Keskustelut Puukauppa Miten tukin katkonta rehelliseksi

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 287)
  • Miten tukin katkonta rehelliseksi

    Merkitty: 

    A-studio käsitteli 1206 ohjelmassa järjestelmällistä tukin väärinkatkontaa. Stora Enson metsäjohtaja Janne Partanen syötti katsojille ja asiaosaamisensa kanssa horjahtelevalle toimittaja Sirkkaselle pajunköyttä kirkkain silmin.

    Käytännössä Suomessa tukkeja katkotaan lähes järjestään väärin. Katkaisukohta on useimmiten metrikaupalla väärässä paikassa. Lisäksi pienempiä tukkirunkoja hakataan hyvin usein kokonaan paperipuuksi. Näin halvan paperipuun määrä lisääntyy ja kalliimman tukin osuus pienenee.
    Tukin katkonnassa katkaisukohta pitäisi olla 30 cm välein 37 (tai 43) – 61 dm pituisissa pölleissä, joihin tukkiosuus saadaan tarkkaan katkottua, jos halutaan.
    Motoissa käytetään asetusarvoja, jotka ottavat tyvestä ja keskirungosta sahan tilaamat halutuimmat pitkät tukit (usein 52 dm) katkonnan optimoinnista välittämättä. Näin latvatukkiin ei usein enää riitä pituus, vaan koko latvaosa menee kuiduksi.
    Jos moton tietokone ja kuskin toiminta tähtäisi oikeasti katkonnan optimointiin, eli tukkiosuuden maksimointiin, tukin pituuksia säädettäisiin 2-3 viimeisen pölkyn kohdalla, jolloin päästäisiin useimmiten jo hyvin lähelle kuusen 16 cm ja männyn 15 cm minimipaksuuksia. Käytännössä näin ei toimita. Monella yhtiöllä minimipituus on 43 dm, millä katkonnan tarkkuus heikkenee paljon verrattuna 37 dm:n minimiin, kuten pitäisi olla.
    Kun katkonnassa fuskataan, sekä paperipuun ostaja, että saha (jolle tukit menevät), sekä myös korjuu-urakoitsija hyötyvät järeämmistä pölkyistä. Ajaminen tehostuu, tukeista tulee pidempiä, järeämpiä samoin kuitupölkkyjen keskikoko kasvaa. Ainoastaan puun myyjä häviää.
    Ostajilla on yleistynyt myös epärehellisyyttä ylläpitävä käytäntö olla antamatta myyjälle tukkilistoja, joista katkontatilastoja voi selvittää. Kömpelönä selityksenä vedotaan yrityssalaisuuteen, mutta eihän puun myyjä tiedä (eikä tarvitsekaan) mille sahalle tukit menevät. Toisekseen puun myyjää ei voisi vähemmän kiinnostaa jonkun sahan sahaus- ja tuoteohjelma. Myyjä voisi katsoa katkontaa hakkuun jälkeen ennen puiden ajoa, mutta se ylityöläyden takia toimimaton ratkaisu.
    Varovaisesti arvioiden tukkivaltaisessa leimikossa katkonnan virhe on useimmiten usean prosentin luokkaa. Kun tukkipuun osuus kantarahatulosta (3 mrd.) on luokkaa 1.8 mrd., arviolta viiden prosentin katkontavirhe merkitsee jo 90 miljoonan vastikkeetonta tulonsiirtoa myyjiltä teollisuudelle.
    Miten ihmeessä laillisuuteen pyrkivässä Suomessa MTK, MHY:t ja yhteismetsät antavat kaupoissaan tämän virheen jatkua?
    Ratkaisuna on moton kaatopään mittaus. Se kulkee ja mittaa aina koko rungon läpi. Näin tietokoneeseen tallentuu rungon tukkipuuosuus ja paperipuuosuus ja näiden mukaisesti myös tilitetään, katkonnasta riippumatta.
    Toinen vaihtoehto on jo yleistyvä runkohinnoittelu, jossa keskihinta sovitaan koko massalle. Sen heikkoutena on suuri virhearviomahdollisuus tukin määrässä, koska menetelmä perustuu karkeaan arvioon. Myyjän on vaikea verrata runkohinnoiteltuja ja tavaralajihinnoiteltuja tarjouksia.
    Kannustan kaikkia metsän myyjiä ostamaan mittasakset, menemään hakkuutyömaalle ennen puiden pinoon ajoa ja mittailemaan katkonnan oikeellisuutta pölkkyjen paksuuksista. Jos virheitä löytyy, pitää kutsua heti MHY:n edustaja todistajaksi ja ajo pitää estää, ennen tarkkaa virallista mittausta. Tästä menettelystä puhuminen ja sopiminen jo ennen hakkuuta, toimii vilppiä ennaltaehkäisevästi. MHY:n edustajien ja metsänomistajien pitää tiukasti olla hyväksymättä väärin katkontaa ja vaatia pienistäkin virheistä ostajaa tilille.
    Ei voida hyväksyä, että metsäasioita huonosti tuntevat, iäkkäät tai etäällä asuvat puun myyjät, joutuvat muita vielä herkemmin ostajan vilpin kohteeksi.

  • mökinmummo

    Niin, siitä huolimatta UPM ei suostunut luovuttamaan pitkää listaa, josta oikeuskahakka. Sitähän sinä kysyit?

    Uskoo ken tahtoo nuo selitykset, että tulostin ei toiminut (kysytty pitkää listaa hetimmiten hakkuun jälkeen) , tai että listaa ei voida luovuttaa koska kone on myyty ulkomaille (jos katkonnasta on tuoreeltaan syntynyt reklamoitavaa, eiköhän ensimmäisenä hoidettaisi lista jollakin ilveellä talteen, eikä myytäisi konetta).

    suorittava porras suorittava porras

    Kiinnitin Visan kanssa huomiota samaan asiaan. Jos kyseinen kasvatustapa on ollut mo:n käytössä jo tuon ”kohuleimikon” varhaisessa kasvuvaiheessa ,on perusteetonta syyttää katkontaa ,jos tukkisaanto on laiha.

    Mökinmummolle toteaisin ,että kysyntä ratkaisee ,mitä tuotetaan. Esimerkkinä Ostaisitko itsellesi sopimattomat kengät varastoon pyörimään? Katkontalistat ja optimointi perustuvat ihan puhtaasti siihen ,mikä on tilauskanta.

    Joskus voi käydä hyvä tuuri mittojen suhteen ,kun tulee erikoistilaus lyhyitä mittoja . Muuten niitä ei kannata sahailla. Pahimmillaan sopimattomat dimensiot on vietävä kokonaan eri tuotantolaitokselle, mikä aiheuttaa vain kuluja ja vastaavasti moduulin pidempi pöklkky olisi kuvainnollisesesti fileen arvoinen. Näitä vaihtoehtoja puun myyjä ei voi tietää ,kun ei vastaa jalosteiden kaupasta .

    pihkatappi pihkatappi

    4,3 – 5,2 oli Hyvärisen kaupan mitat, eikä mitään puhetta muista mitoista tuon käräjöinnin yhteydessä. Tarviiko tätä vielä huomenna jankuttaa? Teidän kanssa on vaikea keskustella, kun luetun ymmärrys on välillä tarkoitushakuista, vai huonoa?

    Metsuri motokuski

    Se hyvä tässä keskustelussa on että nyt kirjoitetaan oikeasta asiasta.  Kyse ei ollut siitä katkottiinko leimikko oikein vai väärin. Upm liikesalaisuuteen vedoten ei esittänyt täydellistä mittaustodistusta. Kyse oli näytöstä. Kun näyttöä ei ollut esittää upm:n toimesta, he hävisivät kiistan. Minusta upm töppäsi asian kun piti kiinni liikesalaisuudesta. Toisaalta he eivät voineet muutakaan kun asia oli näin sovittu.

    Mitä tulee tuohon 43 dm:n mittaan niin kyllä silläkin tekee hyvän katkonnan kunhan metsä on sopivaa.

    mehtäukko

    ”Teidän kanssa on vaikea keskustella…” on todellakin puutteellista väittää mitään kun jollakulla lukupää pätkii…

    Mehtäakka

    Näyttö kannatti pitää salassa, jos se olisi paljastunut, voi sitä vahingon määrää. Nyt selvittiin maksalla yksi hävitty oikeuden käynti.

    pihkatappi pihkatappi

    Suorittava porras kirjoitti: Kertailtuani tuota ylen juttua osui silmiini ,että Hyvärisen puukauppasopimuksessa oli maininta vain mitoista välillä 43-58 dm. 37dm mitasta tai lyhemmistä ei ollut mainintaa. Kuitenkin jälkimmäistä sopimuksesta puuttuvaa mittaa käytetään perusteena sopimusrikkomukseen. Eihän sitä ollut edes käytössä

     

    Tämä oli siis se täysin paikkansapitämätön väite. Lukekaa, älkääkä jankuttako ymmärtämättä mistä on kyse.

    Metsuri motokuski

    Salaliittoteoriat on mahtavia.

    Jovain Jovain

    Mehtäakka:  ”jos se olisi paljastunut, voi sitä vahingon määrää”.  V. J. Jalkanen esittää yhdeksi ratkaisuksi tuossa aloituksessa euromääräistä katkontaohjetta. Eli puunmyyjälle maksetaan todellisten runko-osuuksien mukainen maksu, toteutuvasta katkonnasta huolimatta.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ei puun ostajat suostu puunhankinnan kustannuksia lisääviin muutoksiin, ellei ole pakko. Ihan sama vaikka puun tuottamisen kulut ovat nousseet. Kaikkien muiden osapuolten potit pysyvät ennallaan tai kasvavat, mutta metsänomistajan potti pienenee. Reilua kauppaa?

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 287)