. Jos sitä haluttua tavaraa ei saada tarpeeksi pihkatapin palstalta niin sitä otetaan sitten enemmän jonkun muun palstalta.

    Eikös näin ole niinkuin suorittava on aiemmin sanonut, että se on kompromissi mitä sahan asiakkaat haluavat ja maanomistajan etujen välillä se, mite n ne tukit pätkitään. Kuitua halutaan joo mut ei myöskään haluta nysvätä kaikkien erikoiskokojen kanssa.

    Horjumaton

    *** Matriisissa jos rankasti painotetaan tiettyjä mittoja ja suorittavana on tunari, saadaan kyllä vahinkoa aikaiseksi.
    Liikaa matriisin varassa oleva kuski ei katso nenäänsä pitemmälle, hyvän kuskin tunnistaa siitä , että silmät on käyneet koko rungon läpi, ennenkuin antaa koneen automatiikan hoitaa loput. Toki silloinkin saattaa varsinkin näreessä joku mutka paljastua liian myöhään kuskin reaktioita ajatellen.

    Kyllähän se tukkiosuus olisi loppuun hyödynnettävä. Jokainen kai tajuaa,että vain sellufirman etu on jättää niin tekemättä. Metsänomistajan ja kansantalouden kannalta niin tekemättä jättäminen on raakaa tuhlausta. Sitä ei vaan nöyrät firmojen torpparikuskit halua ymmärtää.

    rekkamies

    Suomen eniten myydyssä talomerkissä runkotolpista suuri osa sormijatkettua tavaraa. Ei liene tukin pituudella kovin suurta merkitystä. Ulkoverhouksessa paljon vuorotellaan laudoitusta pystyyn ja vaakaan. Noin metrin pätkinä lähtee tehtaalta osa ulkoverhouksesta, loput pääty pontattua, ei myöskään mitalla niin väliä. Metritavarana menevät ruoteet ja koolaus tarpeet toivovat mahdollisimman pitkinä.

    Timppa

    Eihän se kansantalouteen vaikuta mitään, tehdään latvasta vähän enemmän tai vähemmän tukkia. Kansantalouteen vaikuttaa vain se, kuinka paljon sahatavaraa saa myytyä maailmalle. Oleellista on myös mahdollisimman pienet kustannukset teollisuuden puunkorjauksessa.

    Paljon oleellisempaa on myös se, että miten käsitellään mäntyjen tyvilenkoutta. Siinä on kyllä joskus selvä ero sahojen eduksi. Siis sahat ottavat laatuvaatimuksia lengompia tyvitukkeja, jos laatu on muuten hyvä.

    Metsuri motokuski

    Ei horjumattomalla olisi kovinkaan pitkää työsuhdetta motohommissa jos kuskit säveltäisivät hakkuuta omien tuntemuksiensa mukaan Kuski on laadunvalvoja ja moton automatiikka ja laskentateho on nykyään jo niin pitkällä että tukki tulee tarkoin otettua mikäli laatu antaa siihen mahdollisuuden.

    Se on niin että jos kuski alkaa hakkaamaan ohi matriisin niin ne eivät mene edes kuiduksi vaan raakkipölkyiksi joita ei kuutioida ollenkaan. Noissa mutkaisuuksissa pitää huomioida myös kuidun minimimitta joka voi aiheuttaa sen että mutkan jälkeen ei tukkia kerry minimipituuteen saakka. Silloin loppu rungosta menee kuiduksi.

    Sinunkin tapauksessa tuskin se kuski ohi matriisin hakkasi vaan ihan samalla tavalla. Hyvä että se sinulle kelpasi ja tärkeintä lienee se että olit tyytyväinen ja luulit pääseesi vaikuttamaan. Se piristää aina.

    suorittava porras

    #”Ja kyllä ne kaikki pituudet siellä moton matriisissa ovat, mutta ehdottaa tyveltä tiettyä pätkää, jolloin kolmen tukin puusta tulee esim. 2 tukkia jne ”#

    On myös olemassa ehtoja , jotka määräävät tekemään tietyt dimensiot vain tyvestä tai toiset vain latvasta . Mariisissa toki näkyy kaikki mitat , mutta osa niistä on ns kiellettyjä mittoja . Jos niitä kuitenkin käytetään , ne rekisteröityvät sahalla vajaalaaduiksi .
    Tuosta yhden rungon pilkkomisesta kolmeen osaan voin sanoa kokemuksesta sen verran , että parempi kaksi kunnon tukkia , kun ei ihan kolmea . Millinkin alitus tukkiläpimitasta viimeisen pölkyn kohdalla vie koko pöllin armotta kuitutavaralajiin .

    Edellä oli hyvä muistutus siitä , että matriisit ovat todellakin kompromissi , jossa on otettu huomioon sekä puun myyjän että sahan asiakkaiden tarpeet . Matriisi voisi periaatteessa olla vielä paljon tylympikin mo:n näkökulmasta . Rahaa olisi tahkottavissa huomattavasti enemmän pelkästään sahan asiakkaan tarpeita vastaavalla matriisilla . Tukin hinta on kuitenkin helpompi pitää perustellusti maltillisena , kun tehdän vähän tuotantoon heikommin sopivaa dimensiota metsänomistajien mieliksi .

    Kivelänhanttu

    Puukauppaa tehdessä sovitaan mitä pituuksia ostetaan, niitä sovittuja pituuksia pitää myös noudattaa. Kun kauppaa tehdessä sovitaan pituudet 43-55 dm. Tukki luvataan ottaa tarkkaan pitää sen olla juuri niin eikä sinne päin .

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 155)