Keskustelut Puukauppa Miten tukin katkonta rehelliseksi

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 287)
  • Miten tukin katkonta rehelliseksi

    Merkitty: 

    A-studio käsitteli 1206 ohjelmassa järjestelmällistä tukin väärinkatkontaa. Stora Enson metsäjohtaja Janne Partanen syötti katsojille ja asiaosaamisensa kanssa horjahtelevalle toimittaja Sirkkaselle pajunköyttä kirkkain silmin.

    Käytännössä Suomessa tukkeja katkotaan lähes järjestään väärin. Katkaisukohta on useimmiten metrikaupalla väärässä paikassa. Lisäksi pienempiä tukkirunkoja hakataan hyvin usein kokonaan paperipuuksi. Näin halvan paperipuun määrä lisääntyy ja kalliimman tukin osuus pienenee.
    Tukin katkonnassa katkaisukohta pitäisi olla 30 cm välein 37 (tai 43) – 61 dm pituisissa pölleissä, joihin tukkiosuus saadaan tarkkaan katkottua, jos halutaan.
    Motoissa käytetään asetusarvoja, jotka ottavat tyvestä ja keskirungosta sahan tilaamat halutuimmat pitkät tukit (usein 52 dm) katkonnan optimoinnista välittämättä. Näin latvatukkiin ei usein enää riitä pituus, vaan koko latvaosa menee kuiduksi.
    Jos moton tietokone ja kuskin toiminta tähtäisi oikeasti katkonnan optimointiin, eli tukkiosuuden maksimointiin, tukin pituuksia säädettäisiin 2-3 viimeisen pölkyn kohdalla, jolloin päästäisiin useimmiten jo hyvin lähelle kuusen 16 cm ja männyn 15 cm minimipaksuuksia. Käytännössä näin ei toimita. Monella yhtiöllä minimipituus on 43 dm, millä katkonnan tarkkuus heikkenee paljon verrattuna 37 dm:n minimiin, kuten pitäisi olla.
    Kun katkonnassa fuskataan, sekä paperipuun ostaja, että saha (jolle tukit menevät), sekä myös korjuu-urakoitsija hyötyvät järeämmistä pölkyistä. Ajaminen tehostuu, tukeista tulee pidempiä, järeämpiä samoin kuitupölkkyjen keskikoko kasvaa. Ainoastaan puun myyjä häviää.
    Ostajilla on yleistynyt myös epärehellisyyttä ylläpitävä käytäntö olla antamatta myyjälle tukkilistoja, joista katkontatilastoja voi selvittää. Kömpelönä selityksenä vedotaan yrityssalaisuuteen, mutta eihän puun myyjä tiedä (eikä tarvitsekaan) mille sahalle tukit menevät. Toisekseen puun myyjää ei voisi vähemmän kiinnostaa jonkun sahan sahaus- ja tuoteohjelma. Myyjä voisi katsoa katkontaa hakkuun jälkeen ennen puiden ajoa, mutta se ylityöläyden takia toimimaton ratkaisu.
    Varovaisesti arvioiden tukkivaltaisessa leimikossa katkonnan virhe on useimmiten usean prosentin luokkaa. Kun tukkipuun osuus kantarahatulosta (3 mrd.) on luokkaa 1.8 mrd., arviolta viiden prosentin katkontavirhe merkitsee jo 90 miljoonan vastikkeetonta tulonsiirtoa myyjiltä teollisuudelle.
    Miten ihmeessä laillisuuteen pyrkivässä Suomessa MTK, MHY:t ja yhteismetsät antavat kaupoissaan tämän virheen jatkua?
    Ratkaisuna on moton kaatopään mittaus. Se kulkee ja mittaa aina koko rungon läpi. Näin tietokoneeseen tallentuu rungon tukkipuuosuus ja paperipuuosuus ja näiden mukaisesti myös tilitetään, katkonnasta riippumatta.
    Toinen vaihtoehto on jo yleistyvä runkohinnoittelu, jossa keskihinta sovitaan koko massalle. Sen heikkoutena on suuri virhearviomahdollisuus tukin määrässä, koska menetelmä perustuu karkeaan arvioon. Myyjän on vaikea verrata runkohinnoiteltuja ja tavaralajihinnoiteltuja tarjouksia.
    Kannustan kaikkia metsän myyjiä ostamaan mittasakset, menemään hakkuutyömaalle ennen puiden pinoon ajoa ja mittailemaan katkonnan oikeellisuutta pölkkyjen paksuuksista. Jos virheitä löytyy, pitää kutsua heti MHY:n edustaja todistajaksi ja ajo pitää estää, ennen tarkkaa virallista mittausta. Tästä menettelystä puhuminen ja sopiminen jo ennen hakkuuta, toimii vilppiä ennaltaehkäisevästi. MHY:n edustajien ja metsänomistajien pitää tiukasti olla hyväksymättä väärin katkontaa ja vaatia pienistäkin virheistä ostajaa tilille.
    Ei voida hyväksyä, että metsäasioita huonosti tuntevat, iäkkäät tai etäällä asuvat puun myyjät, joutuvat muita vielä herkemmin ostajan vilpin kohteeksi.

  • suorittava porras suorittava porras

    Kertailtuani tuota ylen juttua osui silmiini ,että Hyvärisen puukauppasopimuksessa oli maininta vain mitoista välillä 43-58 dm. 37dm mitasta tai lyhemmistä ei ollut mainintaa. Kuitenkin jälkimmäistä sopimuksesta puuttuvaa mittaa käytetään perusteena sopimusrikkomukseen. Eihän sitä ollut edes käytössä.

    Se ,että printteri koneessa on rikki , kertoo ainoastaan ,että muste on käytön puutteessa kuivunut. Taisi olla omalla kohdallanikin tilanne ,että ko vempelettä ei käytetty enää kymmeneen vuoteen ,kun siirryttiin sähköiseen tiedonsiirtoon. Metsäkoneetkin menevät vaihtoon määrävälein ,jolloin niiden tiedostot on lain mukaan tuhottava ennen uudelle omistajalle päätymistä, joten onnettomien sattumusten summana on saatu selkänojaa metsänomistajan esittämille osin perusteettomillekin väitteille.

    Jos on tarjolla laihoja puita ja kauppasopimukseen on piirrelty lyhimmäksi mitaksi 43 dm, tukkiläpimittaista puuta päätyy väkisinkin ja ihan sopimuksen mukaan kuitukasaan.

    Olihan tälle Hyväriselle tarjottu mahdollisuutta (näin ainakin häneen puheistaan ymmärsin) seurata katkontaa työkoneen kopista käsin ,mutta totesi homman olleen hänelle vaikeaa ymmärtää. Kuitenkin ajatus siitä oli selkeä ,että puut oli katkottu väärin ja mielipiteet jyräsivät tylysti faktat.

    Ja mitä tulee vielä näihin tietojen luovuttamiseen kolmannelle osapuolelle, on niistäkin laki olemassa. Jos yritykset A ja B ovat tehneet kirjallisen sopimuksen siitä ,että tiettyjä asioita ei kerrota ulkopuolisille ,niin niitä ei kerrota. Jos sopimusta rikotaan ,se purkautuu ja pahimmassa tapauksessa seuraa kutsu leivättömän pöydän ääreen. Näissä tapauksissa on kyse paljon isommista asioista verrattuna yksittäiseen metsäkauppaan ,jossa toisen osapuolen odotukset eivät ole täyttyneet.

    Kukaan muuten ei ole kyseenalaistanut puustoarviota ,joka turposi hakkuussa . Oliko kyseessä osittain riukuuntunut metsä , josta ei yksinkertaisesti saada tukkia sitä määrää ,mitä riukuuntumattomasta. Metsä on voinut olla myös puustoltaan kaksijakoinen . Muutama iso ja paljon pieniä runkoja. Mielikuva puustosta värittyy helposti niiden suurempien perusteella ,mutta pienempien lukumäärä voi olla moninkertainen. Tukkiosuuteen kokonaismäärästä tällä seikalla on suuri merkitys. Tämä vielä korostuu ,jos apt-tiedosto laaditaan virheellisten lähtötietojen pohjalta . Niitäkin on erilaisia erityyppisiin kohteisiin. Tarkat ennakkotiedot leimikosta ovat ensiarvoisen tärkeitä sopivaa apt-ohjelmaa valittaessa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tässäkin osittain sama lääke kuin onnistuneissa ensiharvennuksissa: on tiedettävä, minkälaista metsää ollaan hakkaamassa. Jos metsään ei jalkauduta, tätä tietoa ei ole.

    mehtäukko

    Allekirjoitan suorittavan tekstin. Jo tapauksen julki tullessa ihmettelin, kun ukot tuijottelivat tehtyjä pinoja ja julistelivat tuomioita. Tuo 43 pituus oikaiseen loput.

    pihkatappi pihkatappi

    No minä en allekirjoita sitä että 37 dm pituusmitta olisi liittynyt Hyvärisen ja Upm:n riitaan mitenkään, ei sitä ainakaan tekstistä löydy. Suorittavan portaan luetun ymmärrystä vai tahallista vääristelyä?  Muutoinhan tuosta jutusta pistää silmään se että tapauksia on oikeasti paljon ja että ne sovitaan eikä yleensä käräjöidä.

    Tolopainen Tolopainen

    Oletteko joskus mitanneet moton katkomia tukkeja, niissä on mittaheittoja vaikka kuinka paljon. Katkonta ei noudata 30cm jakoa.

    pihkatappi pihkatappi

    Kyllä ne aika hyvin nykyisin on mitoissaan. Silloin kun motot tuli, mitattiin puut hakkuun jälkeen ja pituudet oli mitä sattuu.

    Rane

    Suorittavan kannattaa jo päivittää käsityksiään  ”liikesalaisuuksista”.UPM on jo päivittänyt omiaan.

    UPM luovuttaa metsänomistajille puukaupan katkontatiedot yhä laajemmin | UPM Metsä (upmmetsa.fi)

     

     

     

    suorittava porras suorittava porras

    Kysymys oli tilanteesta 6 vuotta sitten ja niillä asetuksilla asiaa käsitellään. Tänään tilanne on toinen. Mitä hyötyä muuten siitä asiasta on enää jauhaa ,kun asia on korjattu? Ei ollenkaan fiksu tapa nostaa häntää 7 vuoden takaisilla asioilla. Voi melkein väittää ,että joku yrittää syöttää vanhoihin tapahtumiin pohjautuvaa virheellistä tietoa. Pitäisi löytyä näyttöä tuoreemmista tapahtumista ,vaan eipä taida löytyä. Pelkkä vihjailu ei riitä.

    Tuolla edellä joku heitti ,että moton pituusmitta heittää. Poikkeamat huomataan viimeistään sahalla ,jos kuski ei niitä huomaa. Raakki on pituuspoikieamakin eikä niitä montaa prosenttia sallita( kaikki viat huomioituna korkeintaan 5%). Tekotaksa tippuu ,jos pituudet ja koneen kuutiointi ei pysy tiettyjen rajojen sisällä. Ja kuten jo toisessa ketjussa kerroin, palaute sahalta tulee kuljettajalle minuuteissa ja tehostettua tarkkailua jatketaan sen kuljettajan/koneen kohdalla niin kauan ,että homma on taatusti kuosissa. Jos ei onnistu, kuskille avautuvat uudet työmarkkinat .

    Tuo mittojen oikeellisuus ja toimivat laitteet ovat elinehto sille ,että asiakkaat saavat tilaamansa dimensiot juuri siinä muodossa ,kun ovat tilanneet.

     

    mökinmummo

    Suorittava porras ei vastauksestaan päätellen ymmärtänyt asian ydintä, eli UPM tuomittiin väärästä katkonnasta, ”tietämätön” pyyn myyjä sai korvauksensa hovioikeuden siunauksella. Tuskinpa UPM huvikseen on muuttanut toimintatapojaan pitkän listan luovuttamisen suhteen hiljattain.

    Moton automatiikka on pitkälle edistynyttä, ja leimikkoa tehdessä optimoinnin tarkkuus kasvaa kasvamistaan. Se on tahtotilasta kiinni, käytetäänkö optimointia puhtaasti puun ostajan vai myyjän intressejä palvelemaan.

    Sähköisen tiedonsiirron aikana, pystyy suurien määrien puunostaja tekemään merkittäviä viilauksia apteerauksen säätöihin reaaliajassa, tahtonsa mukaan. Jos viilaus on pieni, korkeintaan muutama prosentti tukkia kuituun, ei suurin osa maanomistajista tai motomiehistä edes tajua mitään vilunkia tapahtuvan. Mutta kertaappa tämä ”mitätön” viilaus vaikkapa 15 milj. m3 vuotuiseen ostoon, niin alkaa olemaan merkittävä kilpailuvaltti kasassa, suhteellisen kyseenalaisin keinoin.

    UPM:ltä arvostettava ratkaisu lisätä avoimuutta.

    mehtäukko

    ”Hyvärinen ja UPM olivat sopineet, että UPM katkoo vähintään 4,3 metrin…” Luehan pihkatappi tarkempaan eikä sieltä täältä…

    Tolopaiselle se, kaikilla firmoilla ei ole tasajakoinen 30 cm jako tukeilla. Kun katkontatarkkuus keikkuu vaan jatkuvasti 95-97 %, eli sadasta tuon verran on katkonta-ikkunassa (1-3 cm), ei katkonta ole ” mitä sattuu”.

    Mummolle se, että firma ei tee ”muutoksia” aptiin reaali-ajassa ”tahtonsa mukaan”…

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 287)