Keskustelut Metsänhoito MITEN VÄLJENTÄÄ JÄRKEVIMMIN

  • Tämä aihe sisältää 82 vastausta, 24 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 2 vuotta sitten leone toimesta.
Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 82)
  • MITEN VÄLJENTÄÄ JÄRKEVIMMIN

    Yleiset metsänhoito-ohjeet ja vallitseva tapa ohjaavat metsän kasvatuksen suurempaan runkotiheyteen istutuksista lähtien kuin olisi taloudellista ja tuho- ja hiilikestävintä. Tämä palvelee kuiduttavan teollisuuden tarpeita, mutta heikentää merkittävästi puun tuotannon kannattavuutta. Seuraavassa perustelen, miksi puuston (ku, ko, lk eli lehtikuusi, mutta myös mä) kasvattaminen paljon totuttua ja ohjeistuksia harvemmassa on monin tavoin järkevää.
    Tässä muutamia väljemmässä kasvattamisen etuja:

    • Tukkisaantoprosentti lisääntyy, jopa tuplaantuu.
    • Varttuneen kasvatusmetsän tila hyvine tukintuottoineen saavutetaan vuosikymmeniä aikaisemmin.
    • Ylitiheydestä aiheutuva kasvun hidastuminen estyy.
    • Metsikön kokonaiskasvu nopeutuu.
    • Kiertoaikaa voidaan kannattavasti lisätä jopa vuosikymmeniä
    • Metsikön tuhojen (hyönteis-, tuuli-, laho-, tuli, tykky-) määrä vähenee merkittävästi.
    • Harvemmassa ja järeämmässä metsässä sitoutuneen hiilen kokonaismäärä puustossa ja maassa kasvaa
    • Metsän moninaiskäyttöarvot ja mahdollisuudet kasvavat merkittävästi
    • Puun tuotannon kokonaistalous paranee aivan toiselle tasolle

    Puun tuotanto olisi taloudellisempaa ja varmempaa jo istuttamalla vain 1200 tainta hyvin mätästettyyn maahan suuriin mättäisiin ja pitämällä tuo määrä taimikonhoidolla ensiharvennukseen asti, vaikka mukaan tulisi luontaisiakin taimia sekapuustoksi. Jo tässä vaiheessa ajourien suunnittelulla vältetään taimihukka niiltä aloilta.

    Pelko kasvun kärsimisestä suuremman puutiheyden vallitessa on turha. Pitkälatvuksiset, vahvat ja nopeasti kehittyvät taimet ja sitten riukupuut kehittyvät paljon tavallista (jopa puolta) nopeammin ensiharvennettavaksi ja sen jälkeiseen nuoren kasvatusmetsän tilanteeseen asti, jos riukumetsän perkaus ja EH ovat tarpeeksi voimakkaita. Lue koko juttu: http://www.vessi.eu

  • metsä-masa

    Tapion hyvän metsänhoidon suositukset on mielestäni se paras ja varmin lähtökohta tasalaatuisen tukkipuuston aikaan saamiseksi. Kasvupaikan tuottoarvo tulee silloin käytetyksi täysipainoisesti hyödyksi, joka parantaa myös puidn laatua, lisäksi oikeaikainen taimikonhoito ja harvennukset.

    Mustikkatyyppiä viljavammat kasvupaikat ei kunnolla taimetu luontaisesti, eikä siten tuo helpotusta viljelykustannuksiin. Käytännössä viljelytaimistakin  katoaa kietoaikana luonnon- ja eläintuhojen seurauksena aina huomatavakin osa, jonka seurauksena on kuvion vajaatuottoisuus, joka näkyy kuviolla läpi kiertoajan, mikä ei ainakaan paranna kasvatettavan puuston laatuarvoa.

     

    A.Jalkanen

    Hyvä huomio metsä-masa. Nuo parhaat kasvupaikat ovat samalla monimuotoisuuden kannalta arvokkaimpia. Uusia metsänhoito-ohjeita niille sekametsien ja jalopuumetsien perustamiseen?

    Puuki

    Tapion ohjeet on kyllä ihan hyvä rautalankamalli alkuun.     Mutta sitten riippuu mm. maaperästä , siemenvuosista ja  muokkaustavasta     miten hyvin tulee luont. täydennystä vai eikö tule.  Taimikonhoidossa viimm. pitää päättää kasvatustiheys.    Mitä olisi opittavissa siitä, kun esim. koneellisen th:n tutkimuksessa paras lopputulos on saatu havupuutaimikoissa 1300-1500 kpl/ha taimitiheydellä ? ( 3% korkokanta, 20 % pinta-alasta koneiden uriin) .

    Panu

    Risupetoa markkinoidaan sillä(kin), että ennakkoraivausta ei tarvita. Koneena on halpa kaivinkone.

    KeMeRat

    ”Tapion ohjeet on kyllä ihan hyvä rautalankamalli alkuun.     Mutta sitten riippuu mm. maaperästä , siemenvuosista ja  muokkaustavasta     miten hyvin tulee luont. täydennystä vai eikö tule.”

    No shit Sherlock.

    Puuki

    Esitä parempaa vaihtoehtoa MaRaKatti jos pystyt.

    Lisäksi otat vain yhden lauseen lainauksia , kun et osaa lukea koko kommenttia kuitenkaan.

    Noiden häröjen komentteihin ei kannattaisi vastata yleensä  ollenkaan, kun eivät haluakaan keskustelua vaan trollaavat.  Mutta menköön nyt samaan syssyyn …

    KeMeRat

    Mikä lisäarvo on siinä, että kerrot Hyvän metsänhoidon suositusten olevan ”ihan hyviä”. Ja sitten toteat itsestäänselvyytenä siitä, että asiat vaikuttavat asioihin.

    Niissä suosituksissa on esimerkiksi kuuselle nopeampaa järeytymistä tavoittelevan kasvatusohjelma, tuskin tarvitaan pyörän keksimistä uudelleen.

    Tietysti jos tavoittelee viestimäärässä kuumaa ryhmää…

    Visakallo

    Aamupäivän jutustelujen aikana valtakunnassa ehdittiin tehdä jo melkoinen kasa energiapuuta ja iltapäivällä vielä toinen mokoma!

    Visakallo

    Tehköön kukin miten parhaaksi näkee. Kaverin parikymppisessä koivikossa raivaus olisi maksanut 1500 euroa. Energiapuuharvennuksesta tuli hänelle 2000 euroa. Siinä on 3500 euron ero ja koivikko tuli erinomaiseen kasvukuntoon.

    Puuki

    Tapion ohjeissahan ei ole esim. juuri lakirajaan yltävän ku-/mä-viljelyn ja luont. uudistamisen yhdistelmää joka on edullisin ja usein ihan toimiva menetelmä uudistamisessa.    Eikä tietääkseni ole etukäteen tehtyjen ajourien menetelmääkään.

    Hyvä että Visakallon ja kaverin  metsissä edes joku tekee e-puuhakkuita , kun muilla menee aika kiistellessä Ml:n palstalla.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 82)