Keskustelut Metsänomistus Miten vuosi sujui.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 92)
  • Miten vuosi sujui.

    Mukavaa metsärikasta Uutta-Vuotta.

    Kaikille metsästä pitäville,leipänsä hankkiville säätyyn katsomatta.

    Pidetään ainakin yksityiset metsämme omissa näpeissä,ettei vieraat ota,saa valtaa edes hiljaa hivuttaen.

    Ennallistetaan itsellemme päätökset hoitaa,tehdä ratkaisut oman tarpeemme ja arvomme mukaisesti.

     

  • arto

    <p>http://Voisko joku valottaa mikä on kyykkymoto.Vai onko se moottorisahalla puun juurella. Juuri se eli metsuri </p>

    Tolopainen

    Kun katsoin Esa Saarisen haastattelun tuli mieleen Nalle W. Molemmat samanlaisia höpöttäjiä. Toiselle vain maksetaan höpötyksistä miljoonia ja toiselle kymmeniä tuhansia. Talouspuolella voi keinotella. Filsofina mahdollisuudet on rajallisemmat. Molemmat herrat hasskaavat kuulijoidensa aikaa. Sanottavaa kun juuri ei enää ole..

    A.Jalkanen

    Nalle W. oli radiossa jutustelemassa. Ainakin rahamarkkina-alan historia on hänellä hyvin hallussa ja osaa selittää asiat niin yksinkertaisesti että maallikkokin ymmärtää. Jos kuulija osaa hyvin juuri käsiteltävän asian, niin silloin voi itsestä kuulostaa itsestään selvältä, mutta jollekin toiselle asia voi olla uusi.

    Rane

    Valokuvassa näytti Björn olevan hyväkuntoinen ja ruskettunut.Varmaan Nizzan aurinko ja banaanidieetti pitävät eläkeläisen nuorekkaana.

    Makarov

    Nallen nämä eräänlaiset päiväkirjat esim. Tuo uusin sateentekijät on mukavaa luettavaa. Kirjoittaa hyvällä rytmillä niin sitä on mukava lukea sekä juuri selittää asiat yksinkertaisesti  jolloin tämmönen maallikkokin ne helposti ymmärtää. Ahkera se Nalle on kyllä ollut omalla alallaan.

    R.Ranta

    Minäkin katsoin tuon Esa Saarisen haastattelun. Vähän siitä tuli mieleen jonkun viisaan ihmettely, että kuinka nuo filosofit jaksaa päiväkausia pohtia jotakin asiaa, mistä ne eivät mitään ymmärrä.

    Aika tavalla toisin on Nallen kohdalla. Yle areenassa osassa Virtasen taloushistoria Nalle käsittelee aihetta markkinatalouden synty. Siinä käsitelty pitäisi jokaisen sisäistää ja se pitäisi kuulua välttämättömänä osana peruskoulun oppimäärään. Siksi, että se antaa mahdollisuuden ajatella omallakin päällä, eikä ole propagandan vietävissä.

    Vaihdantaan siirtyminen omavaraistaloudesta oli taloudellisen kehittymisen perusedellytys ja lähtökohta. Kaikki hyötyvät, kun vaihdannan kautta kutakin hyödykettä tekee se, jolla on siihen parhaat edellytykset.

    Koen, että perinteistä käsitystä metsätaloudesta, vaivaa juuri tuo sama omavaraistalouden ongelma. Pitäisi ymmärtää vaihdannan tuomat mahdollisuudet. Tämä omavaraistalous on voimakkaassa ristiriidassa sen kanssa, että pääomaa on syytä pitää siellä missä se tuottaa parhaiten. Pidän hämmentävänä, että Metsälehdessäkin Riikilä kirjoittaa, että tämä vaihdanta on vain kunnianhimoisten tutkijoiden höpinää.

     

    Rukopiikki

    Itse olen alkanut kyseenalaistaa markkinataloutta koko ajan enemmän. Pääomilla rikastuminen johtaa varallisuuden keskittymiseen hyvin suppealle joukolle. Se ei voi olla yhteiskuntien kannalta hyvä. Tai uusjako tarvittaisiin tasaisin välein. Rajatonta kasvua ei voi olla rajallisessa maailmassa. Rajatonta on vain ihmisen ahneus. Se usein vain kasvaa jokaisen saadun euron myötä. Ihmisen tarpeet onnelliseen elämään on kuitenkin hyvin yksinkertaiset. Määräänsä enempää ei kukaan tarvitse. Omavaraistaloudessa ei ole mielestäni mitään huonoa eikä se ole ihmisen älyllisen kehityksen este. Jokaisen toki hyvä tehdä sitä mitä parhaiten osaa. Ja vaihdanta ei vaadi mielestäni nykyisen kaltaista markkinataloutta, jossa vain pääoma tuottaa. Ajattelen että ihmiskunnan tulee tuhoamaan sen oma ahneus ja liika ”viisaus”.

    A.Jalkanen

    Kiitos RR korjauksesta: radio-ohjelman nimi oli siis ”Virtasen taloushistoria”.

    RR: pääomaa on syytä pitää siellä missä se tuottaa parhaiten

    Tässä törmätään moneen ongelmaan. Metsänomistamisen tapoja on erilaisia, muita sijoitusmuotoja on erilaisia, tulevaisuuden ennustaminen on epävarmaa, kansantaloudellinen hyöty voi poiketa yksityistaloudellisesta hyödystä, halutaan ehkä jättää jälkeläisille varallisuutta, ja niin edelleen. Teoreettisten menneisyydessä havaittujen pääoman tuottojen vertailujen pohjalta pääsee päätöksenteossa alkuun, mutta ei loppuun.

    Metsuri motokuski

    Markkinatalous on ilman muuta toimivin talous. Yksinkertaisesti siitä syystä kun ihmisen luonne on sellainen että mikään ei ole riittävää. Ei nallekaan ole sen onnellisempi onko hänen omaisuus puolet enemmän tai vähemmän.  Hänelle varallisuuden kasvattaminen ei tarkoita sitä että se vaikuttaisi elintasoon mitenkään.  Se on enemmänkin elämäntapa ja haaste toiminnalle. Markkinatalous on siitä erikoinen että se ei kasvata varallisuuttaan vain ja ainoastaan yksille henkilöille. Jossain vaiheessa se varallisuus purkautuu joko konkurssien tai väärin tehtyjen sijoitusten kautta. Näin on tapahtunut mm  suurille metsäteollisuuden suvuille. Ne ovat pikkuhiljaa kuivuneet kuten kävi myös Nokialle huonojen sijoitusten kautta.

    A.Jalkanen

    Yle Puheella haastateltiin onnellisuustutkijaa. Hän oli sitä mieltä että maamme pärjääminen onnellisuusvertailuissa nojaa erittäin pitkälle pohjoismaiseen hyvinvointivaltioon. Mielestäni sen täydentää jonkin verran säännelty markkinatalous. Vasemmistovetoinen hallitus sääntelee enemmän kuin oikeistovetoinen mutta ihan vapaasti markkinoita ei saa päästää mellastamaan. Täysin säännelty talous on puolestaan kankea ja jähmeä: ei kehity, ei innovoi eikä palkitse osallistujia mitenkään.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 92)