Keskustelut Puukauppa Mittaustiedoista repesi riita

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 155)
  • Mittaustiedoista repesi riita

    Mittaustiedoista repesi riita
    – ”Hämmästyttää, että metsänomistajien oma yhtiö tekee tällaista”

    Metsänhoitoyhdistys Keski-Suomen ja Metsä Groupin välille on puhjennut kiista puutavaran mittauslain tulkinnasta. Erimielisyyttä on siitä, miten yksityiskohtaisia tietoja ostajan pitää luovuttaa myyjälle hakkuukonemittauksesta.

    Juttu oli eilisessä 6.3.2015 Maaseudun Tulevaisuudessa.
    Kertokaapas tyhmälle rangankarsijalle, miksi motolistoja salataa myyjältä?
    Eikös puukauppakin pitäisi perustua rehellisyyteen ja luottamukseen. Itse olen motolistat saanut. Jutussa mainitun MG kanssa en ole kaupoille päässyt.

  • suorittava porras suorittava porras

    Metsänomistaja saa toki mittaustiedot yhtiön konttorilta , kun huomaa niitä pyytää . Kilpailijoille (kolmannelle osapuolelle) näitä tietoja ei luonnolliseti ole lupa luovuttaa . MHY on ottamassa roolia puukaupassa , joten on luonnollista , että yhtiöt suhtautuvat nihkeästi tietojen luovuttamiseen MHY:lle . Tästä MHY näyttää vetäneen hernettä nenään.

    Työkoneilta suoraan tietoja ei ole lupa luovuttaa kenellekään . Jos tarvetta ilmenee , yhteys ostotoimihenkilöön , niin asia etenee.

    Metät kunnossa!

    Minä olen ottanut sen linjan, että lähetys koneesta lähtee minulle ja puut vastaanottavalle taholle, samassa lähetyksessä, jolloin osoitekenttä kertoo postin menneen kahteen paikkaan. Tämä kirjataan kauppakirjaan. En muutoin tee kauppaa.
    Tämä on ainoa keino välttää se kaikenlainen epäily ja kusetetuksi tulemisen tunne.

    jees h-valta

    Tässä on nimenomaan siitä kyse mistä suorittava mainitsi. Eli nyt on mhy aivan eri tekijä eli kilpailija eikä yksikään yritys ole ojentamassa omia tietojaan kilpailijalle. Tämä kyllä pitäisi tajuta jopa mtk:ta myöden että nyt se markkinatalous alkoi ja mhy:n tosiaan pitäisi alkaa tehdä sentasoista toimintaa. Eikä itkeä että nyt se tuhma kapitaali vei meiltä sen viimeisen ”tikkumellin” jolla ollaan reteesti uhottu.

    mehtäukko

    Tämä on tosiaan kitinä samasta asiasta,josta jo aloitin keskustelua ”mhy:n rooli”.
    On selvää se, että kun mhy käsittelee ptl:n katkontatietoja tarjousvertailussaan ollen itse jonkunlainen toimia, homma on luisunut ulalle.Missä välissä toteutuu tasapuolisuus,puolueettomuus,avoimuus
    ..jne, kun ne ovat ennenkin olleet hakusessa?

    Mettämies Mettämies

    Tämäpä mielenkiintoista.
    Sattuneista syistä olen perehtynyt tähän aiheeseen melko syvällisesti.
    Puutavaran mittauslakia muutettiin vuonna 2013, siinä yhteydessä kansanedustaja Anne Kalmari yritti saada lakiin kirjatuksi myös lausekkeen, jossa puun myyjälle pitäisi automaattisesti toimittaa hakkuukoneen mittaustodistus, ns ”Motolista”, virallisesti moton .prd-tiedosto. No siinä kävi kuitenkin niin, että isojen yhtiöiden johtajat saivat Anne Kalmarin vakuuttuneeksi, että tätä tietoa ei lakiin tarvitse kirjata, koska mittaustiedot annetaan puun myyjälle muutenkin.

    Virallisina mittaustodistuksina niin yhtiöt kuin MHY, toimittavat metsänomistajalle omilla logoillaan olevia taulukkolaskennalla aikaan saatuja papereita, joista ei voi todeta moton mittaustodistuksen vastaavan tätä paperia sataprosenttisesti.

    Pitää lähtee hankkimaan tota lehteä, jos jostain ärrältä viel sais.

    kuusessa ollaan

    Mikä on ko. tapaukssa ollut MHY rooli, onko metsänomistaja valtuuttanut sen valvomaan hakkuutyötä?

    Mitä suorittava tekee siinä tapauksessa, jos maanomistaja kysyy kesken työmaan; ”paljonko jo on kertynyt motteja?”

    Reijo Lahtonen

    Itse olen kuullut monenlaisia tarinoita, joista erikoisin case, josta Metsälehdessäkin viime vuonna oli kirjoitusta.

    Mhy arvion ja toteuman erossa reilun 60 prosentin heitto. Tukkia piti tulla reilu 900 kuutiota, mutta tulikin alle 400. Kymmenen rekkakuorman heitto – siis yli 60 prosentin poikkeama.

    Inhimillistä erehtystä on kerrottu syyksi. Olisi helppo se hyväksyäkin, mutta kun motolistaa ei metsänomistajalle ole toimitettu Mhy:n eikä UPM:n taholta, niin kyllähän siinä kellot alkavat soimaan..

    Minulla oli valtakirja tutkia tätä kauppaa ja pyytää motolistaa metsänomistajan toimesta – mutta minulle toimitettiin pariin kolmeen kertaan vain metsäyhtiön logolla varustettu tilityslista. Väittäen, että ne ovat nimenomaan se motolista. Parikymmentä vuotta motokaupan parissa on opettanut ainakin erottamaan motolistan – metsäyhtiön tilityslistasta. Silti minulle toimitettiin vääriä listoja uudelleen ja uudelleen. Väittäen niitä motolistoiksi.

    Minulla on oma arvioni motolistan pimityksestä – sen syistä. Tapasin viime viikolla sata metsänomistajaa, joiden kanssa käytiin tämän kaupan asiakulkua läpi. Kaikille syntyi käsitys, että enää ei ole kyse siitä kenen etua mhy tässä on ajamassa – vaan kenen mokaa puolustetaan.

    Nyt näyttää siltä, että oikeusprosession aioa konsti saada asia selvitettyä? Harmittaa kaupunkilaismetsänomistajan puolesta – elämänsä ensimmäinen puukauppa jätti kyllä pahan mielen ja varmasti loi oudon mielikuvan koko alan tapakulttuurista.

    Horjumaton Horjumaton

    *** Kyllähän se nyt vaan niin on, että metsänomistajalle on se motolista annettava koska vaan. Kyllä sieltä on irrottava kesken savotan välitulosteet ja loppumitta heti hakkuun päätyttyä.
    Mikäli joku taho ei moiseen pysty tai halua,olisi mielenkiintoista tietää perusteet.

    Ja se täydellinen katkontalista kertoo vaan miten on haluttu puuta pätkiä. Toki myös sen onko haluttukaan kauppakirjaa noudattaa. Jos joku tälläisiä tietoja haluaa pimittää,kehoitan vakavasti kyseisen kauppakumppanin ojennusta.

    Rane

    Mikähän täällä olisi reaktio jos metsänhoitoyhdistyksen toimihenkilö levittelisi jonkun keskeneräisen riitatapuksen yksityiskohtia satapäiselle kokousyleisölle?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tällaisilta ikäviltä kalabaliikeilta vältyttäisiin kokonaan, kun kehitettäisiin puukauppatapaa siihen (jo pitkään agitoimaani) suuntaan, että puun myyjä saisi puistaan niiden laatua ja dimensioita vastaavan maksun, ja puun katkonta jäisi aivan kokonaan ostajan asiaksi.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 155)